Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τοξική αμμωνία εκλύεται από φλεγόμενο ζυθοποιείο στο Ντονέτσκ

Τοξική αμμωνία εκλύθηκε από φλεγόμενο ζυθοποιείο στη διεκδικούμενη περιφέρεια Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές.

Η πυρκαγιά στο ζυθοποιείο, στη συνοικία Καλίνινσκι της ομώνυμης πόλης, προκλήθηκε από πυρά του ουκρανικού Πυροβολικού. Η τοξική αμμωνία που εκλύθηκε σε αέρια μορφή έχει εξαπλωθεί σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις φιλορωσικές αρχές.

Κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κρατήσουν τα παράθυρά τους κλειστά. Η αμμωνία, γνωστή για την οξεία οσμή της, χρησιμοποιείται ως ψυκτικός παράγοντας στην παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών.

Οι εχθροπραξίες είναι συχνές και σφοδρές γύρω από τη Ντονέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη του Ντονμπάς —της ανατολικής Ουκρανίας—, που απέχει μερικά χιλιόμετρα από τα μέτωπα του πολέμου ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του ουκρανικού Πυροβολικού χθες, κατήγγειλαν οι αυτονομιστές.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Αντρίι Γιέρμακ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία χρειάζεται να τελειώσει πριν από τον χειμώνα

Ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε χθες ότι το Κίεβο πρέπει να τελειώσει τον πόλεμο με τη Ρωσία προτού έρθει ο χειμώνας.

Σε διαφορετική περίπτωση, δήλωσε ο Αντρίι Γιέρμακ στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές και τα συστήματα θέρμανσης.

Ο ρωσικός στρατός ήδη πλήττει υποδομές, προειδοποίησε. «Αυτός είναι ένας από τους λόγους που θέλουμε (…) ο πόλεμος να τερματιστεί περί τα τέλη του φθινοπώρου».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και οδεύει να συμπληρώσει έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιέρμακ, ο ουκρανικός στρατός κάνει ό,τι μπορεί για να ανακαταλάβει εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Όσο περισσότερο ο ρωσικός στρατός οχυρώνει τις θέσεις του τόσο πιο δύσκολο γίνεται το καθήκον των στρατευμάτων του Κιέβου, αναγνώρισε.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Δεν υπάρχει σήμερα καμιά ένδειξη ότι θα αρχίσουν σύντομα συνομιλίες για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη μέσω διαπραγματεύσεων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή