Η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής της μεταφασιστικής παράταξης «Αδέλφια της Ιταλίας», που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία, διεκδίκησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης της χώρας. «Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μελόνι, κατά τη διάρκεια σύντομης δήλωσής της στον Τύπο στη Ρώμη, «Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς», υποσχέθηκε.

Παράλληλα, η προαλειφόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε λόγο για βραδιά «υπερηφάνειας» για την παράταξή της, σπεύδοντας να προσθέσει πως το κόμμα βρίσκεται στην αφετηρία και όχι στη γραμμή του τερματισμού. Μίλησε για δύσκολη κατάσταση στη χώρα και τόνισε πως θα χρειαστεί συνεισφορά από όλους. Σκοπός της κυβέρνησής της θα είναι, όπως είπε, «να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», προσθέτοντας απευθυνόμενη στους οπαδούς της «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας. Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς».
Τα πρώτα αποτελέσματα
Σε μια πρώτη προβολή του αποτελέσματος για τη Γερουσία, στη βάση του 11% των ψήφων, τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Μελόνι συγκεντρώνουν το 26%. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκε Λέτα βρίσκεται στο 18,1%, στη δεύτερη θέση. Ακολουθεί το Κίνημα Πέντε Αστέρια με 17%. Οι δύο μικρότεροι σύμμαχοι των Αδελφών είναι η Λέγκα, άλλοτε ηγετική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό που πλέον περιορίζεται στο 8,4% και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο 7,9%. Μαζί όμως με τα Αδέλφια και την άνετη διαφορά εδρών στη Βουλή και τη Γερουσία δίνουν ισχυρό προβάδισμα στην δεξιά.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η Λέγκα και το Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με την προβολή, καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι έδειξαν τα exit polls, γεγονός που ίσως φέρει κύκλο εσωστρέφειας στα κόμματα. Σύμφωνα με την τρίτη προβολή επί πραγματικών ψήφων του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Swg, στη Γερουσία τα ποσοστά των δύο βασικών συμμαχιών και των υπόλοιπων κομμάτων έχουν ως εξής:
- Συντηρητική συμμαχία 44%,
- Κεντροαριστερά 26%,
- Κίνημα Πέντε Αστέρων 16%,
- Συμμαχία Ρέντσι-Καλέντα 7,7%.
Στο εσωτερικό των δυο μεγάλων συμμαχιών τα Αδέλφια της Ιταλίας βάσει της προβολής αυτής εξασφαλίζουν 26,1%, η Λέγκα 8,8%, η Φόρτσα Ιτάλια 8,2%. Το μικρό κόμμα Εμείς οι μετριοπαθείς δεν ξεπερνά το 0,9%.
Στην Κεντροαριστερά, το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει 18,7%, η συμμαχία πράσινων-Ιταλικής Αριστεράς 3,6%, το κόμμα Περισσότερη Ευρώπη 3,1% και η Προσπάθεια Πολιτών 0,6%.
Τι έδειχναν τα πρώτα exit polls
Ο ακροδεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia), στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας εμφανιζόταν να εξασφαλίζει το 41%-45%, ποσοστό επαρκές για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Σύμφωνα με το exit poll για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Rai, το μπλοκ των συντηρητικών κομμάτων, που περιλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα, «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κερδίζει μεταξύ 41% και 45%.
Το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» συγκεντρώνει 22,5 – 26,5%, η «Λέγκα» 8,5-12,5% και η Forza Italia ποσοστό 5-9%, σύμφωνα με το exit poll της Mediaset. Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, της δημοσκοπικής εταιρίας Consorzio Opinio Italia, τα οποία μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:
- Aδέλφια της Ιταλίας 24 %
- Δημοκρατικό Κόμμα 19%
- Κίνημα Πέντε Αστέρων 15,5%
- Λέγκα 10,5%
- Forza Italia 7%
- Κεντρώα Συμμαχία Ρέντσι – Καλέντα 7,5%
- Ιταλική Αριστερά- Oικολόγοι 4 %
- Περισσότερη Ευρώπη 1,5%
Το Δημοκρατικό Κόμμα παραδέχεται την ήττα του
Για «βραδιά θλίψης για τη χώρα» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στην ιταλική Βουλή Ντέμπορα Σερατσιάνι, αναφερόμενη στη νίκη της συντηρητικής συμμαχίας στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία. «Κέρδισε η δεξιά, είναι βραδιά θλίψης. Είμαστε όμως αξιωματική αντιπολίτευση και δεύτερο κόμμα σε όλη τη χώρα. Η ευθύνη μας τώρα προς την Ευρώπη και την Ιταλία είναι μεγάλη», δήλωσε η κυρία Σερατσιάνι.
«Και στο εσωτερικό της δεξιάς υπάρχουν προβλήματα», ιδίως «σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της Λέγκα. Παράλληλα, ο κεντρώος πόλος των Ρέντσι και Καλέντα, δεν πέτυχε το ποσοστό που είχε θέσει ως στόχο», σημείωσε ακόμη η εκπρόσωπος του PD. Για την Ντέμπορα Σερατσιάνι «το κόμμα της πρέπει να ανταποκριθεί στον σημαντικό του ρόλο, διότι η δεξιά χάρη στον εκλογικό νόμο είναι πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά όχι και στην ιταλική κοινωνία».
Πανηγυρίζει η ακροδεξιά στην Ευρώπη
Πολιτικοί που ανήκουν στην άκρα δεξιά και στη δεξιά στην Ευρώπη, από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τον Εθνικό Συναγερμό (RN) στη Γαλλία και το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας, συνεχάρησαν την Τζόρτζια Μελόνι για τη νίκη της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία. «Πανηγυρίζουμε μαζί με την Ιταλία», ανέφερε η βουλευτής της AfD Μπεατρίξ φον Στορχ μέσω Twitter. «Η Σουηδία στον βορρά, η Ιταλία στον νότο — οι κυβερνήσεις της αριστεράς ανήκουν στο χθες», τόνισε.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε επιγραμματική ανάρτησή του στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης έδωσε «Συγχαρητήρια (στην) Τζόρτζια Μελόνι».
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, που ανήκει στον RN της Μαρίν Λεπέν, έκρινε πως οι ψηφοφόροι στην Ιταλία παρέδωσαν «μάθημα ταπεινότητας» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Καμιά απειλή οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί να σταματήσει δημοκρατία», έγραψε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του RN Μπαρντελά, υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι «παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους».
«Απόψε εκατομμύρια Ευρωπαίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ιταλία. Η Τζορτζία Μελόνι έδειξε τον δρόμο σε μια περήφανη, ελεύθερη Ευρώπη κυρίαρχων εθνών, ικανή να συνεργαστεί για ασφάλεια και ευημερία για όλους», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, αρχηγός του ισπανικού κόμματος Vox.
Από την πλευρά του ο Μπάλας Ορμπαν, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, του δεξιού εθνικιστή Βίκτορ Ορμπαν, έδωσε επίσης «συγχαρητήρια» στους ηγέτες της ιταλικής συμμαχίας της άκρας δεξιάς και της δεξιάς, τονίζοντας πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε όσο ποτέ φίλους που έχουν κοινό όραμα και κοινή προσέγγιση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη».
Δαιδαλώδης η διαδικασία μέχρι την εκλογή πρωθυπουργού
Ακολουθούν τα επόμενα βήματα της πολιτικής διαδικασίας στην Ιταλία μετά τις εκλογές:
Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναρτήσει στον ιστότοπό του τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων εντός της ημέρας.
- Σύγκληση του κοινοβουλίου
Τα νέα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής πρέπει δυνάμει του Συντάγματος να συνεδριάσουν εντός 20 ημερών από τη διεξαγωγή των εκλογών, με άλλα λόγια τη 15η Οκτωβρίου το αργότερο. Αφού συγκροτηθούν σε σώμα και γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις της ολομέλειας, απαιτείται να εκλεγούν τα προεδρεία των δύο σωμάτων και κατόπιν θα αρχίσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.
- Ο πρόεδρος αρχίζει διαβουλεύσεις
Η πολιτική παράδοση στην Ιταλία θέλει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινά διαβουλεύσεις για την ονομασία του νέου ή της νέας επικεφαλής της κυβέρνησης με τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, κατόπιν τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων και με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Αν το αποτέλεσμα είναι καθαρό, οι διαβουλεύσεις αυτές είναι σύντομες, διαρκούν το πολύ δύο ημέρες, όμως αν δεν είναι, μπορεί να κρατήσουν ως και μια εβδομάδα, έπειτα από την οποία ο αρχηγός του κράτους δίνει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης σε κάποια προσωπικότητα. Αυτή η τελευταία αναλαμβάνει την εντολή «με επιφύλαξη», αρχίζει διαπραγματεύσεις με συμμάχους για τους υπουργικούς θώκους και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έπειτα από αυτές τις διαπραγματεύσεις, αν αποδειχθούν επιτυχείς, ο υποψήφιος ή η υποψήφια παρουσιάζεται ενώπιον του προέδρου και «αίρει την επιφύλαξη».
Κατόπιν ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ορκίζεται ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας αυθημερόν ή την επομένη το αργότερο. Έπειτα το σχήμα μεταβαίνει στο Παλάτσο Τσίτζι, στην έδρα της κυβέρνησης, για τη μεταβίβαση της εξουσίας από την προηγούμενη. Στην πρόσφατη ιταλική ιστορία ξεχωρίζουν δύο ρεκόρ: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειάστηκε παρά μόλις 24 ημέρες το 2008 για να μπει στο Παλάτσο Τσίτζι. Ο Τζουζέπε Κόντε χρειάστηκε σχεδόν 89 ημέρες το 2018 για να διανύσει τη διαδρομή αυτή.