Σκληρές εικόνες αντίκρυσαν οι επιβάτες μίας κρουαζιέρας στα Νησιά Φερόε την Κυριακή, καθώς δεκάδες φάλαινες «σφαγιάστηκαν» μπροστά στα μάτια τους.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η The Washington Post κυνηγοί γέμισαν την θάλασσα με αίματα, προκαλώντας οργή στους επιβάτες. Η εταιρεία του κρουαζιερόπλοιου ζήτησε συγγνώμη για αυτό το απαράδεκτο θέαμα.
«Ήμασταν απίστευτα απογοητευμένοι που έλαβε χώρα αυτό το κυνήγι, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που το πλοίο μας βρισκόταν στο λιμάνι, και ζητήσαμε ειλικρινή συγγνώμη σε όλους όσοι επέβαιναν στο πλοίο που μπορεί να ήταν μάρτυρες αυτού του οδυνηρού περιστατικού» είπε η εταιρεία.
Επισημαίνεται, ότι η εταιρεία της κρουαζιέρας γνώριζε την ετήσια αυτή απαράδεκτη «παράδοση». Σε μια επιστολή του 2021 προς τον πρωθυπουργό των Φερόε, ο διευθύνων σύμβουλος Christian Verhounig εξέφρασε την απογοήτευσή του για ένα κυνήγι δελφινιών που είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια χρονιά, η εταιρεία συνεργάστηκε με την ORCA , μια ομάδα προστασίας της θάλασσας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια εκστρατεία κατά της φαλαινοθηρίας και του κυνηγιού δελφινιών.
Η εταιρεία υποστήριξε ότι «ενώ τα παραδοσιακά κυνήγια αυτού του τύπου πραγματοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στις Νήσους Φερόε για να συντηρηθούν οι τοπικές κοινότητες, αντιτιθέμεθα σθεναρά σε αυτήν την απαρχαιωμένη πρακτική, η οποία πιστεύουμε ότι πλέον γίνεται εμπορική, με κρέατα που πωλούνται σε τοπικά σούπερ μάρκετ».
Για αιώνες, οι νησιώτες που ζούσαν στο απομονωμένο αρχιπέλαγος του Βόρειου Ατλαντικού έπρεπε να βασίζονται στη θάλασσα για τροφή. Η φαλαινοθηρία ήταν ο βιοπορισμός και η σωτηρία τους. Σήμερα, η χώρα των περίπου 53.000 κατοίκων διαθέτει σύγχρονα σούπερ μάρκετ και ακόμη και Burger King. Ωστόσο, οι κάτοικοι εξακολουθούν να συμμετέχουν στο κυνήγι φαλαινών, κάτι το οποίο ξεσηκώνει πλέον πολλές αντιδράσεις.