Η περουβιανή πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, που δηλώνει ότι η κυβέρνηση που σχημάτισε μετά την παύση και τη σύλληψη του προκατόχου της Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου είναι μεταβατική, δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα ονομάσει νέο πρωθυπουργό και θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Η Μπολουάρτε, αντιπρόεδρος του Περού ως την αποπομπή του από το αξίωμα και την προφυλάκισή του, είναι αντιμέτωπη με εκτεταμένες διαδηλώσεις και αιματηρές ταραχές με κάπου είκοσι νεκρούς. Η κυβέρνησή της κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες κι ανέπτυξε τις ένοπλες δυνάμεις για να αποκατασταθεί η τάξη.
Μιλώντας σε περουβιανό τηλεοπτικό δίκτυο η Μπολουάρτε είπε σε πως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός θα γίνει σήμερα και αύριο Τρίτη. Την περασμένη εβδομάδα, παραιτήθηκαν οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού εξαιτίας των ταραχών, (19 και πάνω από 560 τραυματίες ) με πολλά θύματα παιδιά και εφήβους.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε την Παρασκευή με την περουβιανή πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε. Κατά τη συνομιλία τους ο Μπλίνκεν «ενεθάρρυνε τις πολιτικές αρχές και τους θεσμούς του Περού να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να προωθηθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να προστατευθεί η δημοκρατική σταθερότητα», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον Νεντ Πράις.
Ακόμη, ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν «υπογράμμισε την ανάγκη όλα τα μέρη του Περού να εμπλακούν σε εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να κατευναστούν οι πολιτικές διαιρέσεις και να δοθεί έμφαση στη συμφιλίωση».
«Οι ΗΠΑ αδημονούν να συνεργαστούν στενά με την πρόεδρο Μπολουάρτε για κοινούς στόχους και κοινές αξίες που συνδέονται με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια, τον αγώνα κατά της διαφθοράς και την οικονομική ευημερία», κατά το δελτίο Τύπου.
Η Ντίνα Μπολουάρτε, η ως την αποπομπή του κ. Καστίγιο αντιπρόεδρος του Περού, είπε προχθές Σάββατο πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί, ενώ ζήτησε το Κογκρέσο να αναθεωρήσει την απόφαση που έλαβε την προηγουμένη να μην επισπεύσει τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές.
Ο Πέδρο Καστίγιο διέταξε την 7η Δεκεμβρίου τη διάλυση του κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχεί η δεξιά, όμως λίγο αργότερα το Κογκρέσο τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της παύσης του για «ηθική ανικανότητα».
Συνελήφθη από τους σωματοφύλακές του ενώ προσπαθούσε να φτάσει στην πρεσβεία του Μεξικού για να ζητήσει άσυλο.