ΣΕΛ 10
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 27-4-2025
Κατάργηση των τεκµηρίων
για ελεύθερους επαγγελµατίες
- Τολµηρή εισήγηση του υπουργού Οικονοµικών Κυριάκου Πιερρακάκη στον Πρωθυπουργό
Δραστική μείωση και της φορολογίας στα εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ
Το νέο πακέτο µέτρων που θα ισχύσουν από το 2026 µε στόχο νέα µείωση των φόρων, συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, µπορεί να αυξηθεί αν η πορεία της οικονοµίας το επιτρέψει.
LEED:
Ήδη στο οικονοµικό επιτελείο έχουν σηκώσει τα µανίκια και δουλεύουν συστηµατικά για τα µέτρα που θα περιλαµβάνει το πακέτο και σύµφωνα µε πληροφορίες θα στοχεύουν σε πρώτη φάση στη µεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελµατίες και µισθωτούς. Ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Κυριάκος Πιερρακάκης, σύµφωνα µε πληροφορίες έχει προχωρήσει σε µια τολµηρή εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό
Ορόσηµο φαίνεται ότι αποτελεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) για την οικονοµία και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και αυτό γιατί από εκεί θα ανακοινωθεί ένα νέο πακέτο οικονοµικών µέτρων από τον Πρωθυπουργό.
Ήδη στο οικονοµικό επιτελείο έχουν σηκώσει τα µανίκια και δουλεύουν συστηµατικά για τα µέτρα που θα περιλαµβάνει το πακέτο και σύµφωνα µε πληροφορίες θα στοχεύουν σε πρώτη φάση στη µεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελµατίες και µισθωτούς. Ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Κυριάκος Πιερρακάκης, σύµφωνα µε πληροφορίες έχει προχωρήσει σε µια τολµηρή εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό προτείνοντας του να υιοθετηθούν και να εξαγγελθούν γενναία µέτρα -αλλά πάντα στα όρια των δηµοσιονοµικών αντοχών- ώστε και να δοθεί µια µεγάλη ανάσα σε ευρύτατα κοινωνικά στρώµατα, αλλά και να συµβάλουν τα µέτρα αυτά στην βελτίωση του πολιτικού κλίµατος.
Ο κ. Πιερρακάκης εισηγείται στον Πρωθυπουργό µια σειρά τολµηρά µέτρα, όπως:
– Την κατάργηση (σταδιακή) των αντικειµενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελµατίες
– Την µείωση του ΕΝΦΙΑ
– Αλλαγές στις φορολογικές κλίµακες και πρωτίστως την δραστική µείωση της φορολογίας για εισοδήµατα από 20.000-30.000 ευρώ.
Μείωση ΕΝΦΙΑ
Το θέµα των τεκµηρίων (της βελτίωσης και της σταδιακής κατάργησης τους) είναι βασικό καθώς οι λεγόµενοι µικροµεσαίοι δεν έχουν δει κάποιες διευκολύνσεις, ενώ έχουν κληθεί να πληρώσουν το µάρµαρο σε διαδοχικές κρίσεις, τις ώρες µάλιστα που κάποιες παρεµβάσεις φορολογικού χαρακτήρα που έγινα χάθηκαν µέσα στα κύµατα των αυξήσεων και του πληθωρισµού.
Οι ελεύθεροι επαγγελµατίες είναι ιδιαίτερα προβληµατισµένοι και διαµαρτύρονται για το σύστηµα φορολόγησης τους. Στην ΔΕΘ και σύµφωνα µε όσα εισηγείται ο υπουργός Οικονοµικών και Εθνικής Οικονοµίας, θα γίνουν σηµαντικές βελτιωτικές κινήσεις και σταδιακή κατάργηση του συστήµατος των κριτηρίων. Για την ώρα πάντως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καταργηθούν πλήρως και αµέσως καθώς µέσω αυτού του συστήµατος υπάρχει εισροή στα κρατικά ταµεία και στα δηµόσια έσοδα. Να σηµειωθεί πως µε βάση τα στοιχεία και το ρεπορτάζ περίπου 2.000.000 φορολογούµενοι «βρίσκονται εγκλωβισµένοι» στο ήδη υπάρχον σύστηµα τεκµηρίων και καλούνται να καταβάλουν σηµαντικά ποσά ως φόρους. (Βλέπε ρεπορτάζ σ.15)
Η µείωση του ΕΝΦΙΑ αποτελεί µια ακόµα «τολµηρή» πρόταση-εισήγηση του κ. Πιερρακάκη, καθώς δεν υπήρξε πρακτικά καµία ουσιαστική µείωση αυτού του δυσβάστακτου για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων φόρου. Η µόνη κίνηση που έγινε αφορούσε σε µια µικρή µείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφάλιζαν τα ακίνητά τους.
Στην φορολογική κλίµακα µεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες πρωτίστως µισθωτοί του ιδιωτικού αλλά και του δηµόσιου τοµέα που έχουν σηκώσει τα προηγούµενα χρόνια µεγάλα οικονοµικά βάρη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτή ακριβώς την κλίµακα θα γίνουν σοβαρές βελτιώσεις και αναµορφώσεις ώστε µέσω των φοροελαφρύνσεων να πάρουν ανάσα χιλιάδες νοικοκυριά και εργαζόµενοι
1,5 δισ. στη ΔΕΘ
Πριν λίγα 24ωρα ο κ. Μητσοτάκης «µοίρασε» από το υπερπλεόνασµα (µόλις αυτό ανακοινώθηκε από την Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ) 1,1 δισ. ευρώ άµεσα καταβλητέο από εφέτος και επαναλαµβανόµενο για τα επόµενα χρόνια. Η αντιπολίτευση άσκησε κριτική σε αυτά τα µέτρα χαρακτηρίζοντας τα πενιχρά και κατώτερα των αναγκών και των περιστάσεων.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών ότι ένα µέρος αυτών των χρηµάτων θα πρέπει να διανεµηθεί µε τον χαρακτήρα των µόνιµων µέτρων µέσα στο 2025.
Πλην απροόπτου η επόµενη σηµαντική εξαγγελία οικονοµικών µέτρων θα είναι στις αρχές Σεπτέµβρη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο πακέτο µέτρων που θα ισχύσουν από το 2026 µε στόχο νέα µείωση των φόρων συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που µπορεί να αυξηθεί αν η πορεία της οικονοµίας το επιτρέψει.
Οι 3 πηγές του πλεονάσµατος
Πάντως σε ότι αφορά την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσµατος που έδωσε την ευκαιρία για την εξαγγελία των πρόσφατων µέτρων, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης αυτή προήλθε από τρείς πηγές:
– Την πάταξη της φοροδιαφυγής µε τη χρήση ψηφιακών µέσων έχει αναδειχθεί ως ένα από τα σηµαντικότερα εργαλεία για την ενίσχυση των δηµόσιων εσόδων. Η σύγχρονη τεχνολογία και τα ψηφιακά εργαλεία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα συµβάλλουν στην αποτελεσµατικότερη καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, αποφέροντας θετικά αποτελέσµατα για τα δηµόσια ταµεία.
– Η οικονοµία έχει αναπτυχθεί σηµαντικά τα τελευταία έξι χρόνια, µε τη δηµιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση των µισθών. Αυτές οι βελτιώσεις έχουν επιδράσει θετικά, δηµιουργώντας καλύτερες προοπτικές για τους εργαζόµενους και ενισχύοντας την ευηµερία των νοικοκυριών.
– Παράλληλα, η εξοικονόµηση κρατικών δαπανών αποτελεί έναν ακόµα πυλώνα της οικονοµικής στρατηγικής, µε τη µείωση άµεσων και έµµεσων φόρων, καθώς και ασφαλιστικών εισφορών. Σε συνδυασµό µε τις µόνιµες πολιτικές στήριξης των πολιτών, τα αποτελέσµατα αυτής της προσέγγισης είναι εµφανή, δίνοντας έµφαση στην ουσιαστική στήριξη των πολιτών και όχι σε ευκαιριακά µέτρα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».
Βλέπε και ρεπορτάζ σ.15
