Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Χασάν Νασράλα: Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατό του – Ποιος ήταν ο επικεφαλής της οργάνωσης

Ποιος είναι ο «προφήτης του σκότους» που για 32 χρόνια κυβέρνησε τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ

Μοιραστείτε το

Για πολλά χρόνια ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος ανακοινώθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό πως «εξουδετερώθηκε», ζούσε στην παρανομία, προκειμένου να γλιτώσει από κάποιο πλήγμα των δυνάμεων του Τελ Αβίβ.

Βάσει της ανακοίνωσης των IDF και όπως επιβεβαίωσε η ίδια η Χεζμπολάχ, ο επικεφαλής της φιλοϊρανικής, σιιτικής οργάνωσης δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, αποτέλεσμα του σφοδρού χτυπήματος στη Βηρυτό. Με αυτόν τον τρόπο μπήκε βίαια τέλος στην 32χρονη ηγεσία του στον Λίβανο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ισραηλινών δυνάμεων, μαζί με τον Νασράλα σκοτώθηκε και ο διοικητής του λεγόμενου Νοτίου Μετώπου της Χεζμπολάχ, Αλί Καράκι, καθώς και άλλοι διοικητές.

Ο Νασράλα έγινε στόχος ενώ βρισκόταν στο κύριο αρχηγείο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, γνωστό ως Νταχίγια. Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε ενώ τα ανώτατα στελέχη της φιλοϊρανικής, σιιτικής βρίσκονταν στο αρχηγείο τους και «ασχολούνταν με τον συντονισμό τρομοκρατικών δραστηριοτήτων εναντίον των πολιτών του κράτους του Ισραήλ», όπως ανακοινώθηκε από τις IDF.

Χασάν Νασράλα: Ο άνθρωπος πίσω από την ισχυροποίηση της Χεζμπολάχ

Ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, ο Νασράλα εμφανιζόταν σπανίως δημόσια μετά τον πόλεμο του 2006. Ο τόπος κατοικίας του ήταν απόρρητο μυστικό. Ωστόσο, δεχόταν επισκέπτες, προκειμένου να συντονίσει το έργο του. Μάλιστα, δημοσιοποιούσε και σχετικές φωτογραφίες. Επίσης, εκφωνούσε τακτικά ομιλίες, οι οποίες μεταδίδονταν απευθείας από την τηλεόραση και τις παρακολουθούσε όλη η χώρα.

Περιγράφεται ως μια σκιώδης προσωπικότητα, που είχε στενούς προσωπικούς δεσμούς με το Ιράν. Έπαιξε κομβικό ρόλο στη μετατροπή της Χεζμπολάχ στην πολιτική και στρατιωτική δύναμη που είναι σήμερα.

Υπό την ηγεσία του Νασράλα, η Χεζμπολάχ βοήθησε στην εκπαίδευση μαχητών της Χαμάς, καθώς και πολιτοφυλακών στο Ιράκ και την Υεμένη, ενώ απέκτησε πυραύλους και ρουκέτες από το Ιράν για χρήση εναντίον του Ισραήλ.

Πρόκειται για τον ισχυρότερο άνδρα στον Λίβανο, καθώς αποφάσιζε για την ειρήνη ή τον πόλεμο, ως επικεφαλής μιας βαριά οπλισμένης οργάνωσης.

Ο γιος του μανάβη που έγινε πανίσχυρος στον Λίβανο

Γεννημένος το 1960, ο Χασάν Νασράλα μεγάλωσε στην ανατολική συνοικία Μπουρτζ Χαμούντ της Βηρυτού, όπου ο πατέρας του, Αμπντούλ Καρίμ, διατηρούσε ένα μικρό μανάβικο. Ήταν το μεγαλύτερο από τα εννέα παιδιά.

Ήταν παντρεμένος, πατέρας πέντε παιδιών, ενώ μιλούσε άπταιστα τα φαρσί. Φορούσε πάντα το μαύρο τουρμπάνι των Σαγιέντ, των απογόνων του προφήτη Μωάμεθ, από τους οποίους έλεγε ότι κατάγεται.

