Γαλλία: Σε επίπεδα Ελλάδας τα ομόλογα – Ανησυχία στις αγορές
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Μισέλ Μπαρνιέ αδυνατούν να περάσουν τον προϋπολογισμό λιτότητας, που προβλέπεται βάσει των κανονισμών της ΕΕ

Μοιραστείτε το
Στο χειρότερο επίπεδο από την κρίση του 2012 βρίσκονται πλέον τα ομόλογα της Γαλλίας, καθώς η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ πολιτικής και οικονομικής κρίσης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Μισέλ Μπαρνιέ αδυνατούν να περάσουν τον προϋπολογισμό λιτότητας, που προβλέπεται βάσει των κανονισμών της ΕΕ. Η Μαρίν Λεπέν – στην οποία ο Γάλλος Πρόεδρος επέλεξε να δώσει ρόλο kingmaker – διαμηνύει πως εάν δεν γίνουν οι αλλαγές που ζητάει θα άρει την ανοχή της και θα ρίξει την κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας τα δεδομένα από τις αγορές, το Politico κάνει λόγο για μια «ημέρα ταπείνωσης» για τη Γαλλία, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται κοντά στο επίπεδο να δηλώσουν πως «η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο ακόμη και από την Ελλάδα».
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει εκτοξευτεί τα τελευταία 24ωρα. Το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου, το μεσημέρι της Τετάρτης, «έπιασε» το επιτόκιο του αντίστοιχο τίτλου της Ελλάδας, 3,03% έναντι 3,04%. Το spread μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε στις 90 μονάδες βάσης (bps), το υψηλότερο από την κρίση της ευρωζώνης πριν από 12 χρόνια.
«Οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, ειδικά λόγω των δυσκολιών της κυβέρνησης να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους», ανέφεραν αναλυτές της ιταλικής τράπεζας UniCredit σε έκθεσή τους την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως οι αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωζώνης κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της Γαλλίας. Όλες μειώθηκαν, μαζί με τα ομόλογα των ΗΠΑ. Μόνο το Παρίσι ήδη ανεβαίνει το κόστος δανεισμού του.
«Δημοσιονομική καταστροφή» και προϋπολογισμός… πτώσης
Η Γαλλία βρίσκεται σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος και είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας, που προβλέπουν δρακόντειες περικοπές δαπανών ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αυξήσεις φόρων ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στόχος είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 6% του ΑΕΠ, ποσοστό διπλάσιο από το όριο του 3% που προβλέπεται από τους κανόνες της ΕΕ.
Σε δραματικούς τόνους, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε πως η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια δημοσιονομική καταστροφή εάν η Βουλή αποφασίσει να ανατρέψει την κυβέρνησή του λόγω των διαφωνιών για τον προϋπολογισμό. «Είναι πιθανό να προκληθούν σοβαρές αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές» εάν καταρρεύσουμε, είπε, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1. «Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή», τόνισε.
Ορισμένοι εκτιμούν πως η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ενδέχεται να πυροδοτήσει μια κρίση στην ευρωζώνη αντίστοιχη με αυτή που είχε προκληθεί από την κρίση στην Ελλάδα. Σημειώνουν δε πως η συγκυρία είναι ακόμη πιο δύσκολη και τα μεγέθη προφανώς πολύ μεγαλύτερα: Η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα εξοπλιστικά σχέδια και τα ενεργειακά ζητήματα πιέζουν περαιτέρω τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, εάν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υλοποιήσει τα όσα έχει αναφέρει για επιβολή δασμών.
«Τα επιτόκια που αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε για να χρηματοδοτήσουμε το χρέος μας είναι στην παρούσα φάση στο επίπεδο της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαρνιέ. «Αν αύριο καταρρεύσει η κυβέρνηση λόγω του προϋπολογισμού, θα υπάρξει αμέσως οικονομική κρίση», προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρούνο Ρετεγιό και πρόσθεσε: «Μην νομίζετε ότι η Γαλλία είναι θωρακισμένη».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.