Στις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στις χώρες που δεν πληρώνουν σε ρούβλια ενέδωσαν τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες, πληρώνοντας ήδη στο ρωσικό νόμισμα.

Μάλιστα, είναι συνολικά 10 οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές που βρίσκονται κοντά στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ακόμα κι αν οι άλλοι αγοραστές απορρίψουν τους όρους του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε περισσότερες διακοπές προμήθειας, μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία την Τετάρτη, μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, που λήγουν οι επόμενες πληρωμές.
Οι προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία διακόπηκαν αφού αρνήθηκαν τον προτεινόμενο μηχανισμό της Gazprom για πληρωμές σε ρούβλια, ο οποίος – σύμφωνα με τον κολοσσό του φυσικού αερίου – δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία προμηθεύει αέριο μέσω αγωγών 23 ευρωπαϊκές χώρες. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό που είχε ζητήσει η Μόσχα, το να αρχίσουν να γίνονται δηλαδή οι πληρωμές σε ρούβλια μέσω της Gazprombank, θα αποτελούσε παραβίαση του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία από τους Ευρωπαίους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία προσπαθεί να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο
Πάντως, νωρίτερα «βέλη» κατά της Ρωσίας για την αναστολή της προμήθειας του φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρώπης, εκτόξευσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ανακοίνωση της Gazprom ότι διακόπτει μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες της στην Ευρώπη αποτελεί άλλη μια προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού.
Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη. Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο ακριβώς σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους με συντονισμό και αλληλεγγύη. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη αντίδραση της Ε.Ε. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές.
Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους Ευρωπαίους και τους παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στο γεγονός πως είμαστε ενωμένοι και πλήρως αλληλέγγυοι με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται από τη νέα αυτή πρόκληση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξή μας».
Ζαχάροβα: «Θα μπορούσαν να επιτραπούν επιδρομές εναντίον κρατών- μελών του ΝΑΤΟ που δίνουν όπλα στην Ουκρανία»
Η Μόσχα κλιμακώνει τις απειλές, λέγοντας ότι θα μπορούσε να στοχεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι θα μπορούσαν να επιτραπούν πλήγματα εναντίον κρατών του ΝΑΤΟ που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία.
«Αντιλαμβανόμαστε σωστά ότι προκειμένου να διακοπεί ο εφοδιασμός με στρατιωτικές προμήθειες, η Ρωσία μπορεί να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Εξάλλου, αυτό οδηγεί άμεσα σε θανάτους και αιματοχυσία στο ουκρανικό έδαφος», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ζαχάροβα, σύμφωνα με την «Daily Mail».
Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έρχονται ένα 24ωρο μετά τη συνέντευξή του Βρετανού υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπι, που υποστήριξε ότι είναι θεμιτό η Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα– και μάλιστα βρετανικά- για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος.
Τα ουκρανικά χτυπήματα που διαταράσσουν τις αλυσίδες ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού είναι «απόλυτα νόμιμα», τόνισε ο Βρετανός υπουργός. Υπενθυμίζεται ότι, προχθές, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε δια στόματος του υπουργού Άμυνας, ότι θα ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό με αντιαεροπορικά οχήματα.
«Το ερώτημα είναι», διερωτάται ο Τζέιμς Χίπι, «είναι αποδεκτό τα οπλικά μας συστήματα να χρησιμοποιούνται εναντίον νόμιμων ρωσικών στρατιωτικών στόχων από τους Ουκρανούς;» Και απαντά:
«Πρώτον, είναι οι Ουκρανοί που λαμβάνουν την απόφαση στόχευσης και όχι οι άνθρωποι που τα κατασκευάζουν ή εξάγουν τον οπλισμό». «Και δεύτερον, είναι απολύτως θεμιτό να κυνηγάς στρατιωτικούς στόχους των αντιπάλων σου για να διαταράξεις τις μεταφορές και τις σειρές εφοδιασμού τους».
Η συνέντευξη του Βρετανού υπουργού στο ραδιοφωνικό δίκτυο «Times Radio» είδε το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά τα ενοχλητικά σχόλια του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για την Βορειοατλαντική Συμμαχία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ εμπλέκεται στον πόλεμο εφόσον ενισχύει με στρατιωτικό εξοπλισμό τους Ουκρανούς. Ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το ΝΑΤΟ «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» και η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους. «Αυτά τα όπλα είναι θεμιτός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία», υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην κρατική τηλεόραση.