Εντάχθηκε στο κίνημα Αμάλ, τότε μια σιιτική πολιτοφυλακή, αφού στον Λίβανο ξέσπασε ένας εμφύλιος πόλεμος το 1975.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα στην ιερή πόλη του Ιράκ, τη Νατζάφ, για να παρακολουθήσει ένα σιιτικό σεμινάριο, εντάχθηκε ξανά στην Αμάλ του Λιβάνου. Αποχώρησε από τη συγκεκριμένη οργάνωση το 1982, λίγο μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, ως απάντηση στις επιθέσεις παλαιστίνιων μαχητών.

Η νέα ομάδα, η Ισλαμική Αμάλ, έλαβε σημαντική στρατιωτική και οργανωτική υποστήριξη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, η οποία εδρεύει στην κοιλάδα Μπεκάα. Ο Νασράλα αναδείχθηκε ως η πιο εξέχουσα και αποτελεσματική από τις σιιτικές πολιτοφυλακές, που αργότερα θα σχημάτιζαν τη Χεζμπολάχ.

Το 1985, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυσή της, δημοσιεύοντας μια «ανοιχτή επιστολή» που προσδιόριζε τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση ως τους κύριους εχθρούς του Ισλάμ και ζητούσε την «εξάλειψη» του Ισραήλ, το οποίο έλεγε ότι κατείχε μουσουλμανικά εδάφη.

Ο Νασράλα ανέλαβε την ηγεσία της Χεζμπολάχ το 1992, διαδεχόμενος τον Αμπάς Μουσαουί που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ. Τα επόμενα χρόνια μετέτρεψε την οργάνωση, η οποία χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από το Ιράν, σε πραγματική πολιτική δύναμη, που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, εξέλιξε και το οπλοστάσιό της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οργάνωση έχει πλέον 100.000 μαχητές και διαθέτει ισχυρά όπλα, όπως πυραύλους ακριβείας.

Η Χεζμπολάχ είναι η μοναδική οργάνωση που δεν κατέθεσε τα όπλα της με το τέλος του εμφυλίου στον Λίβανο (1975-90), εξ ονόματος της «αντίστασης κατά του Ισραήλ».

Με τις συγκρούσεις μεταξύ των ανδρών του και του ισραηλινού στρατού, ο Νασράλα εδραίωσε την εξουσία του και κέρδισε τον σεβασμό της πλειοψηφίας του λιβανέζικου λαού το 1997, όταν ο μεγαλύτερος γιος του, ο Χάντι, σκοτώθηκε στη μάχη.

Η κομβική καμπή με τον πόλεμο του 2006

Ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ του επέτρεψε να επιδείξει την ισχύ της Χεζμπολάχ, καθώς οι μαχητές του αντιστάθηκαν στον Ισραηλινό Στρατό.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν προπύργια της Χεζμπολάχ στα νότια της χώρας και στα νότια προάστια της Βηρυτού, ενώ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 4.000 ρουκέτες ως απάντηση.

Περισσότεροι από 1.125 Λιβανέζοι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των 34 ημερών, καθώς και 119 Ισραηλινοί στρατιώτες, όπως και 45 πολίτες.

Το σπίτι και τα γραφεία του Νασράλα έγιναν στόχος πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ, αλλά εκείνος βγήκε αλώβητος. Στη συνέχεια κήρυξε το τέλος του πολέμου, κάνοντας λόγο για «θεϊκή νίκη».

Η απορρόφηση των πιέσεων και ο ρόλος του στη Συρία

Στον Λίβανο βρέθηκε πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο, όταν το κόμμα του κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005 και στη συνέχεια, όταν οι ένοπλοι μαχητές του έθεσαν προσωρινά υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα, τον Μάιο του 2008.

