Τετάρτη, 23 Απριλίου 2025
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πληθωρισμός: Στο 2,7% στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Παραμένουν ακριβά τα τρόφιμα

Μοιραστείτε το

Νέα επιβράδυνση αναμένεται να καταγράψει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, φτάνοντας στο 2,7% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν στο 2,7%, από 4,1%, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 0,9%, ενώ προς υποχώρηση κινείται και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σε ετήσια βάση, διαμορφούμενες στο 5,5%, από 6,1% τον Μάιο, ενώ σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,3%.

Πιο χαμηλό πληθωρισμό έχουν το Λουξεμβούργο (1%) το Βέλγιο (1,6%) και η Ισπανία (1,6%). «Πρωταθλήτρια» είναι η Σλοβακία με 11,3% και ακολουθεί η Εσθονία με 9% και η Κροατία 8,3%.

Τα τρόφιμα παραμένουν ακριβά

Ωστόσο, παρά την πτώση, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν με διψήφιο ρυθμό αύξησης, προκαλώντας προβληματισμό για το πόσο ακόμα θα κρατήσει το κύμα ακρίβειας.

 

Στην Ευρωζώνη, τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν τον Ιούνιο οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (11,7% έναντι 12,5% τον Μάιο), ενώ ακολούθησαν οι αυξήσεις στις τιμές των μη ενεργειακών προϊόντων (5,5% έναντι 5,8%), των υπηρεσιών (5,4% έναντι 5%). Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 5,6%, περισσότερο απ’ ότι είχαν μειωθεί τον Μάιο (1,8%).

 

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων, αλκοόλ, καπνού και της ενέργειας αυξήθηκε, ωστόσο, στο 5,4% από 5,3%.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com