Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Π. Τσακλόγλου: Τι ισχύει για τους νέους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που επιθυμούν να ασφαλιστούν στο ΤΕΚΑ

Μοιραστείτε το

Τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) ανέλυσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του.

Όπως είπε στο ράδιο City 106.1 «υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε το ΤΕΚΑ. Ο πρώτος και κυριότερος είναι ότι το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ήταν αποκλειστικά διανεμητικό. Δηλαδή, θεωρητικά, θα έπρεπε οι συντάξεις να πληρώνονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Αυτά τα συστήματα δουλεύουν καλά, όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Στην Ελλάδα, αυτό έχει ανατραπεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς, αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας, αντιστοιχούν περίπου 1,7 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο, με αποτέλεσμα να βάζουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος στους σχετικά λίγους νέους εργαζόμενους.

Με τη μεταρρύθμιση του ΤΕΚΑ, ουσιαστικά αφαιρούμε από ένα κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης τον δημογραφικό κίνδυνο, γιατί τα κεφαλαιοποητικά συστήματα δεν έχουν τέτοιο κίνδυνο.

Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι παρόμοια κεφαλαιοποιητικά συστήματα έχουν δοκιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές χώρες του εξωτερικού, δείχνοντας ότι, ενώ οι αποδόσεις τους μπορεί να έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις από τις αποδόσεις διανεμητικών συστημάτων, μακροχρονίως αυτές είναι πολύ υψηλότερες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, οι νέοι, που θα εγγραφούν στο ΤΕΚΑ θα λάβουν κατά πάσα πιθανότητα πολύ υψηλότερη επικουρική σύνταξη από αυτήν την οποία θα έπαιρναν με τους υφιστάμενους κανόνες.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι το ΤΕΚΑ δημιουργεί κεφάλαιο, ένα σημαντικό κομμάτι του οποίου θα πάει σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Δηλαδή, υψηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερη παραγωγικότητα, υψηλότεροι μισθοί, μεγαλύτερη απασχόληση, αλλά και μεγαλύτερα δημοσιονομικά έσοδα από άμεση και έμμεση φορολογία».

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε επίσης ότι, στην ουσία, μιλάμε για ατομικούς κουμπαράδες, που γράφουν πάνω το όνομα του ασφαλισμένου, οπότε τα αντικίνητρα για ανασφάλιστη εργασία, που αποτελεί μάστιγα τη ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ ισχυρά.

Αναφορικά με το τι ισχύει, αν κάποιος, ενώ έχει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, πάει στο ΤΕΚΑ, ο κ. Τσακλόγλου διευκρίνισε τα εξής: «Ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα σε όσα άτομα ήταν ασφαλισμένα στον ΕΦΚΑ για την επικουρική τους ασφάλιση και ήταν κάτω από 35 ετών, όταν ψηφίστηκε ο νόμος, να μεταφερθούν στο ΤΕΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση, οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη, προφανώς θα καταβάλλονται πλέον στο ΤΕΚΑ αντί του ΕΦΚΑ. Όταν φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησής τους, τα άτομα αυτά θα λάβουν μία επικουρική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ για τα χρόνια που ήταν στον ΕΦΚΑ και μία επικουρική από το ΤΕΚΑ για τα χρόνια που ήταν στο ΤΕΚΑ. Επίσης, στο ΤΕΚΑ μπορούν να ασφαλιστούν προαιρετικά και εργαζόμενοι που δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, όπως είναι η μεγάλη πλειονότητα των αυτοαπασχολουμένων».

Σε ερώτηση σχετικά με το δημογραφικό, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι όλες οι μελέτες δείχνουν ότι, τα επόμενα χρόνια, ο πληθυσμός της χώρας μας θα είναι λιγότερος, αλλά και γηραιότερος. Οι αναλογιστικές μελέτες, που βασίζονται σε αυτά τα δεδομένα, δείχνουν ότι, αν διατηρήσουμε τους κανόνες του συστήματός μας χωρίς να τους αλλάξουμε, μειώνονται τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος, μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ και, ουσιαστικά, το σύστημά μας είναι βιώσιμο.

Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, «όταν ήρθε στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία το 2019. Έχει γίνει μία θεαματική πρόοδος. Στις κύριες συντάξεις, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εκκρεμότητες, που υπολογίζονται περίπου στις 22.000, ενώ κάποιες από αυτές είναι σε δικαστική εκκρεμότητα και για κάποιες άλλες η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη πλήρους ιατρικού φακέλου για την απονομή αναπηρικής σύνταξης.

Επίσης, καταγράφεται μεγάλη μείωση στον αριθμό των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, ειδικά μετά την ψήφιση του τελευταίου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που εξίσωσε τις προϋποθέσεις παροχής επικουρικής σύνταξης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, εκκαθαρίζοντας αυτομάτως περίπου 11.000 συντάξεις».

Για τις αυξήσεις των συντάξεων, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι, σύμφωνα με τον νόμο, κάθε χρόνο, οι συντάξεις θα αυξάνονται κατά το ήμισυ του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και του ρυθμού του πληθωρισμού, οπότε όλες οι συντάξεις κάθε χρόνο θα έχουν κάποια αύξηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.