Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες της ΕΕ

Αντιμέτωπες με αγροτικές κινητοποιήσεις παραμένουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ισπανία, οι αγρότες απέκλεισαν κεντρικούς αυτοκινητόδρομους σε βορρά και νότο, ενώ στην Ιταλία τα τρακτέρ έφτασαν μέχρι τη Ρώμη. Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως αποσύρεται το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων.
Ισπανία
Στους δρόμους με τρακτέρ μετά από διαδικτυακό κάλεσμα βγήκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ισπανία και απέκλεισαν πολλούς περιφερειακούς δρόμους. Ωστόσο, είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, καθώς τα τρία μεγαλύτερα αγροτικά συνδικάτα της χώρας αντιδρούν στο διαδικτυακό κάλεσμα και παρουσιάζουν άλλη ατζέντα κινητοποιήσεων.
Οι Ισπανοί αγρότες ζητούν «δίκαιες τιμές» για την παραγωγή τους, μεγαλύτερο έλεγχο των εισαγωγών από χώρες εκτός ΕΕ και μείωση της γραφειοκρατίας.
Μόνο τον μήνα Φεβρουάριο ετοιμάζονται συνολικά τουλάχιστον 50 κινητοποιήσεις αποκλείοντας μερικώς ή ολικώς κεντρικούς και δευτερεύοντες δρόμους της χώρας.
Λετονία
Σχεδόν 2.000 αγρότες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στη Λετονία.
«Αν δεν ληφθούν μέτρα θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Πρέπει να μπορούμε να δουλεύουμε σε φυσιολογικές συνθήκες και να μπορούμε να παράγουμε. Θέλουμε να δουλέψουμε, απλώς δεν μας αφήνει αυτό το γραφειοκρατικό σύστημα, είναι άχρηστο» αναφέρει ένας αγρότης.
Αγρότες με τρακτέρ, κρατώντας πανό και σημαίες κατέκλυσαν τους δρόμους σε 16 πόλεις της χώρας.
Ιταλία
Δεκάδες τρακτέρ παραμένουν σταθμευμένα σε περιοχή της Ρώμης. Οι αγρότες ειδοποιούν πως αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους θα φτάσουν στο κέντρο της Αιώνιας Πόλης.
«Αν αυτή τη φορά ακουστούμε ίσως κάτι κατορθώσουμε. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να παραπονιόμαστε και να καταρρέουμε όπως πάντα, από τη στιγμή που ενταχθήκαμε στο ευρώ» λέει ένας Ιταλός αγρότης.
Κλιμάκιο αναμένεται να φτάσει και στο περίφημο μουσικό φεστιβάλ του Σανρέμο.
Μεγάλες αντιδράσεις προκαλούν οι «πράσινες» αγροτικές πρακτικές – Τι ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Οι αγρότες διαφωνούν με τη νέα κοινή αγροτική πολιτική. Μεγάλες αντιδράσεις προκαλούν οι «πράσινες» αγροτικές πρακτικές καθώς πιστεύουν ότι η συμμόρφωση προς τα νέα περιβαλλοντικά στάνταρντ μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων σε σχέση με εισαγόμενα προϊόντα.
Ολλανδία: Εκατοντάδες αγρότες συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις
Εκατοντάδες αγρότες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις χθες Δευτέρα το βράδυ στην Ολλανδία, προχωρώντας σε αποκλεισμούς δρόμων κι ανάβοντας φωτιές, σύμφωνα με την αστυνομία και ολλανδικά ΜΜΕ.
«Άναψαν φωτιές, εκτόξευσαν πυροτεχνήματα κι οδήγησαν αγροτικά οχήματα σε αυτοκινητόδρομο», περιέγραψε για παράδειγμα η αστυνομική διεύθυνση της Γκελντρ (κεντρικά) μέσω X (του πρώην Twitter), προσθέτοντας πως «ελήφθησαν μέτρα».
Η αστυνομία δεν ξεκαθάρισε αν οι δυνάμεις της προχώρησαν σε προσαγωγές ή συλλήψεις.
Αγρότες, Ολλανδοί και Βέλγοι, ενώθηκαν από την Πέμπτη με το κύμα μαζικών κινητοποιήσεων που ξέσπασε στη Γαλλία τον Ιανουάριο κι έκτοτε εξαπλώθηκε στη Γερμανία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και στην Ελλάδα.
Εξαιρετικά περίπλοκη ευρωπαϊκή πολιτική, πολύ χαμηλά έσοδα, πληθωρισμός, ανταγωνισμός από το εξωτερικό, συσσώρευση κανονισμών προτυποποίησης, απογείωση των τιμών των καυσίμων: οι διεκδικήσεις των ευρωπαίων αγροτών για τη λήψη μέτρων είναι στην πράξη οι ίδιες, σ’ όλες τις χώρες.
Προσπαθώντας να κατευνάσει την οργή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε την περασμένη Πέμπτη μέτρα για την υπεράσπιση των «θεμιτών συμφερόντων» των αγροτών στην ΕΕ, ιδίως τη μείωση του «διοικητικού φόρτου» της επικρινόμενης κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ).
Η μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων είναι ένα ακόμα μεγάλο «αγκάθι». Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε σήμερα να αποσυρθεί. «Η πρόταση της Κομισιόν για τα φυτοφάρμακα έχει γίνει σύμβολο πόλωσης. Έχει απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος ούτε στην Κομισιόν. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε κάτι και για αυτόν τον λόγο προτείνω στο Συμβούλιο των Επιτρόπων να αποσυρθεί αυτή η πρόταση. Ωστόσο το ζήτημα παραμένει»
Η παύση φορολογικών ελαφρύνσεων στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά και οι φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπως την Ουκρανία και την Νότια Αμερική παραμένουν εστία έντασης.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης
Τελευταία Άρθρα
Τα πιο Δημοφιλή