Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2025
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Οι σκοτεινές αναρτήσεις του Σαουδάραβα ψυχιάτρου – Οι αρχές της αραβικής χώρας είχαν προειδοποιήσει

Μοιραστείτε το

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το αν η γερμανική κυβέρνηση μπορούσε να είχε αποτρέψει την επίθεση του Σαουδάραβα ψυχιάτρου στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου μετά τις αποκαλύψεις για τις διαδικτυακές απειλές του κατά των Γερμανών πολιτών και τα προβλήματα του με τη δικαιοσύνη.

Ο Ταλέμπ Αλ Αμπντουλμοχσέν που κατηγορείται ότι σκότωσε πέντε άτομα και τραυμάτισε περισσότερους από 200 άλλους ρίχνοντας το αυτοκίνητό του στη χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πόλης είχε ιστορικό αντι-ισλαμικών δηλώσεων, οι οποίες είχαν γίνει όλο και πιο σκοτεινές και απειλητικές για τη Γερμανία τους τελευταίους μήνες.

Ως πολίτης της Σαουδικής Αραβίας, ο 50χρονος ψυχίατρος έφτασε στη Γερμανία το 2006. Μόλις εγκαταστάθηκε στη χώρα, άρχισε να μοιράζεται συμβουλές διαδικτυακά με άλλα άτομα σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να ξεφύγει από τα κατασταλτικά καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατών του Κόλπου, δημιουργώντας την πλατφόρμα wearesaudis.net.

Αν και αρχικά φαινόταν να θαύμαζε τη Γερμανία, τα τελευταία χρόνια φαινόταν να είναι όλο και πιο δυσαρεστημένος με τη χώρα και τις μεταναστευτικές της πολιτικές.  Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλ Αμπντουλμοχσέν εξέφραζε ανοιχτά ότι είχε αποκηρύξει την ισλαμική του πίστη, αλλά και τη συμπάθειά του προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κατηγορώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις του Βερολίνου ότι προωθούν τον εξισλαμισμό της χώρας.

Νωρίτερα φέτος, έκανε σκοτεινές απειλές κατά του γερμανικού λαού στο Διαδίκτυο. Στον λογαριασμό του στο X, πρώην Twitter, δημοσίευσε τον Μάιο στους σχεδόν 50.000 ακολούθους του: «Η γερμανική τρομοκρατία θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Είναι πολύ πιθανό να πεθάνω φέτος για να αποδώσω δικαιοσύνη».

Παρόμοια δήλωση έκανε τον Αύγουστο, όταν δημοσίευσε: «Σας διαβεβαιώνω ότι αν η Γερμανία θέλει πόλεμο, θα τον κάνουμε. Αν η Γερμανία θέλει να μας σκοτώσει, θα τους σφάξουμε, θα πεθάνουμε ή θα πάμε φυλακή με περηφάνια».

Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν το Σάββατο ότι εξετάζουν τη «δυσαρέσκεια» του Αλ Αμπντουλμοχσέν για τη μεταχείριση των προσφύγων από τη Γερμανία, αν και είπαν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διαπιστωθεί το κίνητρο.

Ως μέρος των προσπαθειών για την προώθηση του ακτιβιστικού του έργου, ο Αλ Αμπντουλμοχσέν είχε επαφές με πολλούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης. Στα ειδησεογραφικά πρακτορεία έλεγε ότι είχε τακτική επαφή με ευάλωτες γυναίκες, για πολλές από τις οποίες ήταν το μοναδικό σημείο επαφής τους εκτός Σαουδικής Αραβίας.

Το CNN είχε επικοινωνήσει μαζί του το 2019 για μια περίπτωση που δύο γυναίκες είχαν εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία για να καταφύγουν στη Γεωργία, ενώ την ίδια χρονιά το BBC του είχε πάρει συνέντευξη για τον ακτιβισμό του, λέγοντας ότι έφυγε από τη Σαουδική Αραβία αφού απειλήθηκε η ζωή του εκεί. Είπε ότι περνούσε έως και 10 έως 16 ώρες την ημέρα βοηθώντας Σαουδάραβες αιτούντες άσυλο και πρόσθεσε ότι το 90% των ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί του ήταν γυναίκες.

Φέτος, έστειλε ένα μπαράζ επιθετικών μηνυμάτων σε δημοσιογράφο του CNN με τον οποίο είχε προηγουμένως επαφές, τα οποία περιείχαν αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με τα ρεπορτάζ του.

Οι αρχές δήλωσαν ότι ο Αλ Αμπντουλμοχσέν εργαζόταν ως ψυχίατρος στο Μπέρνμπουργκ, μια μικρή πόλη περίπου 25 μίλια νότια του Μαγδεμβούργου. Η κλινική που απασχολούσε τον Αλ Αμπντουλμοχσέν είπε ότι ήταν ειδικός ψυχίατρος σε σωφρονιστικό ίδρυμα για εγκληματίες με εθισμούς από τον Μάρτιο του 2020, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είχε πάει στη δουλειά από τον Οκτώβριο του 2024 λόγω διακοπών και ασθένειας.

Ο Αλ Αμπντουλμοχσέν φαινόταν ιδιαίτερα απογοητευμένος με την Atheist Refugee Relief, μια γερμανική ΜΚΟ που υποστήριζε γυναίκες που δραπέτευσαν από τη Σαουδική Αραβία και άλλα καταπιεστικά καθεστώτα ενώ περίμεναν τα αποτελέσματα των αιτημάτων τους για άσυλο.

Έκανε ορισμένους από τους ισχυρισμούς εναντίον της ομάδας δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που οδήγησε σε επίσημη καταγγελία της Atheist Relief στην αστυνομία το 2019.

Πολλά ερωτήματα εγείρονται επίσης σχετικά με την πρακτική του Αλ Αμπντουλμοχσέν να δημοσιοποιεί τις υποθέσεις ορισμένων από τους Σαουδάραβες δραπέτες, παρά τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζαν σε περίπτωση απόρριψης των αιτήσεών τους για άσυλο, και έπρεπε να επιστρέψουν στη Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τις γερμανικές αρμόδιες αρχές για τον Αλ Αμπντούλμοχσεν, δήλωσαν στο CNN δύο πηγές με γνώση των επικοινωνιών.

Η πρώτη προειδοποίηση ήρθε το 2007 και συνδέθηκε με τις ανησυχίες των σαουδαραβικών αρχών ότι ο Αλ Αμπντουλμοχσέν είχε εκφράσει ριζοσπαστικές απόψεις διαφόρων ειδών.

Η Σαουδική Αραβία θεωρεί τον ύποπτο φυγόδικο και είχε ζητήσει την έκδοσή του από τη Γερμανία μεταξύ 2007 και 2008, είπε μία πηγή, προσθέτοντας ότι οι γερμανικές αρχές αρνήθηκαν, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια του άνδρα σε περίπτωση που επιστρέψει στην πατρίδα του.

Το θολό τοπίο στο οποίο εξελίσσεται η υπόθεση αναδεικνύεται από τη δήλωση του Πήτερ Νόιμαν, καθηγητή σπουδών ασφαλείας στο King’s College του Λονδίνου: «Μετά από 25 χρόνια σε αυτό το περιβάλλον, νομίζεις ότι τίποτα δεν θα μπορούσε πια να σε εκπλήξει. Αλλά ένας 50χρονος Σαουδάραβας, πρώην μουσουλμάνος που ζει στην Ανατολική Γερμανία, αγαπά το AfD και θέλει να τιμωρήσει τη Γερμανία για την ανοχή της προς τους ισλαμιστές, ήταν πραγματικά έξω από το ραντάρ μου».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ περιέγραψε τον Αλ Αμπντούλμοχσεν ως «ισλαμοφοβικό», όμως έδωσε λίγες λεπτομέρειες και είπε ότι η έρευνα μόλις ξεκίνησε.

Πηγές: CNN, BBC

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.