Το 2009, ο Νασράλα εξέδωσε ένα νέο πολιτικό μανιφέστο που προσπαθούσε να αναδείξει το «πολιτικό όραμα» της Χεζμπολάχ. Απέρριψε την αναφορά σε μια Ισλαμική Δημοκρατία που βρέθηκε σε έγγραφο του 1985, αλλά διατήρησε σκληρή γραμμή κατά του Ισραήλ και των ΗΠ, ενώ επανέλαβε ότι η οργάνωση της οποίας ηγούταν έπρεπε να διατηρήσει τα όπλα της, παρά το ψήφισμα του ΟΗΕ που τα απαγόρευε στον νότιο Λίβανο.

«Οι άνθρωποι εξελίσσονται. Όλος ο κόσμος άλλαξε τα τελευταία 24 χρόνια. Ο Λίβανος άλλαξε. Η παγκόσμια τάξη άλλαξε», είχε πει ο Νασράλα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Νασράλα δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ εισέρχεται σε «μια εντελώς νέα φάση» της ύπαρξής της, στέλνοντας μαχητές στη Συρία για να βοηθήσει τον υποστηριζόμενο από το Ιράν σύμμαχό της, τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, να καταστείλει μια εξέγερση. «Είναι η μάχη μας και είμαστε στο χέρι», είχε τονίσει.

Οι σουνίτες ηγέτες του Λιβάνου κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ ότι έσυρε τη χώρα στον πόλεμο της Συρίας και οι θρησκευτικές εντάσεις επιδεινώθηκαν δραματικά.

Το 2019, μια βαθιά οικονομική κρίση στον Λίβανο πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις ενάντια σε μια πολιτική ελίτ που κατηγορείται εδώ και καιρό για διαφθορά, σπατάλη, κακοδιαχείριση και αμέλεια. Ο Νασράλα εξέφρασε αρχικά τη συμπάθειά του στις εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις, αλλά η στάση του άλλαξε, καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να απαιτούν πλήρη αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.

Παρ’ όλα αυτά, αύξησε την επιρροή του όχι μόνο στον Λίβανο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Η υποστήριξη στη Χαμάς και το βίαιο τέλος της κυριαρχίας του

Η Χεζμπολάχ είναι σήμερα το «πετράδι του στέμματος» των συμμάχων του Ιράν στην περιοχή, οι οποίοι σχηματίζουν τον λεγόμενο από τους ίδιους «άξονα της αντίστασης». Σε αυτόν περιλαμβάνονται πολλές ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης και η παλαιστινιακή Χαμάς.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ο Χασάν Νασράλα άνοιξε το μέτωπο στον Λίβανο για να στηρίξει τους Παλαιστίνιους συμμάχους του, αλλά προσπάθησε ταυτόχρονα να αποφύγει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας με τις δυνάμεις του Τελ Αβίβ.

Σε μια ομιλία του τον Νοέμβριο, ο Νασράλα είπε ότι η επίθεση της Χαμάς στα κιμπούτς στο Ισραήλ ήταν «100% παλαιστινιακή απόφαση και εκτέλεση».

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περισσότερους από 8.000 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Επίσης, εκτόξευσε αντιαρματικούς πυραύλους κατά τεθωρακισμένων οχημάτων και επιτέθηκε σε στρατιωτικούς στόχους με εκρηκτικά drones.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αντέδρασαν με αεροπορικές επιδρομές και πυρά αρμάτων μάχης και πυροβολικού εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Στην πιο πρόσφατη ομιλία του, ο Νασράλα κατηγόρησε το Ισραήλ για την πυροδότηση χιλιάδων βομβητών και walkie talkie που χρησιμοποιήθηκαν από μέλη της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 39 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες άλλοι. Προειδοποίησε την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι «ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές», ενώ αναγνώρισε ότι η οργάνωση είχε υποστεί ένα «άνευ προηγουμένου πλήγμα».

Τελικά, την 28η Σεπτεμβρίου 2024 ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι ο Νασράλα «εξουδετερώθηκε». Μια εξέλιξη που δεδομένα φουντώνει τη… φωτιά που ήδη καίει στη Μέση Ανατολή.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.