Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως για πάνω από τρεις εβδομάδες, παρά τις διπλωματικές επαφές σε ανώτερο επίπεδο για την αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ως πρώην πρέσβης στην Ουάσινγκτον, ο οποίος θεωρείται προστατευόμενος του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ο Κιν αναμενόταν να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε μια σειρά επισκέψεων υψηλού επιπέδου από Αμερικανούς αξιωματούχους.
Αλλά η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν μια συνάντηση με τον ομόλογό του της Σρι Λάνκα στο Πεκίνο, στις 25 Ιουνίου. Δεν συμμετείχε μαζί με Κινέζους αξιωματούχους στις συνομιλίες με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στις αρχές Ιουλίου ή στο πλαίσιο της τρέχουσας επίσκεψης του απεσταλμένου για το κλίμα Τζον Κέλι.
Όλες οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών είχαν ανασταλεί για σχεδόν ένα χρόνο, μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον περασμένο Αύγουστο, γεγονός που καθιστά τα ταξίδια αυτά ιδιαίτερα σημαντικά.
Στις αρχές Ιουλίου Κινέζοι αξιωματούχοι ακύρωσαν επίσης μια προγραμματισμένη επίσκεψη του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, χωρίς να δώσουν λόγο για την αλλαγή σχεδίων.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τσιν αντικαταστάθηκε ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Πεκίνου στη σύνοδο κορυφής της ASEAN στην Ινδονησία. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε τότε ότι ο Τσιν δεν θα πήγαινε «για λόγους υγείας», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Μια εβδομάδα μετά, δεν έχει ακόμη εμφανιστεί δημόσια, και η συζήτηση σχετικά με την απουσία του φαίνεται να έχει λογοκριθεί στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo. Μια αναζήτηση για το «πού είναι ο Τσιν Γκανγκ» στην πλατφόρμα δίνει απάντηση «δεν υπάρχουν αποτελέσματα», ενώ ήταν λίγες οι ορατές συζητήσεις κάτω από το όνομά του.
Ο δημοσιογράφος και αναλυτής Φιλ Κάνινγκχαμ, σύμφωνα με τον Guardian, δήλωσε ότι πέντε παράγραφοι σχετικά με τον Τσιν κόπηκαν χωρίς προειδοποίηση από ένα άρθρο που έγραψε για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας για την εφημερίδα South China Morning Post (SCMP), η οποία υποστηρίζει το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ.