Oreshnik: Πώς λειτουργεί ο πύραυλος του Πούτιν με τον οποίο απειλεί να χτυπήσει το Κίεβο
«Το χτύπημα δεν ήταν πυρηνικό, αλλά αν χρειαστεί θα μπορούσε να γίνει και πυρηνικό», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας πως τα χτυπήματα θα συνεχιστούν
Μοιραστείτε το
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει πως η άδεια από τις ΗΠΑ στο Κίεβο για επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς θα ισοδυναμούσε με άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο και η απάντηση θα είναι ηχηρή. Πολλοί φοβόντουσαν ένα πυρηνικό πλήγμα, ωστόσο σε πρώτη φάση η Μόσχα επέλεξε να παρουσιάσει στο Κίεβο και τη Δύση τον νέο υπερσύγχρονο όπλο του: Τον «αόρατο» πύραυλο «Oreshnik».
«Το χτύπημα δεν ήταν πυρηνικό, αλλά αν χρειαστεί θα μπορούσε να γίνει και πυρηνικό», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας πως τα χτυπήματα θα συνεχιστούν. Με νέες δηλώσεις του στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO) ανέφερε μάλιστα πως στο στόχαστρο θα μπορούσαν να βρεθούν και «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο, εάν η ουκρανική ηγεσία συνεχίσει τις επιθέσεις με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
«Ο Οreshnik επηρεάζει ακόμη και εξαιρετικά προστατευμένα αντικείμενα που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη…Ό,τι βρίσκεται στο επίκεντρο της έκρηξης από τον Oreshnik χωρίζεται σε στοιχειώδη σωματίδια, και μετατρέπεται ουσιαστικά σε σκόνη», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως «η Ρωσία μπορεί να έχει άλλα όπλα στο εγγύς μέλλον».
Τα χαρακτηριστικά του Οreshnik
Η Ρωσία εκτόξευσε για πρώτη φορά τον νέο πύραυλο, τον Oreshnik, πλήττοντας στόχο στο Ντνίπρο στις 21 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα πύραυλο με βεληνεκές μέχρι 5.500 χιλιομέτρων, οποίος ταξιδεύει με ταχύτητα 10 Mach (2,5-3 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο), καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη – έως και αδύνατη – την αναχαίτισή του από τα αντιπυραυλικά συστήματα που διαθέτει η Ουκρανία, αλλά και οι περισσότερες χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα διαθέτει πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές (συμβατικές ή πυρηνικές) που μπορούν να πλήξουν διαφορετικούς στόχους.
Ειδικοί, που μίλησαν στο Reuters, ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Oreshnik. Όπως υπογράμμισαν είναι σχεδιασμένος για πυρηνικά χτυπήματα, όμως αν και πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό όπλο, που ξεπερνά κατά πολύ την ταχύτητα του ήχου, στην πραγματικότητα δεν είναι κάποιο «νέο υπερόπλο». Είναι ένας πύραυλος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων ICBM. Στον πύραυλο Oreshnik φαίνεται πως «μια σειρά από παλιές τεχνολογίες έχουν συνδυαστεί με νέο τρόπο» σχολιάζουν οι ειδικοί.
Βασικό χαρακτηριστικό των εν λόγω πυραύλων είναι εκτός από την ταχύτητά τους οι πολλαπλές κεφαλές που μπορούν να εκτοξεύσουν. Σε βίντεο ντοκουμέντο από το χτύπημα στο Ντνίπρο έχουν καταγραφεί τα έξι διαφορετικά χτυπήματα, με τις κεφαλές να πέφτουν στο έδαφος με απίστευτη ταχύτητα. Δείγμα των ρωσικών προθέσεων είναι πως σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, οι έξι κεφαλές του Oreshnik δεν περιείχαν καν εκρηκτικά, καθώς φαίνεται πως η Ρωσία ήθελε απλώς να κάνει μια επίδειξη ισχύος προκαλώντας όμως περιορισμένες ζημιές.
Τα μοναδικά συστήματα αεράμυνας που έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν τέτοιους πυραύλους είναι τα ισραηλινά Arrow 3 και τα αμερικάνικα SM-3 Block 2A, σύμφωνα με τον Τζέφρι Λιούις του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών «Μίντελμπερι» στην Καλιφόρνια. Ο Oreshnik είναι μια μετεξέλιξη του RS-26, ενός πυρηνικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, ο οποίος πραγματοποίησε πέντε δοκιμαστικές πτήσεις αλλά ουδέποτε τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η χρήση ενός τέτοιου πυραύλου με μη πυρηνικές κεφαλές είναι ένας ακριβός τρόπος «για μην προκαλέσει πολλή καταστροφή». Ένα άλλο βασικό πρόβλημα, εξηγούν αναλυτές στο Reuters είναι ότι η χρήση ICBM δίνει στον εχθρό την εντύπωση ότι δέχεται πυρηνική επίθεση, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πραγματική πυρηνική σύρραξη.
Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, σημείωσε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που η Μόσχα είχε ενημερώσει προκαταβολικά την Ουάσιγκτον για το χτύπημα. Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν επίσης ειδοποιήσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της για το ενδεχόμενο χρήσης τέτοιου όπλου.
Πώς λειτουργεί ο πύραυλος Oreshnik
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Καπούστιν Γιαρ της Ρωσίας, το οποίο απέχει μόλις 800 χιλιόμετρα από το Ντνίπρο. Φαίνεται ότι εκτοξεύτηκε σε μεγάλο ύψος πριν αρχίσει να πέφτει προς το έδαφος και χρειάστηκε 15 λεπτά για να φτάσει στον στόχο. Η γραφιστική ανάλυση από το Reuters, με τη βοήθεια των ειδικών, δείχνει πως λειτουργεί ο πύραυλος Oreshnik.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.