Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

ΗΠΑ: Υπερψήφιση της τροπολογίας για το “μπλόκο” στην πώληση F-16 – Σοκ στα τουρκικά ΜΜΕ

Υπερψηφίστηκε και από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροπολογία που απαγορεύει την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυχρονισμού ή αναβαθμισμένη τεχνολογία στην Τουρκία. Η τροπολογία είχε υπερψηφιστεί πριν λίγες μέρες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ.

Ωστόσο, αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και αν έδινε αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία, που θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρει τα εξής:

Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου πιστοποίηση ότι:

Αυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν από τους βουλευτές Κρις Πάππας και Φρανκ Παλόν. Σε κοινή επιστολή τους, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή ζητούσαν από τους Αμερικανούς νομοθέτες να στηρίξουν την εν λόγω τροπολογία.

Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι ένοπλες υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, δημιουργώντας μια πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή“, επισημαίνεται στην επιστολή.

Είχε προηγηθεί η σκληρή ανακοίνωση των Ρεπουμπλικανών βουλευτών Γκας Μπιλιράκη και Νικόλ Μαλιωτάκη: Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

«Μουδιασμένα» τα ΜΜΕ στην Τουρκία

Όπως μεταδίδει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά μέσα μετέδιδαν την είδηση σε κατάσταση σοκ. Σχολίαζαν μάλιστα ότι «πέρασε η τροπολογία του ελληνικού λόμπι – Ζητούν να μην παραβιάζουν τα τουρκικά μαχητικά τον ελληνικό εναέριο χώρο». Παράλληλα, Τούρκοι σχολιαστές ανέλυαν ότι με την απόφαση αυτή, αν τελικά περάσει από τα επόμενα στάδια, αλλάζουν οι ισορροπίες.

Η παρουσιάστρια του Ηaber Global, Γκιοζντέ Σεκέρ, ανέφερε: «Σας είχαμε αναφέρει για την πρόταση του ελληνικού λόμπι και του μέλους της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κρις Πάπας. Αυτή η τροπολογία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια. Όμως, όλο αυτό είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και πρέπει να την καταλάβουμε». Ο νομικός Γιουνούς Εμρέ Ερντολέν ανέφερε από την πλευρά του: «Δεν μιλάμε για απαγόρευση, αλλά για όρους πώλησης. Η τροπολογία αναφέρει πως σε περίπτωση που ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει F-16 στην Τουρκία, πρέπει να αποδείξει πως αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ όπως θα πρέπει να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο πως τα συγκεκριμένα μαχητικά δεν θα παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας».

Το CNN TURK μετέδωσε: «Ζητούν από την Τουρκία να μην παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο», «Οι ΗΠΑ είχαν σε παλαιότερες συμβάσεις για τα F-16 θέσει όρους για την Κύπρο», «Τώρα πάνε να δώσουν F-35 στην Ελλάδα». Η παρουσιάστρια του CNN TURK, Χαντέ Φιράτ είπε: «Ζητούν ξεκάθαρα βήματα για να δοθούν διαβεβαιώσεις πως τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Ξεκάθαρα. Κι αυτή η πρόταση έγινε δεκτή με 244 ψήφους και καταψήφισαν 177».

Ο ακαδημαϊκός Μεσούτ Χακί Τζασίν ανέφερε: «Στις παλαιότερες συμβάσεις μας για τα F-16 είχαμε καταλήξει σε συμφωνία για να μην παραβιάζουν τα F-16 τον εναέριο χώρο στην Κύπρο. Το ξέρω, καθώς ήμουν ο αρμόδιος αξιωματικός για τις συμβάσεις. Όμως εκεί υπήρχε μια διαφορά, καθώς τότε μιλούσαμε για δυο διαφορετικά κράτη. Αλλά τώρα μιλάμε για δυο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως ετοιμάζονται να δώσουν στους Έλληνες τα F-35. Αυτό βλέπω. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο εργοστάσιο των F-35. Tην περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφθεί την Αθήνα η στρατιωτική επιτροπή των ΗΠΑ για να συζητήσουν το θέμα».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή