Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Ανησυχία στην Κύπρο: Ορατοί οι πύραυλοι του Ιράν προς το Ισραήλ – «Βροχή» οι κλήσεις από έντρομους πολίτες στην Αστυνομία

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν και την Κύπρο, η οποία δεν είναι απίθανο να βρεθεί στο στόχαστρο, αναφέρει η εφημερίδα Tagesspeigel.

Πιο αναλυτικά, η «πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ έγινε ορατή και στην Κύπρο και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους κατοίκους, καθώς οι πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν και την Κύπρο. Ήδη υπήρξαν απειλές» αναφέρει το ρεπορτάζ στην εφημερίδα.

Τo ρεπορτάζ επικαλείται μαρτυρίες πολιτών και σημειώνει ότι σε πολλές περιοχές ήταν ορατοί οι ιρανικοί πύραυλοι. Μεταξύ άλλων, σε Αγία Νάπα, Λάρνακα, Λεμεσό, Λευκωσία αλλά και στα Κατεχόμενα. «Η κυπριακή αστυνομία δέχθηκε κλήσεις από έντρομους πολίτες», σημειώνει.

«Η γεωγραφία και η ιστορία καθιστούν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κίνδυνο για την Κύπρο και για όλη την ΕΕ. Μια πτήση της γραμμής από την Κύπρο στον Λίβανο διαρκεί λιγότερο από 45 λεπτά.

Οι πύραυλοι θα μπορούσαν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να διασχίσουν τη θάλασσα. Λίγο πριν πεθάνει, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Νασράλα, είχε απειλήσει την Κύπρο με πυραύλους αν στήριζε την ισραηλινή επιχείρηση.

Οι Χούθι στην Υεμένη έχουν επίσης πυραύλους και drones με τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν την Κύπρο, εκτός από το Ισραήλ. Δεδομένου ότι η Κύπρος δεν διαθέτει σημαντική αντιαεροπορική άμυνα, πολλοί Κύπριοι αισθάνονται ότι απειλούνται, καθώς τo νησί βρίσκεται τόσο κοντά σε εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή, που μια σπίθα θα μπορούσε να ξεφύγει.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ελπίζει σε βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ», αναφέρει το ρεπορτάζ, το οποίο εστιάζει και στις βρετανικές βάσεις, σημειώνοντας ότι ορισμένοι τις βλέπουν ως «πρόσθετη πηγή κινδύνου».

Μάλιστα, επικαλείται δηλώσεις του απόστρατου συνταγματάρχη Άντη Λοΐζου, σύμφωνα με τις οποίες, θεωρητικά, ιρανικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να φτάσουν στην Κύπρο, όμως τονίζει ότι το Ιράν είναι επικεντρωμένο στο Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας, η οποία «διαχειρίζεται προς το παρόν 2.200 καταφύγια που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το ένα τρίτο του πληθυσμού. Η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει περισσότερα, ακόμη και σε κατακόμβες εκκλησιών, ώστε να μπορέσει να μεταφέρει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε ασφαλή σημεία».

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Λοΐζος αναφέρεται και σε ενδεχόμενο κίνδυνο που θα μπορούσε να προκαλέσει ενδεχόμενη πιο ενεργητική εμπλοκή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή μέσω των αεροπορικών εγκαταστάσεων στα κατεχόμενα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή