Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Φινλανδία: «Ναι» στο ΝΑΤΟ μετά από δεκαετίες ουδετερότητας – Η ηγεσία στηρίζει την ένταξη στη Συμμαχία

Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του NATO, αναφέρουν σήμερα, Πέμπτη (12/05) σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, σε μια μεγάλη πολιτική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε τη συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους. «Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών», προσθέτουν. Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

 

Με τις “ευχές” της Γερμανίας η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Γερμανία θα στηρίξει ενδεχόμενη αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τις πρωθυπουργούς των δύο κρατών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στις ίδιες τις χώρες.

“Εάν αυτές οι δύο χώρες αποφασίσουν ότι θέλουν να είναι μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μπορούν να βασίζονται στη στήριξή μας, την οποία έχουν και ανεξαρτήτως ένταξης. Η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αφορά τις ίδιες τις χώρες και η σχετική συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί επιτόπου”, δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τις Πρωθυπουργούς της Σουηδίας, Μαγκνταλένα ‘Αντερσον και της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, στο περιθώριο της «Κυβερνητικής Ημερίδας» που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου με θέμα την Ουκρανία.

Η Σάνα Μάριν από την πλευρά της τόνισε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία άλλαξε εντελώς την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη. “Δεν υπάρχει επιστροφή”, είπε χαρακτηριστικά η Φινλανδή πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η χώρα της διαθέτει ισχυρό και σύγχρονο στρατό, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ.

“Η Φινλανδία έχει ήδη συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά έφθασε η στιγμή, ενόψει της μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης, να αποφασίσει αν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή θα παραμείνει ανεξάρτητη”, πρόσθεσε η Σάνα Μάριν και ευχαρίστησε τον γερμανό καγκελάριο για την «ηγετική στάση του» στον πόλεμο της Ουκρανίας.

 

Γιατί η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ;

Και οι δύο χώρες παραμένουν αδέσμευτες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μικρές στρατιωτικές δυνάμεις, σε σχέση με τη Ρωσία. Η Φινλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1917 και πολέμησε δύο πολέμους εναντίον της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε μέρος των εδαφών της από τη Μόσχα. Η Φινλανδία υπέγραψε Συμφωνία Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Ρωσία το 1948, παγιώνοντας έναν βαθμό οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και μένοντας απομονωμένη στρατιωτικά από τη δυτική Ευρώπη.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που έφερε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, επέτρεψε στη Φινλανδία να βγει από τη σκιά της Ρωσίας καθώς μειώθηκε η απειλή από τη Μόσχα. Το Ελσίνκι βασίστηκε στη δική του στρατιωτική αποτροπή και σε φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα για να διατηρήσει την ειρήνη. Όμως, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «στρατιωτική ειδική επιχείρηση», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει κάθε άλλο παρά φιλικός.

Η Σουηδία δεν έχει διεξάγει πόλεμο εδώ και 200 χρόνια και η μεταπολεμική εξωτερική πολιτική επικεντρώθηκε στη στήριξη της δημοκρατίας διεθνώς, στον πολυμερή διάλογο και στον πυρηνικό αφοπλισμό. Η Στοκχόλμη μείωσε τον στρατό της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ελπίζοντας ότι σε περίπτωση πολέμου θα μπορούσε να καθυστερήσει τη ρωσική προέλαση μέχρι να φτάσει βοήθεια. Η επίθεση του Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει κάνει την εγγύηση βοήθειας πολύ πιο ελκυστική. Ωστόσο, πολλοί από την αριστερά στη Σουηδία παραμένουν καχύποπτοι για την ατζέντα ασφαλείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το οποίο τελικά βασίζεται στην αποτροπή που παρέχεται από το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία μεταπήδησαν από την επίσημη ουδετερότητα στη στρατιωτική μη ευθυγράμμιση το 1995 όταν εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι δύο έχουν πλησιάσει όλο και περισσότερο στο ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και συμμετέχοντας σε ασκήσεις συμμαχίας, ως απάντηση σε μια ολοένα και πιο πολεμοχαρή Ρωσία. Η ένταξη στη Συμμαχία θα φέρει τη Σουηδία και τη Φινλανδία κάτω από την ομπρέλα του Άρθρου 5, το οποίο εγγυάται ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή