Για όποιους λόγους και αν το έκανε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δίκιο, σε όσα ανέφερε για την αρνητική στάση που τήρησε η ΝΔ, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, στις πρωτοποριακές τομές που επέφερε η καινούργια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η «κυβέρνηση της Αλλαγής».
Δεν αναφερόμαστε στο αντικειμενικό γεγονός που, ως τέτοιο, φυσικά δεν είναι δυνατό να αμφισβητηθεί, αλλά σε αυτό που υποκρύπτεται και, προφανώς, υπονοείται, στην πρωθυπουργική αποστροφή.
Στην ανετοιμότητα δηλονότι της τότε ΝΔ, με το τότε πολιτικό της προσωπικό, να αποδεχθεί αλλαγές που προ πολλού ίσχυαν στις κοινωνίες της τότε Δυτικής Ευρώπης, ως καθολικής αποδοχής κεκτημένα, αλλά και είχαν ωριμάσει, όπως αποδείχθηκε, στην ελληνική κοινωνία.
Αν και δεν αμφισβητεί κανείς την πρόθεση του ιδρυτή της, να μετασχηματίσει τη ΝΔ, σε ένα κόμμα της σύγχρονης κεντροδεξιάς, χωρίς τις προσμίξεις και την «αρχαία σκουριά» της προδικτατορικής ΕΡΕ, ενδεχομένως και ο ίδιος να δυσκολευόταν να προχωρήσει πέραν ενός σημείου.
Επαναλαμβάνουμε ότι η αναφορά μας δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στο πεδίο του Οικογενειακού Δικαίου. Επί του τελευταίου θα επανέλθουμε, αλλά υπάρχουν και άλλες εμβληματικού τύπου αλλαγές, όπως, επί παραδείγματι, η θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου ένα μίγμα ιδεολογικών αγκυλώσεων και φόβου για το καινούργιο, δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί μια προσπάθεια, που ξεκίνησε από κυβέρνηση της ΝΔ.
Με αρμόδιο υπουργό, Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, μια από τις πιο φωτεινές μορφές της συντηρητικής παράταξης, τον καθηγητή Σπύρο Δοξιάδη, ξεκίνησε η προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατά το αντίστοιχο βρετανικό πρότυπο, που όμως δεν προχώρησε, προσκρούοντας σε εμπόδια εκ των έσω.
Ο Παρασκευάς Αυγερινός, που ανέλαβε το υπουργείο Υγείας, στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε πρόσφατη μονογραφία του αναγνωρίζει τη συμβολή του προκατόχου του.
Ο ίδιος άλλωστε, ο Παρασκευάς Αυγερινός, συμμετείχε στη σχετική επιτροπή, που συγκρότησε ο Σπύρος Δοξιάδης, περιγράφοντας εκ των έσω, τις ειλικρινείς προσπάθειες του τότε υπουργού, αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε, στο ίδιο του το κόμμα.
Μια εξήγηση ίσως, για το ότι δεν προωθήθηκε, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση, βρίσκεται ίσως στις τεράστιες αντιδράσεις οργανωμένων, ιδιωτικών κυρίως, συμφερόντων, στον χώρο της υγείας, που συνάντησε ο Παρασκευάς Αυγερινός, στην προσπάθειά του.
Αντιδράσεις που με ενάργεια περιγράφει, στο προαναφερθέν έργο του, αναγνωρίζοντας ότι δε θα μπορούσε να τις ξεπεράσει, αν δεν είχε την απόλυτη, μέχρι τέλους, στήριξη του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου.
Αλλωστε και η επιλογή στο πρόσωπό του δεν ήταν τυχαία, αφού, πέρα από διαπρεπής γιατρός, ήταν και κορυφαίο κομματικό στέλεχος.