Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ρωσία: Ανακαλείται η συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών

Μοιραστείτε το

Το κοινοβούλιο της Ρωσίας ολοκλήρωσε σήμερα την ψήφιση ενός νόμου που ανακαλεί την επικύρωση από τη Μόσχα της παγκόσμιας συνθήκης απαγόρευσης των δοκιμών πυρηνικών όπλων.

Η άνω βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενέκρινε τον νόμο με ψήφους 156-0, έπειτα από την επίσης ομόφωνη έγκρισή του από την κάτω βουλή, την Κρατική Δούμα. Τώρα πηγαίνει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για υπογραφή.

Ο Πούτιν κάλεσε τους βουλευτές νωρίτερα αυτό τον μήνα να κάνουν την αλλαγή ώστε να «αντικατοπτρίσουν» τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, που υπέγραψαν, αλλά ποτέ δεν επικύρωσαν, τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).

Η Ρωσία λέει πως δεν θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές, εκτός εάν το κάνει η Ουάσινγκτον, όμως ειδικοί στον έλεγχο των εξοπλισμών ανησυχούν ότι μπορεί να κινείται προς μια δοκιμή που η Δύση θα αντιλαμβανόταν ως απειλητική κλιμάκωση στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εντείνει τον «πυρηνικό εκβιασμό»

Αν και ποτέ δεν τέθηκε επίσημα σε ισχύ, η CTBT έχει καταστήσει τις πυρηνικές δοκιμές “ταμπού” — καμία χώρα εκτός από τη Βόρεια Κορέα δεν έχει διενεργήσει δοκιμή που περιλαμβάνει πυρηνική έκρηξη αυτόν τον αιώνα.

Ειδικοί στον έλεγχο των εξοπλισμών λένε πως μια δοκιμή είτε από τη Ρωσία είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών σε μια περίοδο οξυμένης διεθνούς έντασης, με πολέμους να μαίνονται στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Λένε πως αν η μία χώρα προχωρήσει σε δοκιμή, η άλλη πιθανότατα θα κάνει το ίδιο και άλλες, όπως η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Το CNN μετέδωσε τον περασμένο μήνα δορυφορικές εικόνες που δείχνουν πως η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις στις τοποθεσίες πυρηνικών δοκιμών τους τα τελευταία χρόνια.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πραγματοποίησε χημική έκρηξη στην τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών τους στη Νεβάδα «προκειμένου να βελτιώσει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να εντοπίζουν χαμηλής απόδοσης εκρήξεις σε όλο τον κόσμο».

Σε ομιλία του προς τους Ρώσους βουλευτές πριν από τη σημερινή ψηφοφορία ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε πως η έκρηξη στη Νεβάδα ήταν «αναμφίβολα, ένα πολιτικό σήμα».

«Όπως είπε ο πρόεδρός μας, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες κινηθούν προς την έναρξη πυρηνικών δοκιμών, θα πρέπει να απαντήσουμε εδώ και με τον ίδιο τρόπο», είπε.

Η Μόσχα θα μιλήσει για τα πυρηνικά με τους Αμερικανούς όταν θα είναι λιγότερο «εχθρικοί» και δεν ανησυχεί για την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας

Η συμφωνία New Start, η τελευταία διμερής αμερικανορωσική συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, εκπνέει το 2026 και το μέλλον της αμφισβητείται.

«Πιστεύουμε πως, χωρίς αλλαγή στη βαθιά και θεμελιωδώς εχθρική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ρωσίας, είναι απλούστατα αδύνατο να επαναλάβουμε το διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα, μεταξύ άλλων και για τη New Start», δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον πρότεινε την επανάληψη του διαλόγου γι’ αυτά τα ζητήματα, θέλοντας να «αποσυνδέσει» αυτές τις συζητήσεις «από όλα όσα συμβαίνουν», εννοώντας προφανώς τις πολυάριθμες συγκρούσεις που φέρνουν αντιμέτωπες τις δύο χώρες, ιδιαίτερα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα απαντήσουμε στους Αμερικανούς σε εύθετο χρόνο. Με ποια μορφή; Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να το πούμε», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο Ριαμπκόφ έκανε αυτές τις δηλώσεις ενώ η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενέκρινε σήμερα την ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών – μια νέα οπισθοδρόμηση στο ζήτημα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ενέκριναν ομόφωνα το νομοσχέδιο για την ανάκληση της επικύρωσης της εν λόγω συνθήκης με 156 ψήφους, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή του από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, είχε ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα.

Εξάλλου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως δεν ανησυχεί από το γεγονός ότι η Κίνα αυξάνει τις δυνατότητες του πυρηνικού οπλοστασίου της και υπογράμμισε την «προωθημένη στρατηγική σύμπραξη» με το Πεκίνο, καθώς και το κυριαρχικό δικαίωμα της Κίνας να διασφαλίσει την ασφάλειά της.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.