Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Σταϊκούρας: Τρίμηνη η ενίσχυση στα καύσιμα – Από τον Ιούλιο η εφαρμογή της

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε την προαναγγελία του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν οι ανακοινώσεις για το Fuel Pass 2, το οποίο θα είναι πιο ενισχυμένο. Οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ ανοίγουν τον δρόμο για επέκταση της επιδότησης καύσιμων η οποία έρχεται να δώσει ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά που βάλλονται από τις αυξήσεις.

Χρήστος Σταϊκούρας: Ακόμη και 100% η μείωση της προκαταβολής φόρου

 

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο και θα έχουν ορίζοντα τριμήνου, ωστόσο, δεν αποκάλυψε περισσότερα σχετικά με το ύψος των νέων παρεμβάσεων αλλά και τον τρόπο που θα χορηγηθούν, παραπέμποντας στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό.

Στο ερώτημα εάν θα πρόκειται για «ενισχυμένη» παρέμβαση απάντησε ότι είναι σχετικό καθώς για το οικονομικό επιτελείο μπορεί να είναι γενναία αλλά και για πολίτη ψίχουλα. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι οι έως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι την υπέρβαση των φόρων ροκανίζουν μέτρα και παρεμβάσεις εκτός προϋπολογισμού και αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

  • Παρεμβάσεις στο ρεύμα – 1,1 δισ. ευρώ
  • Παρεμβάσεις στα καύσιμα έως σήμερα 200 εκατ. ευρώ (100 εκατ. το fuel pass/ 100 εκατ. στο diesel)
  • Παρέμβαση στο ΦΠΑ 250 εκατ. ευρώ
  • Παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ 370 εκατ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι και πως η Ελλάδα έχει δώσει περισσότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή μάλιστα που έχει το υψηλότερο χρέος της Ευρώπης. Πρόσθεσε πως φέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα δαπανών και συνεπώς η λογική «δώσε κι άλλα» συνιστά εισήγηση αύξησης του ελλείμματος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή