Την αναστολή τήρησης της Συνθήκης με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα «New START», ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να επιθεωρήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, αν και δεν θα είναι η πρώτη που θα ξαναρχίσει τις δοκιμές των ατομικών της όπλων, είπε ο Πούτιν στην ομιλία του ενώπιν της «ελίτ» της Μόσχας.
Διαβάστε ακόμα: Διάγγελμα Πούτιν: Το Κίεβο συνομιλούσε με τη Δύση για όπλα πριν την «στρατιωτική επιχείρηση» Ι ΒΙΝΤΕΟ
Ο ίδιος έκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου», διότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ λένε ευθέως ότι στόχος τους είναι η στρατηγική ήττα της Ρωσίας».
Ο ρώσος πρόεδρος έσπευσε να επισημάνει πάντως ότι η Ρωσία δεν αποχωρεί από τη συμφωνία, αλλά αναστέλλει τη συμμετοχή της. «Πριν επιστρέψουμε στη συζήτηση αυτού του θέματος, πρέπει να καταλάβουμε οι ίδιοι τι (όπλα) διαθέτουν οι χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία».
Η συνθήκη New START είναι η μόνη συμφωνία που έχει απομείνει και ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.
Η συνθήκη θέτει συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των ανεπτυγμένων πυρηνικών όπλων διηπειρωτικού βεληνεκούς που μπορούν να διαθέτουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία. Παρατάθηκε τελευταία φορά στις αρχές του 2021 για πέντε χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει σύντομα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια άλλη συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών.
Μια σύνοδος της Διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη συνθήκη επρόκειτο να συνεδριάσει στην Αίγυπτο στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά.
Ουάσινγκτον: Παραλογισμός η αντιδυτική ομιλίας του Πούτιν
Ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος κατήγγειλε «τον παραλογισμό» των κατηγοριών που διατύπωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε πως η δυτική απειλή εναντίον της Ρωσίας δικαιολογούσε την εισβολή στην Ουκρανία.
«Κανένας δεν επιτίθεται στη Ρωσία. Υπάρχει ένα είδος παραλογισμού στην ιδέα ότι η Ρωσία τελούσε υπό κάποιας μορφής στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.
Αναφερόμενος στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τα ανάκτορα στη Βαρσοβία, ο Σάλιβαν δήλωσε πως «δεν θα περιλαμβάνει κανένα είδος σχεδίου με στόχο τον τερματισμό του πολέμου δια της διπλωματικής οδού».
Η εν λόγω ομιλία του αμερικανού προέδρου θα επικεντρωθεί μάλλον στα ευρύτερα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο θεωρεί «σημείο καμπής» στην παγκόσμια μάχη ανάμεσα στις δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα.
«Συνεπώς οι παρατηρήσεις του θα αφορούν συγκεκριμένα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ασφαλώς θα αφορούν επίσης την ευρύτερη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα (από τη μια πλευρά) στους επιτιθέμενους που επιχειρούν να καταστρέψουν τις θεμελιώδες αρχές και (από την άλλη πλευρά) τις δημοκρατίες που ενώνονται για να προσπαθήσουν να τις κάνουν σεβαστές».