Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως θα επισκεφθεί «προσεχώς» το Βιετνάμ

Μοιραστείτε το

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τρίτη πως θα επισκεφθεί «προσεχώς» το Βιετνάμ, με σκοπό να «αλλάξει» τη σχέση με το Ανόι, με φόντο τις εντάσεις με την Κίνα, τόσο στην περιοχή όσο και ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. «Θα πάω προσεχώς στο Βιετνάμ, επειδή το Βιετνάμ θέλει να αλλάξει η σχέση μας, να γίνει εταίρος», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν παίρνοντας τον λόγο σε προεκλογική εκδήλωση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων στην πολιτεία Νέο Μεξικό.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναγγελία αυτή εκπρόσωπος των υπηρεσιών του κ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο περιορίστηκε να πει πως δεν έχει «κάτι περισσότερο» να ανακοινώσει «αυτή τη στιγμή».

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Φαμ Μιν Τσιν και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασαν την επιθυμία να βαθύνουν οι διμερείς σχέσεις.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει την ενίσχυση των σχέσεών της με κράτη της Ασίας για να αντιμετωπίσει την κατ’ αυτή ολοένα πιο διεκδικητική Κίνα.

Ο κ. Μπλίνκεν είχε πει τότε πως ελπίζει η εμβάθυνση της σχέσης να γίνει εντός «εβδομάδων» ή «μηνών».

Η Ουάσιγκτον θέλει οι σχέσεις με το Ανόι να αποκτήσουν χαρακτήρα «στρατηγικής» εταιρικής σχέσης, αν και η κυβέρνηση του Βιετνάμ μοιάζει επιφυλακτική, καθώς δεν θέλει να φανεί πως υιοθετεί ανταγωνιστική στάση έναντι της Κίνας, σημαντική για τις εξαγωγές της χώρας από πολλές απόψεις, ή της Ρωσίας, παραδοσιακού εταίρου της χώρας.

Σε άλλη εκδήλωση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, στο Μέιν, την 28η Ιουλίου, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωνε πως δέχθηκε τηλεφώνημα από τον «επικεφαλής του Βιετνάμ», προσθέτοντας πως «θέλει απελπισμένα να με συναντήσει όταν θα πάω στην G20», αναφερόμενος στην προγραμματισμένη συμμετοχή του στη σύνοδο της ομάδας στο Νέο Δελχί την 9η και τη 10η Σεπτεμβρίου.

«Θέλει να μας αναβαθμίσει σε μείζονα εταίρο, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα», πρόσθετε ο κ. Μπάιντεν. Μάλλον αναφερόταν στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚ του Βιετνάμ, τον Νγκουέν Φου Τρογκ, με τον οποίο συζήτησε τον Μάρτιο.

Δεν είναι σαφές τι θα σήμαινε η ενίσχυση της σχέσης. Ειδικοί λένε πως θα μπορούσε να υπάρξει ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Το Βιετνάμ κατά τα φαινόμενα θέλει να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές του σε ό,τι αφορά τον αμυντικό εξοπλισμό. Ο βασικός παραμένει μέχρι σήμερα η Ρωσία. Ωστόσο τέτοιες συμφωνίες θα συναντούσαν εμπόδια στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.