Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ουκρανία: Εκτόξευσε για πρώτη φορά βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow στη Ρωσία

Πλέον η προσοχή στρέφεται στην απάντηση της Ρωσίας - Η Μόσχα έχει τονίσει πως πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που θα έχει αντίποινα

Μοιραστείτε το

Η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow σε ρωσικό έδαφος, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων ενός χωριού στο Κουρσκ, εντοπίστηκαν θραύσματα από έναν πύραυλο Storm Shadow την Τετάρτη. Παράλληλα, δύο πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από το Γιεσκ, ένα λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας στο Κράσνονταρ, σύμφωνα με το κανάλι Rybar στο Telegram, το οποίο έχει συνδέσεις με τον στρατό και περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια συνδρομητές. Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση των πληροφοριών.

Η χρήση των πυραύλων Storm Shadow από την Ουκρανία ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη σύνοδο των ηγετών της G20 και έρχεται μετά την έναρξη αντεπίθεσης της Ρωσίας στο Κουρσκ, στο οποίο εισέβαλαν ουκρανικά στρατεύματα τον Αύγουστο.

Ακολουθεί επίσης την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία το πράσινο φως για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) εντός της Ρωσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έπειτα απο τις πιέσεις του Ζελένσκι στις δυτικές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της άδειας χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν στόχους στη Ρωσία που είναι κρίσιμοι για την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το γραφείο του δεν θα σχολιάσει δημοσιεύματα ή επιχειρησιακά θέματα. Προχθές Δευτέρα, ο Στάρμερ απέφυγε να δηλώσει αν η χώρα του θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους Storm Shadow για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.

Times: Η Ουάσινγκτον έδωσε το πράσινο φως στο Λονδίνο για τους Storm Shadow

Πηγές της βρετανικής κυβέρνησης, πάντως, άφηναν να εννοηθεί στους Times ότι οι ΗΠΑ φέρεται να επέτρεψαν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους στη Ρωσική Ομοσπονδία με πυραύλους Storm Shadow.

Σε μια ιδιωτική συζήτηση, μια υψηλόβαθμη βρετανική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «η θέση του Στάρμερ είναι απλή: θέλει να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα παρεχόμενα όπλα όπως κρίνει απαραίτητο για την αυτοάμυνά της». Η Βρετανία ασκούσε πίεση στις ΗΠΑ για το θέμα αυτό εδώ και αρκετούς μήνες, ανέφεραν οι Times.

Τις πρώτες ημέρες της πρωθυπουργίας του, ο Στάρμερ είχε δηλώσει σε ένα από τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό ότι «η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πώς θα χρησιμοποιήσει τα όπλα για αμυντικούς σκοπούς».

Οι ΗΠΑ αρχικά δεν ενέκριναν την εκτόξευση πυραύλων Storm Shadow – που αξιοποιούν τεχνολογία τους – για να πλήξουν τη Ρωσία, επειδή ανησυχούσαν για την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Σύμφωνα με πηγή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, το «σημείο καμπής» ήρθε όταν η Ρωσία έφερε στρατιώτες της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο, κάτι που θεωρήθηκε ως «σημαντική κλιμάκωση».

Οι δυνατότητες του Storm Shadow

Ο Storm Shadow είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς ικανός να πλήξει στρατηγικούς στόχους βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές, καθιστώντας τον ιδιαίτερα κατάλληλο για πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας. Αυτός ο πύραυλος έχει βεληνεκές έως και 250 χιλιόμετρα, γεγονός που τον καθιστά σοβαρό πλεονέκτημα για την Ουκρανία, επιτρέποντάς της να στοχεύει τοποθεσίες πολύ πέρα από τις γραμμές του μετώπου. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους πυραύλους με παρόμοιο βεληνεκές, ο Storm Shadow είναι πύραυλος κρουζ, που σημαίνει ότι πετά σε χαμηλό ύψος, χρησιμοποιώντας το έδαφος για να «καλυφθεί» από τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας, μειώνοντας την πιθανότητα αναχαίτισης.

Μηνύματα από Μόσχα: Τα χτυπήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα

Τα ουκρανικά πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία, τα οποία διευκολύνονται από το ΝΑΤΟ, δεν θα μείνουν ατιμώρητα, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής των εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Βρετανικές πηγές: Οι Storm Shadow απάντηση στην ανάπτυξη βορειοκορεατών στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας

Η απόφαση να εγκριθούν η χρήση πυραύλων Storm Shadow σύμφωνα με βρετανικές πηγές στον Guardian είναι απάντηση στην ανάπτυξη περισσότερων από 10.000 βορειοκορεατικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

«Too Little, too late»… Γιατί οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς δεν ανατρέπουν την πορεία του πολέμου

Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά και στρατιωτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς δεν μπορούν πλέον να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ως προς την εξέλιξη του πολέμου, καθώς η Ρωσία έχει ήδη μετακινήσει πολλούς από τους πιο ευαίσθητους στόχους της εκτός της εμβέλειας του ATACMS. Επίσης τα αποθέματα πυραύλων που έχουν δοθεί στην Ουκρανία είναι περιορισμένα.

Οργή της πλευράς Τραμπ κατά Μπάιντεν

Η πλευρά του Τραμπ κατηγόρησε ανοιχτά τον Τζο Μπάιντεν για την απόφασή του να δώσει την επίμαχη «άδεια» στο Κίεβο. Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, γιος του νέου προέδρου των ΗΠΑ και εκ των κορυφαίων στο επιτελείο του, έγραψε στα social media: «Το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα φαίνεται να θέλει να διασφαλίσει ότι θα ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος προτού ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να φέρει την ειρήνη και να σώσει ζωές. Ηλίθιοι!».

«Ο Μπάιντεν, του οποίου οι διανοητικές ικανότητες αντικειμενικά αποτυγχάνουν, κλιμακώνει άσκοπα και απερίσκεπτα τον πόλεμο της Ουκρανίας, δύο μήνες πριν ο Τραμπ αναμφίβολα θα τον τερματίσει», σχολίασε ο Κέβιν Ρόμπερτς, πρόεδρος του συντηρητικού think tank Heritage Foundation. «Ο Τζο Μπάιντεν μόλις δημιούργησε το σκηνικό για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ας προσευχηθούμε όλοι να μην καταλήξει σε αυτό», σημείωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Γιούτα Μάικ Λι.

Πώς θα απαντήσει ο Πούτιν;

Πλέον η προσοχή στρέφεται στην απάντηση της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει τονίσει πως πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που θα έχει αντίποινα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επισημάνει ότι σηματοδοτεί την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο και ως πρώτο μήνυμα υπέγραψε το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας που προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων ακόμη κι αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, εάν αυτή υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη.

«Αυτή η απόφαση (σ.σ. άδεια χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς) φυσικά αλλάζει σημαντικά την ίδια την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης. Κοινώς θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Άρα και εμείς θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάσει τις απειλές εναντίον της χώρας μας», έχει τονίσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα μηνύματα από τη Μόσχα είναι πως θα υπάρξουν αντίποινα. Ποια ακριβώς θα είναι αυτά και πότε μένει να φανεί. Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που υπογραμμίζουν πως ο Ρώσος Πρόεδρος, στην παρούσα φάση, ενδεχομένως να δείξει αυτοσυγκράτηση, καθώς βρίσκεται σε θέση ισχύος στα πεδία των μαχών και μπορεί να περιμένει την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ενδεικτικό πως οι διαρροές θέλουν τον Ρώσο Πρόεδρο να είναι ανοιχτός για συνομιλίες με την νέα αμερικανική ηγεσία για εκεχειρία.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει πως σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως το Κίεβο θα πρέπει να κάνει και κάποιες υποχωρήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο Τραμπ προβλέπει την παραχώρηση στη Ρωσία τον εδαφών που έχει καταλάβει, δηλαδή περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το μόνο άτομο που μπορεί να φέρει κοντά και τις δύο πλευρές για να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου και τον τερματισμό της δολοφονίας», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ.

Γιατί ο Τζο Μπάιντεν έδωσε τώρα την άδεια;

Παρότι στρατιωτικοί αναλυτές, δυτικοί αξιωματούχοι αλλά και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνομολογούν πως η χρήση των συγκεκριμένων πυραύλων δεν μπορεί πλέον να αλλάξει την πορεία του πολέμου («too little, too late» είναι η φράση που συνοψίζει τις αντιδράσεις), δυτικές και ουκρανικές πηγές σημειώνουν πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόκρουση της αντεπίθεσης της Ρωσίας για την ανακατάληψη του Κούρσκ. Η διατήρηση του ελέγχου της ρωσικής περιοχής από τις ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσε να είναι ένα «χαρτί» στα χέρια του Ζελένσκι σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις που μπορεί να εκκινήσουν με τη δεύτερη θητεία Τραμπ.

Κοινή αντίληψη πλέον στη Δύση είναι πως ο πόλεμος έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και πως το 2025 οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων. Αυτο φαίνεται να το αποδέχεται και η ουκρανική ηγεσία με τον Ζελένσκι μάλιστα να εγκαταλείπει το «σχέδιο νίκης» και να υποστηρίζει πως το τέλος του πολέμου θα είναι «διπλωματικό» και μπορεί να έρθει εντός της επόμενης χρονιάς, όταν δηλαδή θα αναλάβει πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με αυτά τα δεδομένα, η κίνηση του Μπάιντεν εκλαμβάνεται από ορισμένους πολιτικούς και στρατιωτικούς αναλυτές ως η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησής του να ενισχύσει τη θέση του Ζελένσκι ενόψει των πιθανών συνομιλιών. Αξιωματούχοι συνέδεσαν επίσης τις εξελίξεις και με την συγκέντρωση βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία, τα οπόια εκτιμάται πως θα συνδράμουν στην αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Κούρσκ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, υπερασπίστηκε την απόφαση Μπάιντεν λέγοντας: «Ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τον Τζο Μπάιντεν για τετραετή θητεία, όχι για θητεία τριών ετών και 10 μηνών, και θα χρησιμοποιούμε κάθε μέρα της θητείας μας για να επιδιώξουμε τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής που πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.