Για νέο ρεκόρ πάει τον Ιούνιο ο πληθωρισμός, που αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε. Ήδη, τα προκαταρκτικά στοιχεία, που ανακοίνωσε την Παρασκευή (01/07) η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat), για τον Ιούνιο, για τον εναρμονισμένο δείκτη, έδειξαν το 12%. Υπενθυμίζεται ότι ο εναρμονισμένος βασίζεται σε μία κοινά συμφωνημένη ανά την ΕΕ στάθμιση που είναι αναγκαία για να υπάρχει συγκρισιμότητα.

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο, με τα στοιχεία της Eurostat, είχε διαμορφωθεί στο 10,5% και στη συνέχεια η ΕΛΣΤΑΤ είχε δώσει αύξηση στο 11.3% Στην ευρωζώνη καταγράφηκε επίσης άνοδος σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο 8,6%, από 8,1% τον Μάιο.
Σε σχέση με τους παράγοντες που οδήγησαν στο νέο σπιράλ ακρίβειας στην ευρωζώνη η ενέργεια και πάλι ήταν η βασική αιτία για την “κούρσα”.
Συγκεκριμένα, στο 41,9% έφτασε η άνοδος τιμών στην ενέργεια τον Ιούνιο, από 39,1% Μάιο, από 37,5% τον Απρίλιο, 44,4% τον Μάρτιο και 32% τον Φεβρουάριο, ενώ κατά 4,3% ήταν η άνοδος στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 4,2% τον Μάιο, 3,8% τον Απρίλιο, 3,4% τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 11,1%, από 9% τον Μάιο, 9,2% τον Απρίλιο, 7,8% τον Μάρτιο και 6.2% τον Φεβρουάριο.
Στην Ελλάδα, μάλιστα, η άνοδος τιμών ήταν η 5η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη. Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις στις 8/7 από την ΕΛΣΤΑΤ του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή Ιουνίου.
Βασικά αγαθά
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε δεκάδες βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, και ο Ιούλιος κάνει ποδαρικό με αυξήσεις στις τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που κατά μέσο όρο ανέρχονται στο 10%. Πρόκειται για ένα ακόμη κύμα ακρίβειας, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε όσα έχουν προηγηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και ξέσπασε η ενεργειακή κρίση.
Ουσιαστικά τους τελευταίους 10 μήνες δεν υπάρχει σχεδόν κανένα προϊόν που να μην έχει ανατιμηθεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές τους έχουν αυξηθεί δύο και τρεις φορές μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «R», στη νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα: Απορρυπαντικά-καθαριστικά από 8% έως 40%, είδη προσωπικής υγιεινής έως 24%, φυτίνη 20%, χυμός τομάτας 18%, μαρμελάδες 15%, ζυμαρικά 14%, μουστάρδες, κέτσαπ και μαγιονέζες 14%, σαμπουάν, οδοντόκρεμες και αποσμητικά έως 14%, κονσέρβες από 7% έως 14%, νουντλς από 3,5% έως 14%, πατατάκια και ρυζογκοφρέτες από 6% έως 13%, κατεψυγμένα προϊόντα 12%, ψάρια 11%, υγρά σαπούνια χεριών έως 10%, έτοιμες σαλάτες έως 10%, τυριά από 2% έως 10%, κατεψυγμένα ψάρια 8%, εμφιαλωμένο νερό έως 7%, ρύζι 6%, γιαούρτια 5%, σοκολατοειδή και σάλτσες 4%, γάλα, αλεύρι, μπισκότα και φρυγανιές κατά 3%.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις, καθώς δεν αφορούν το σύνολο των κατηγοριών. Οι αυξήσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις βιομηχανίες τροφίμων και τις εμπορικές επιχειρήσεις στα καταστήματα πώλησης τροφίμων και θα περάσουν σταδιακά στα ράφια, ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλούν στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων νέοι, ανατιμημένοι τιμοκατάλογοι. Μάλιστα, ήδη προμηθευτής έχει γνωστοποιήσει σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ τιμοκατάλογο με αυξήσεις στις τιμές προϊόντων που θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές τον Σεπτέμβριο.