Η παρασκηνιακή συζήτηση, στα πλαίσια της Συνάντησης Κορυφής του ΝΑΤΟ, μεταξύ των Προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να αφορά την πιθανή πώληση δεκάδων μαχητικών F-16.
Είχε προηγηθεί η άρση του τουρκικού βέτο όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, φαίρνοντας την Συμμαχία ένα βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση του ανατολικού μετώπου της απέναντι στη Ρωσία. Η κίνηση αυτή του Ερντογάν όλα δείχνουν πώς του εξασφάλισε την απαραίτητη αμερικανική υποστήριξη με σκοπό την ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας, τη δέυτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη εντός του ΝΑΤΟ.
«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας», δήλωσε η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουαλάντερ. «Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας επειδή συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου στην ασφάλεια της Αμερικής» δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Ερντογάν φαίνεται να θέλει να αξιοποίησει την υφιστάμενη θετική ατμόσφαιρα με τις ΗΠΑ, αντισταθμίζοντας την διπλωματική όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών που προκλήθηκε εξαιτίας της αγοράς από την Τουρκία ρωσικού εναέριου αμυντικού εξοπλισμού. Η συμφωνία πώλησης αναμένεται να αποφέρει στις ΗΠΑ έξι διασεκατομμύρια δολάρια, αν εν τέλει πραγματοποιηθεί, μιας και απαιτείται η πλήρης στήριξη της Διοίκησης Μπάιντεν προκειμένου να εγκριθεί από το Κογκρέσο.