Η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έκρινε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να της καταβάλει αποζημίωση για ηθική βλάβη για τον τραυματισμό της από την άγρια επίθεση που δέχθηκε και τον βιασμό της.
Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ταξιαρχία Κόμβου, έκρινε ότι η Μυρτώ δικαιούται αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο, το ύψος της οποίας όμως θα καθοριστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, που αναπέμφθηκε η υπόθεση και αναίρεσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (468/2021) η οποία είχε κρίνει ότι δεν δικαιούται η Μυρτώ αποζημίωση από το Δημόσιο λόγω των πράξεων και παραλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αφορούν στην παράνομη είσοδο του δράστη στη χώρα μας.
Στη δικαιοσύνη έχει προσφύγει η μητέρα της Μυρτούς, Μαρία Κοτρώτσου ως δικαστική συμπαραστάτρια της κόρης της. Συγκεκριμένα, διεκδικούσε να καταβληθεί στην κόρη της το ποσό των 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της, ενώ διεκδικεί την καταβολή ποσού 2.978 ευρώ κάθε μήνα για όσο διαρκεί ο βίος της.
Το ΣτΕ επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. για παραλείψεις των αστυνομικών οργάνων «να άρουν την παράνομη κατάσταση που προκλήθηκε από την παράνομη είσοδο και παραμονή επί μακρόν στη χώρα υπηκόου τρίτης χώρας». Σύμφωνα με το ΣτΕ «υπάρχει γενικώς και αφηρημένως αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης αυτής παραλείψεως των οργάνων του Δημοσίου και της ζημίας (λχ βλάβης του σώματος ή της υγείας ή θανατώσεως) τρίτου προσώπου, η οποία προκαλείται όταν ο παρανόμως εισελθών και διαμένων στην Ελλάδα υπήκοος τρίτης χώρας προσβάλει απολύτως προστατευόμενο έννομο αγαθό».
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιουλίου του 2012, στην παραλία «Χρυσή Ακτή» της Πάρου η 15χρονη τότε Μυρτώ δέχθηκε άγρια επίθεση από τον Αχμέτ Βακάς, ο οποίος τη βίασε και την τραυμάτισε βαρύτατα, και απο τότε παραμένει καθηλωμένη με αναπηρία 100%.