Skip to content
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025

Διάγγελμα Μακρόν: Θα διορίσω πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες – Δεν παραιτούμαι (Δείτε βίντεο)

Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική κρίση στη Γαλλία που ξεκίνησε με την κήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου – Ιουλίου. Και αυτό το νέο κεφάλαιο έχει πλέον αποκλειστικά ένα κεντρικό πρόσωπο: τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος καλείται πλέον να αναζητήσει μια λύση για το αδιέξοδο που προέκυψε ύστερα από την απόφασή του να στηρίξει την επιβίωση της μειοψηφικής κυβέρνησης που διόρισε με επικεφαλής τον Μισέλ Μπαρνιέ στις διαθέσεις και τους σχεδιασμούς της Μαρίν Λεπέν. Η επικεφαλής της ακροδεξιάς, με αφορμή τον προϋπολογισμό λιτότητας, αποφάσισε να πατήσει το «κουμπί» και υποστηρίζοντας την πρόταση μομφής να ρίξει την κυβέρνηση Μπαρνιέ.

Τώρα εναπόκειται στον Εμανουέλ Μακρόν να επισπεύσει τις διαδικασίες για να αντιμετωπίσει μια πολιτική και οικονομική κρίση, που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το αδιέξοδο έχει ενισχύσει τις φωνές που ζητούν την παραίτησή του Γάλλου Προέδρου, η οποία εξάλλου είναι και η βασική επιδίωξη της Μαρίν Λεπέν.

«Καμπανάκια» για την αξιολόγηση της χώρας

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας κινείται πλέον στο επίπεδο της Ελλάδας, το χρέος βρίσκεται πάνω από το 110% του ΑΕΠ και το έλλειμμα ξεπερνάει το 6%. Η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την ΕΕ και καλείται σταδιακά να περιορίσει την «τρύπα» στο επιτρεπτό όριο του 3%. Αυτό σημαίνει πως σε πρώτη φάση θα χρειαστούν μέτρα λιτότητας περίπου 60 δισ. ευρώ (40 δισ. περικοπές και 20 δισ. φόροι).

Πολλοί φοβούνται πως η Γαλλία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κρίση αντίστοιχη με αυτή την Ελλάδας, με επιπτώσεις πολύ μεγαλύτερες λόγω και του μεγέθους καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Οι φόβοι εντείνονται και από τη χρονική συγκυρία: Η Γερμανία βρίσκεται επίσης σε μια δίνη πολιτικής και οικονομικής κρίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει λάβει αρνητική τροπή για τη Δύση και ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να περάσει και επίσημα το κατώφλι του Λευκού Οίκου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική σχέση ΗΠΑ – ΕΕ και το ενδεχόμενο επιβολής δασμών.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s εκτιμά ότι η πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, «μειώνει την πιθανότητα μιας σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών» της Γαλλίας και «επιδεινώνει το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας».

«Το γεγονός αυτό είναι αρνητικό για την πιστοληπτική ικανότητα», δηλαδή για την αξιολόγηση της χώρας, αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη νύκτα, μερικές ώρες μετά την υπερψήφιση από τους βουλευτές της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 1962 στη Γαλλία, και ενώ η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για υπερβολικό έλλειμμα.

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας;

Στην παρούσα φάση, εν αναμονή του σημερινού διαγγέλματος του Εμανουέλ Μακρόν, το μείζον ερώτημα που πλανάται στη Γαλλία είναι ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα αντικαταστήσει τον Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως από ποιες πολιτικές δυνάμεις θα στηριχθεί.

Τύπος και αναλυτές εκτιμούν πως ο Γάλλος πρόεδρος θα δώσει σήμερα απάντηση στο ερώτημα αυτό, χωρίς ωστόσο να είναι κανείς βέβαιος ότι η απάντηση που θα δώσει θα είναι βιώσιμη, δηλαδή θα αποκλείει την πτώση της νέας κυβέρνησης μετά από μια νέα πρόταση μομφής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποκλείεται να προτείνει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης που θα στηρίζεται, είτε στον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, είτε στην Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν τις προηγούμενες ώρες πως στη λίστα του Μακρόν βρίσκονται ο αριστερός Μπερνάρ Καζνέβ, ο πρώην υπουργός Ξαβιέ Μπερτράν και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνύ.

Διαδηλώσεις κατά του προϋπολογισμού λιτότητας

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν την Πέμπτη στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον προϋπολογισμό λιτότητας που επιχειρεί να προωθήσει ο Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου τα ποσοστά αποδοχής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί την παραίτησή του.

Τα σωματεία δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποίησαν απεργία την Πέμπτη, μια ημέρα μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ. «Δεν αλλάζει κάτι η εξέλιξη. Οι κυβερνήσεις ούτως ή άλλως αλλάζουν. Αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες γίνονται ολοένα και χειρότερες. Δεν έχουμε υψηλές απολαβές και διαθέτουμε λίγο προνόμια. Προς το παρόν έχουμε εργασιακή ασφάλεια, αλλά αναρωτιόμαστε αν θα την έχουμε κι αύριο», επισημαίνει μία από τις διαδηλώτριες.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή