Σάββατο, 19 Απριλίου 2025
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η Τουρκία «κόβει» στη μέση το Αιγαίο – Με «σημαία» τη «Γαλάζια Πατρίδα» το θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο Ερντογάν

Μοιραστείτε το

Με πρωτοσέλιδο κεντρικό τίτλο «Βαθαίνει η Γαλάζια Πατρίδα» δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet αναφέρει ότι «η Τουρκία έφτασε πλέον στο τελικό στάδιο εργασιών του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού», κάνοντας λόγο για ύπαρξη σχετικού χάρτη.

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι «στον χάρτη για τη μελέτη του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού της Τουρκίας, λήφθηκε ως όριο η μέση γραμμή» μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται συγκεκριμένα: «Στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λήφθηκε ως όριο η “μέση γραμμή» μεταξύ των ηπειρωτικών χωρών. Ο χάρτης αυτός της Γαλάζιας Πατρίδας, που συνάδει με την ΕΕ (σ.σ. το κεκτημένο της ΕΕ), δεν αποτελεί επίσημο όριο θαλάσσιας δικαιοδοσίας που δεσμεύει το κράτος αλλά μια επιστημονική και νομική εργασία».

Ο χάρτης είναι αποτέλεσμα εργασίας της πρωτοβουλίας «Πλατφόρμα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Τουρκίας» του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM, Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi / Ankara University Maritime Law National Research Center). Το δημοσίευμα δεν παρουσιάζει εικόνα του εν λόγω χάρτη.

Σύμφωνα με τη Milliyet, πρόκειται να συσταθεί «Διοργανικό Συμβούλιο Συντονισμού» για τη διαχείριση θεμάτων στο πλαίσιο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, υπό την αιγίδα του Τούρκου προέδρου και υπό τον συντονισμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το δημοσίευμα συνεχίζεται στο εσωτερικό της έκδοσης υπό τον ίδιο τίτλο και με υπέρτιτλο «Η Τουρκία έφτασε στο στάδιο ολοκλήρωσης των εργασιών του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της», όπου μεταξύ άλλων φιλοξενούνται οι εξής δηλώσεις του καθηγητή Μουσταφά Μπάσκαρα, διευθυντή του DEHUKAM: «Τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Τουρκικής Δημοκρατίας πραγματοποίησαν ήδη από το παρελθόν μια μελέτη σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Εμείς ως Κέντρο υλοποιούμε από κοινού έργα με κάποια αρμόδια υπουργεία. Ως DEHUKAM, αναλάβαμε την πρωτοβουλία και ιδρύσαμε την “Πλατφόρμα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Τουρκίας”».

Ο Τούρκος καθηγητής διευκρινίζει ότι «με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από αρμόδιους φορείς και ανοιχτές πηγές δεδομένων, δημιουργήθηκε ένας χάρτης μελέτης. Γίνεται λόγος για μια μελέτη που αποτελεί κρίσιμη πηγή αναφοράς για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, τους ερευνητές και τους επενδυτές. Τα εξωτερικά σύνορα του χάρτη χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Οι περιπτώσεις όπου τα σύνορα αυτά έρχονται σε σύγκρουση με περιοχές δικαιοδοσίας άλλων χωρών είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Στην περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας, συνεχίζει ο καθηγητής Μπάσκαρα, όπου η ΑΟΖ της Τουρκίας έχει ανακηρυχθεί ήδη από το παρελθόν, ο χάρτης της Πλατφόρμας συμπίπτει επακριβώς με τις περιοχές της ΑΟΖ «και δεν υφίσταται καμία αμφισβήτηση».

Για την Ανατολική Μεσόγειο ο διευθυντής του DEHUKAM σημειώνει: «Στην περίπτωση της Μεσογείου, (σ.σ. ο χάρτης της Πλατφόρμας) είναι συμβατός με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την “ΤΔΒΚ” (sic) το 2011. Στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, τα δυτικότερα σύνορά μας, οι συντεταγμένες των οποίων καθορίστηκαν από τη Συμφωνία με τη Λιβύη το 2019, συμφωνία που διαβιβάστηκε στον ΟΗΕ και καθόρισε συντεταγμένες, αντικατοπτρίζονται επίσης. Δηλαδή ως εξωτερικά σύνορα ορίζονται αυτά που έχει δηλώσει το κράτος μας στον ΟΗΕ».

«Στο Αιγαίο Πέλαγος, λήφθηκε ως όριο η μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών», αναφέρει ο καθηγητής Μουσταφά Μπάσκαρα μιλώντας στη Milliyet και συνεχίζει λέγοντας: «Σύμφωνα με τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου για τη θάλασσα και με τις μεθόδους επίλυσης που προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις, καθορίσαμε τα εξωτερικά όρια στη μελέτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Εντός αυτών των ορίων, καταρτίζεται ένας χάρτης στον οποίο περιλαμβάνονται περιοχές που αφορούν μεταφορικές δραστηριότητες διαφόρων τομέων, περιοχές ερευνών, περιοχές έρευνας και διάσωσης και διάφοροι άλλοι τομείς που αφορούν από θαλάσσιους ενεργειακούς πόρους έως υδρογονάνθρακες. Αυτή η μελέτη αποτελεί απτή ένδειξη της προσπάθειας προς οικοδόμηση ενός επιστημονικού πλαισίου για το όραμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” της Τουρκίας, με επίγνωση του οικονομικού δυναμικού, των περιβαλλοντικών αξιών και της γεωπολιτικής σημασίας των θαλασσών που περιβάλλουν την Τουρκία από τρεις πλευρές».

Ο ίδιος δηλώνει επίσης ότι πρόκειται για έναν χάρτη «που αναδεικνύει τα όρια των περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας της Τουρκίας» και υποστηρίζει ότι «είναι ένα χάρτης δημιουργημένος σε επιστημονικές βάσεις, ο οποίος αποκαλύπτει -όπως αναφέρει- τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Χρήζει ανάπτυξης, αλλαγής και επικαιροποίησης».

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com