Δύο χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών, το νομοσχέδιο που θα περάσει σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο έρχεται να αντιμετωπίσει ριζικά χρόνιες παθογένειες στον σιδηρόδρομο και γενικά στη λειτουργία του κράτους.
O Πρωθυπουργός αύριο πάντως, θα βρίσκεται στη Βαλένθια για το συνέδριο του ΕΛΚ. Εκεί μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης θα διεκδικήσει την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργών μεταφορών Κώστας Κυρανάκης φέρνει μία σειρά από αλλαγές τόσο για την ασφάλεια όσο και για τη λειτουργία του ΟΣΕ. Στο πρότυπο της λειτουργίας της ΔΕΗ, έρχονται προσλήψεις αλλά και απολύσεις, αξιολόγηση και αξιοποίηση των πιο προηγμένων συστημάτων ασφαλείας.
Θα τοποθετηθούν κάμερες παντού και πιο συγκεκριμένα θα υπάρχει κάμερα και στο μπροστινό μέρος κάθε αμαξοστοιχίας και μέσα στην καμπίνα όπου θα βρίσκονται δύο μηχανοδηγοί. Επίσης αναθεωρείται ο Γενικός Κανονισμός κίνησης και κατηγοριοποιούνται οι παραβάσεις σε υψηλού, μεσαίου και χαμηλού κινδύνου. Αναμένεται να καλυφθούν 2000 οργανικές θέσεις με προσλήψεις οι οποίες θα προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες ενώ οι υπάλληλοι που κρίνονται ανεπαρκείς θα προβλέπεται πλέον η δυνατότητα να απολυθούν. Ευθέως ο Κώστας Κυρανάκης ανέφερε αυτές τις ημέρες σε συνεντεύξεις του ότι οι υπάλληλοι που ακούσαμε στους διαλόγους της ντροπής να κάνουν χαβαλέ, θα απομακρυνθούν.
Επιπλέον, ο σιδηρόδρομος θα έχει πλήρη λειτουργία αυτόματης πέδησης και κάθε συρμός θα δίνει ανά πάσα στιγμή στίγμα και εικόνα με ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τεχνολογία ανάλογη με αυτή που αξιοποιείται στη σεισμολογία. Διευκρινίζεται δε ότι πρόσβαση στη σχετική εφαρμογή θα μπορούν να έχουν όλοι οι πολίτες ενώ βέβαια θα λειτουργεί πλήρως το σύστημα τηλεδιοίκησης.
Το νομοσχέδιο θα φέρει ριζικές τομές στο μοντέλο λειτουργίας του ΟΣΕ, με ακριβές σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων, δικλείδες ασφαλείας για την κυκλοφορία τους και αυστηρή αξιολόγηση για το προσωπικό
Ο νέος Οργανισμός θα φέρει το όνομα «Νέοι Σιδηρόδρομοι Ελλάδος, θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΟΣΕ, ΓΑΙΑ ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ και θα λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, κατά το πρότυπο της ΔΕΗ.
Αυτόματο φρενάρισμα σε υπερβολική ταχύτητα
Χθες Κυριακή 27/4 δοκιμάστηκε το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος των συρμών σε περίπτωση υπέρβασης ταχύτητας, το οποίο έλειπε από την επιβατική αμαξοστοιχία τη μοιραία βραδιά των Τεμπών.
Στο χθεσινό δρομολόγιο Οινόη-Τιθορέα έγινε η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή του συστήματος ETCS στα τρένα που επιτρέπει την αυτόματη πέδηση του συρμού, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη.
«Είναι ένα σύστημα που αυτή τη στιγμή εγκαθίσταται σε όλα τα τρένα που κυκλοφορούν στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι σε πλήρη λειτουργία» είπε ο κ. Κυρανάκης στο STAR.
«Συστήματα ασφαλείας, τεχνολογικά συστήματα, εκπαίδευση, αξιολόγηση, αυστηροποίηση για να μπορέσουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και συστήματα, να εκπέμψουμε ένα καλύτερο μήνυμα ασφάλειας για τον ελληνικό σιδηρόδρομο» προσέθεσε.
Πότε θα απολύονται οι εργαζόμενοι
Σημαντική θα είναι και η αξιολόγηση του προσωπικού, ενώ θα προβλέπεται και δυνατότητα απόλυσης εργαζομένων ανάλογα με το παράπτωμα στο οποίο θα υποπέσουν.
Οι παραβάσεις θα κατηγοριοποιούνται σε υψηλού, μεσαίου και χαμηλού κινδύνου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο λάθος ο εργαζόμενος θα απομακρύνεται και θα πρέπει να περάσει επανεκπαίδευση, στο δεύτερο θα περιορίζονται οι αρμοδιότητές του και θα παρακολουθείται στενά, ενώ στο τρίτο μπορεί να απολυθεί.
Θα επιταχυνθούν επίσης οι προσλήψεις, με υπέρβαση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά προσωπικού.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται στην εισήγησή του να τονίσει ότι η κυβέρνηση προχωρά δυναμικά με αυτό το νομοσχέδιο σε όλες εκείνες τις κινήσεις που ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες αυτό συνέβη στα Τέμπη να ξανασυμβεί. Ικανοποιεί δηλαδή το πάνδημο αίτημα «ποτέ ξανά» ενώ παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους δικαστικούς λειτουργούς προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.
Στο μεταξύ στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν μεταστροφή της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά το ποσοστό των πολιτών που μέχρι πρότινος δήλωναν πως πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια συγκάλυψη με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως αυτή η θεωρία έχει πια αποδομηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα γεγονότα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η αξιολόγηση εμφανίζεται και με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο να είναι στο πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. Μόλις την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε από το υπουργείο Παιδείας πως όποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο ενώ την Τετάρτη θα παρουσιαστεί το ερωτηματολόγιο που θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να αξιολογήσουν δημόσιες υπηρεσίες.
Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου
Αναλυτικά τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:
- Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη του νομοσχεδίου για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων,
- Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τους υφυπουργούς Γιώργο Κώτσηρα και Θάνο Πετραλιά των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Αναμόρφωση Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, β) Μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1265,
- Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,
- Παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2557 σχετικά με την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων,
- Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη ερανιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου του.
ΠΗΓΗ:emakedonia.gr