Περού: Μπολουάρτε και Σι εγκαινίασαν το μεγαλιμάνι του Τσανκάι, κινεζικής χρηματοδότησης
Μοιραστείτε το
Η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε και ο Κινέζος ομόλογός της, Σι Τζινπίνγκ, εγκαινίασαν ψηφιακά στο κυβερνητικό παλάτι στη Λίμα το μεγαλιμάνι του Τσανκάι, 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Κίνα και αναμένεται να γίνει γέφυρα που συνδέει εμπορικά την Κίνα με την Λατινική Αμερική.
«Πρέπει να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε, να διαχειριστούμε και να εκμεταλλευτούμε το λιμάνι του Τσανκάι», συνόψισε ο Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας πως επιθυμία του είναι «να προωθήσει τη συνδεσιμότητα της νότιας Αμερικής και της Κίνας»
«Είμαστε αξιόπιστος εταίρος και σήμερα, με τα εγκαίνια του μεγάλου λιμανιού του Τσανκάι, το επιβεβαιώνουμε», είπε από την πλευρά της η περουβιανή πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τελετής.
Οι ηγέτες παρακολούθησαν σε μια τεράστια οθόνη, καθώς η ολοκαίνουργια υποδομή άρχισε να λειτουργεί και συμβολικά, ένα κοντέινερ με περουβιανά βατόμουρα να φορτώνεται σε ένα πλοίο με προορισμό την Κίνα, ενώ, ταυτόχρονα, ένα κοντέινερ με ηλεκτρικά οχήματα τοποθετήθηκε σε λιμάνι στη Σαγκάη σε ενα σκάφος που κατευθυνόταν προς τη Τσανκάι.
Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι τα εγκαίνια αυτού του «εμβληματικού έργου» είναι μια ιστορική στιγμή για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Το Τσανκάι γίνεται ένα νέο σημείο εκκίνησης για το μονοπάτι των Ίνκας μιας νέας εποχής. Από το Τσανκάι στη Σαγκάη», είπε ο Κινέζος πρόεδρος όταν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου έξυπνου και πράσινου λιμανιού στη Λατινική Αμερική.
Ανέφερε ότι αυτό το έργο, του οποίου η αρχική επένδυση ήταν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μειώσει τον χρόνο θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ Περού και Κίνας κατά 10 ημέρες και θα εξοικονομήσει 20% του κόστους υλικοτεχνικής υποστήριξης. Επιπλέον τόνισε ότι θα φέρει ευκαιρίες απασχόλησης στους Περουβιανούς και την ίδια στιγμή που εδραιώνει τη χώρα των Άνδεων ως «κόμβο» εφοδιασμού. «Ας πλεύσουμε ώμο με ώμο για να αγκαλιάσουμε τον κόσμο και να προχωρήσουμε προς ένα πιο όμορφο αύριο», κατέληξε ο Σι.
Από την πλευρά της, η Μπολουάρτε υποστήριξε ότι η έναρξη λειτουργίας του λιμανιού είναι η αρχή ενός νέου σταδίου οικονομικής ανάπτυξης για το Περού και ότι επίσης καταδεικνύει ότι η χώρα των Άνδεων είναι ένας αξιόπιστος εταίρος.
«Ξεκινάμε έναν μετασχηματισμό που θα εδραιώσει τη χώρα ως ένα παγκοσμίου επιπέδου τεχνολογικό και βιομηχανικό κέντρο logistics που θα μας προβάλλει στρατηγικά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», δήλωσε.
Δήλωσε επίσης ότι αυτό το λιμάνι θα συνεισφέρει μία ποσοστιαία μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας μόλις ξεκινήσουν οι δραστηριότητές του, επομένως «η σημασία του είναι αναμφισβήτητη».
Επανέλαβε τους δεσμούς εμπιστοσύνης με την Κίνα ως τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, αλλά και ως «αδελφή χώρα» που έχει διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην κατασκευή της υποδομής που θα βοηθήσει να τοποθετηθεί το Περού ως κέντρο logistics και για τους εταίρους της Λατινικής Αμερικής. θα είναι μια συνδετική πόρτα μεταξύ των δύο κόσμων.
Πηγή: ertnews.gr
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.