Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Δεν ήταν βουλευτές

Ετσι, ο Κώστας Σημίτης ανέλαβε υπουργός Γεωργίας, στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και ακολούθησε την πορεία που τον έφερε ως την προεδρία του Κινήματος και την πρωθυπουργία.

Δεν ήταν όμως μόνο ο πρώην πρωθυπουργός, που μέχρι τον Οκτώβριο του 1981, δεν ήταν γνωστός, στην κοινή γνώμη τουλάχιστον. Ο ιδιαίτερος τρόπος συγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, που έχει αναλυθεί με άλλες αφορμές, επέβαλε, τα κορυφαία στελέχη, στο επίπεδο του Εκτελεστικού Γραφείου, ως του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου, να μείνουν εκτός της κοινοβουλευτικής δράσης, στο διάστημα που το Κίνημα βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Αλλά και στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, με τη βέβαιη προοπτική εξουσίας, μόνο δύο εκ των κορυφαίων κομματικών στελεχών, οι Γιώργος Γεννηματάς και Ακης Τσοχατζόπουλος απέκτησαν τη βουλευτική ιδιότητα, μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Με τον ίδιο τρόπο εκλέχθηκε και ο καθηγητής Απόστολος Λάζαρης, με λαμπρή σταδιοδρομία στο εξωτερικό, που δεν ήταν μεν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, αλλά είχε αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος.

Ο Απόστολος Λάζαρης ανέλαβε υπουργός Συντονισμού, ενώ οι Γεννηματάς και Τσοχατζόπουλος, Εσωτερικών και Δημοσίων Εργων αντίστοιχα. Σ’ εκείνη την πρώτη κυβέρνηση της Αλλαγής συμμετείχαν και άλλα δύο μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, ο Παρασκευάς Αυγερινός ως υπουργός Υγείας και ο Πέτρος Μόραλης ως υφυπουργός Παιδείας.
Εκτός εκείνου του κυβερνητικού σχήματος έμεινε ο Κώστας Λαλιώτης, που ανέλαβε αργότερα το νεοσύστατο υφυπουργείο Νέας Γενιάς.

Η αντιδικτατορική αντίσταση εκπροσωπούνταν από εμβληματικές μορφές, με πολυετείς διώξεις και φυλακίσεις, όπως οι Λευτέρης Βερυβάκης (υπουργός Παιδείας), Στάθης Γιώτας (υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας), Σήφης Βαλυράκης (υφυπουργός Συγκοινωνιών), ενώ επισημαίνεται και η παρουσία του Στάθη Παναγούλη, ως υφυπουργού Εσωτερικών.

Σύμφωνα με μεταγενέστερη διήγηση του αείμνηστου Δημήτρη Τσοβόλα, η συμμετοχή του στην κυβέρνηση, ως υφυπουργού Οικονομικών, εξασφαλίστηκε την τελευταία στιγμή, με παρέμβαση των Αντώνη Λιβάνη και Πέτρου Μόραλη, που ως υπεύθυνοι για τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το προηγούμενο διάστημα, τον είχαν ξεχωρίσει για τη δραστήρια παρουσία του, στη Βουλή.

Αλλά και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, εκλέχθηκε για πρώτη φορά σ’ εκείνη την αναμέτρηση, αλλά θα περίμενε ακόμη, για να μπει στην κυβέρνηση.
Ο βετεράνος Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ανέλαβε το κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο άλλος πολύπειρος κοινοβουλευτικός, ο Γιάννης Αλευράς, θα αναλάμβανε, όπως ανακοινώθηκε, τη θέση του προέδρου της Βουλής.

Από τα πρόσωπα που θα «έγραφαν τη δική τους ιστορία», ο Αντώνης Τρίτσης ανέλαβε το νεοσύστατο υπουργείο Οικισμού και Περιβάλλοντος, ενώ ο μέχρι τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ευάγγελος Γιαννόπουλος, που θεωρούσε βέβαιο ότι θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, περιορίστηκε στο Συγκοινωνιών.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή