Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Θα τρώμε αλεύρι από έντομα – «Πράσινο» φως της Κομισιόν

Χρήση αλεύρων από έντομα στα τρόφιμα! Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η απάντηση της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου.

Η απόφαση της Κομισιόν για χρήση εντόμων στον κλάδο των τροφίμων προκάλεσε την αντίδραση της Μαρίας Σπυράκη, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις από την αρμόδια επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Η έγκριση κυκλοφορίας τροφίμων, που περιλαμβάνουν συστατικά από έντομα και ειδικότερα γρύλο (!), αλευροσκουλήκι (!) και ακρίδα (!) στην ΕΕ, «προκαλεί αναστάτωση στους καταναλωτές και εύλογη ανησυχία σε επιστημονικούς φορείς».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, έθεσε το θέμα με γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν και έλαβε «μια καταρχήν διαβεβαίωση» από την Στέλλα Κυριακίδου, ότι «η αναγραφή των συστατικών των τροφίμων σε εμφανές σημείο είναι υποχρεωτική».

«Τα τρόφιμα πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις επισήμανσης του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 (για την ενημέρωση των καταναλωτών για τα τρόφιμα)», ο οποίος «απαιτεί την υποχρεωτική αναγραφή όλων των συστατικών στα προσυσκευασμένα τρόφιμα και προβλέπει ότι οι υποχρεωτικές πληροφορίες για τα τρόφιμα αναγράφονται σε εμφανές σημείο κατά τρόπο, ώστε να είναι ευδιάκριτες, ευανάγνωστες και, κατά περίπτωση, ανεξίτηλες», σημειώνει στην απάντησή της η κ. Κυριακίδου και αμέσως προσθέτει: «Στην περίπτωση τροφίμων που περιέχουν έντομα, η συγκεκριμένη ονομασία του εντόμου, όπως ορίζεται στους εκτελεστικούς κανονισμούς της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής για την έγκριση, πρέπει να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των συστατικών».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή