Οι κατσαρίδες ανήκουν στο βασίλειο Animalia, στην συνομοταξία Arthropoda, κλάση έντομα και τάξη Blattaria. Μερικά είδη εισβάλλουν στις ανθρώπινες κατοικίες και θεωρούνται παράσιτα. Άλλα είναι επωφελή για το περιβάλλον ως σημαντικοί ανακυκλωτές σάπιας οργανικής ύλης. Οι κατσαρίδες μπορεί να είναι φορείς διαφόρων ασθενειών, επειδή βρίσκονται συνήθως σε αποχετεύσεις ή στην κουζίνα, όπου υπάρχουν τρόφιμα.
Οι κατσαρίδες είναι εξαιρετικά επίμονα έντομα, τα οποία έχουν την ικανότητα να μετακινούνται και να προσβάλλουν σχεδόν οποιαδήποτε περιοχή. Κατσαρίδες υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια και έχουν γίνει πλέον το πιο κοινό παράσιτο παγκοσμίως.
Υπάρχουν εκατοντάδες είδη κατσαρίδων ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα όμως τρία είναι τα βασικά (Γερμανική κατσαρίδα, Αμερικανική κατσαρίδα και Ανατολίτικη κατσαρίδα). Αν δείτε μια κατσαρίδα στο ακίνητό σας, πιθανότατα υπάρχουν περισσότερες. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση θα πρέπει να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα ώστε να αποφευχθεί η προσβολή.
Οι κατσαρίδες μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μέσα από ρωγμές, οπές αερισμού, αποχετεύσεις και σωλήνες αποχέτευσης. Μπορούμε ακόμη και να τις κουβαλήσουμε εμείς οι ίδιοι με τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ, με κουτιά, πορτοφόλια και ακόμη και πάνω σε εμάς τους ίδιους.

Οι κατσαρίδες μπορούν να χωριστούν σε οικόσιτες και περιοικιακές.
Οι οικόσιτες κατσαρίδες είναι εκείνα τα είδη που έχουν προσαρμοστεί στον άνθρωπο και ζουν δίπλα του, σε περιβάλλοντα δηλαδή που διαβιούν οι άνθρωποι. Ζουν κυρίως σε εσωτερικούς χώρους και βρίσκονται σε κουζίνες, μπάνια και επιχειρήσεις όπου ζουν και λειτουργούν άνθρωποι.
Οι περιοικιακές κατσαρίδες μπορούν να ζουν με ανθρώπους, αλλά συχνά τείνουν να ζουν σε περιβάλλοντα απαλλαγμένα από ανθρώπινη αλληλεπίδραση όταν είναι δυνατόν. Συνήθως βρίσκονται έξω εκτός εάν οι θερμοκρασίες ή οι συνθήκες γίνουν πολύ ακραίες για να επιβιώσουν.
Οι πιο κοινές ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ που συναντάμε στην Ελλάδα
Παρ’ όλο που υπάρχουν 2.500 χιλιάδες είδη κατσαρίδων στον κόσμο, στην Ελλάδα εντοπίζονται 20 είδη.
Στη χώρα μας εντοπίζουμε πιο συχνά την Γερμανική κατσαρίδα, την Αμερικάνικη κατσαρίδα και την Ανατολική κατσαρίδα. Οι κάθε μια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, το σίγουρο κοινό που έχουν είναι πως είναι εξαιρετικά βρώμικες και εν δυνάμει πολύ επίφοβες για την υγεία. Αν τις εντοπίζετε στο σπίτι σας, ιδιαίτερα τους πρώτους ζεστούς μήνες πρέπει να προγραμματίσετε μια απεντόμωση πριν αναπαραχθούν και αυξηθεί ο αριθμός τους.
Γερμανικές κατσαρίδες (Ανοιχτό καφέ με ελαφρές μαύρες αποχρώσεις, οβάλ σώμα)

Οι γερμανικές κατσαρίδες είναι ένα από τα πιο κοινά είδη. Όπως τα περισσότερα οικιστικά είδη κατσαρίδων, θα μπουν στο σπίτι σας αναζητώντας καταφύγιο, τροφή, νερό και βέλτιστες συνθήκες αναπαραγωγής. Είναι οδοκαθαριστές και τρώνε οτιδήποτε τρώνε οι άνθρωποι και γι’ αυτό βρίσκονται συνήθως σε κουζίνες και ντουλάπια. Τους αρέσει επίσης η ζεστασιά και η υγρασία, επομένως δεν είναι ασυνήθιστο να τις βρείτε στα ηλεκτρικές συσκευές (πίσω από κουζίνες ή ψυγεία) αλλά και στο μπάνιο.
Αμερικανικές κατσαρίδες (Καστανοκόκκινο οβάλ σώμα)

Οι αμερικανικές κατσαρίδες προτιμούν να ζουν σε εξωτερικούς χώρους, αλλά είναι τόσο διαδεδομένες που πλέον βρίσκονται και στο εσωτερικό. Ακολουθούν τις αποχετεύσεις προς τα σπίτια αναζητώντας τροφή και καταφύγιο. Είναι πολύ κοινές κατσαρίδες σε εστιατόρια, παντοπωλεία, εμπορικές μονάδες επεξεργασίας τροφίμων και έτσι καταφέρνουν να μετακινηθούν στα σπίτια μέσω των τσαντών ή συσκευασιών που μεταφέρονται. Ανεξάρτητα από το πώς η αμερικανική κατσαρίδα θα βρει το δρόμο της στο σπίτι σας, πιθανότατα θα βρει τους πόρους που χρειάζεται για να πολλαπλασιαστεί. Οι αμερικανικές κατσαρίδες εκκρίνουν αλλεργιογόνες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές αντιδράσεις και κρίσεις άσθματος.
Ανατολίτικες κατσαρίδες (Λαμπερό και μαύρο οβάλ σώμα)

Οι ανατολίτικες κατσαρίδες αναφέρονται συχνά ως «κατσαρίδες του νερού» επειδή προτιμούν να βρίσκονται κοντά σε περιοχές που είναι υγρές. Συχνά βρίσκονται σε μπάνια γύρω από αποχετεύσεις, σωλήνες και κάτω από νεροχύτες. Αυτά είναι επίσης τα είδη που απαντώνται συνήθως σε εκτεθειμένους υπονόμους και αποχετεύσεις ομβρίων. Όλες οι κατσαρίδες μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες, αλλά η προτίμηση των ανατολίτκων κατσαρίδων για περιβάλλοντα που ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων τις εκθέτει σε σοβαρές ασθένειες και βακτήρια. Εκτός από το ότι είναι ήδη εκτεθειμένες στα λύματα, οι ανατολίτικες κατσαρίδες εκπέμπουν επίσης μια φυσική μυρωδιά μούχλας.
Μια κατσαρίδα μπορεί να ζήσει εννέα ημέρες χωρίς το κεφάλι της προτού πεθάνει από πείνα καθώς και ότι τα «αποκρουστικά» αυτά έντομα έχουν το «κακό συνήθειο» να αερίζονται κάθε 15 λεπτά.