Πριν από μερικές ημέρες, στις 23 Απριλίου μια σεισμική δόνηση ύψους 6,2 Ρίχτερ χτύπησε την Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας πανικό στους περίπου 15 εκατομμύρια κατοίκους της, αλλά και σε εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.
Ο σεισμός ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς στην Αγία Σοφία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εκτεταμένα έργα αναστήλωσης και σεισμικής θωράκισης -τα μεγαλύτερα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ, όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού. Οι ειδικοί εδώ και καιρό προειδοποιούν για τον κίνδυνο που διατρέχει το εμβληματικό μνημείο των 1.500 ετών σε περίπτωση ισχυρότερης δόνησης, ενώ προ ημερών ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο iefimerida.gr, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την ανθεκτικότητα της Αγίας Σοφίας απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μια εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό και το μπαράζ μετασεισμών που ακολούθησαν οι εργασίες στην Αγιά Σοφιά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Όπως φαίνεται στις εικόνες που δημοσιεύει σήμερα το iefimerida.gr , έξω από το ιστορικό μνημείο παραμένουν οι σκαλωσιές προκειμένου να ολοκληρωθούν όσα προβλέπουν οι μελέτες. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών, ωστόσο καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών η Αγιά Σοφιά για το κοινό.
Η Αγία Σοφία ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, το 537 μ.Χ., από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό ως χριστιανικός ναός και παρέμεινε σε αυτή τη χρήση για σχεδόν μία χιλιετία. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ο Μωάμεθ Β’ τη μετέτρεψε σε ισλαμικό τέμενος. Το 1935, με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, το μνημείο χαρακτηρίστηκε μουσείο. Ωστόσο, το 2020, ύστερα από απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας και εντολή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αγία Σοφία επανήλθε στο καθεστώς λειτουργίας ως ισλαμικό τέμενος.
Πηγή: www.iefimerida.gr”