Καθώς το ισραηλινό «σφυροκόπημα» στον Λίβανο συνεχίζεται, η διεθνής ανησυχία για περεταίρω κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή αυξάνεται, κάτι που αποτυπώθηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες ενώπιον των ηγετών που έχουν συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, η οποία επισκιάζεται από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Μετά τις δύο ημέρες της «Συνόδου του μέλλοντος», που ήταν αφιερωμένες στις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές της ανθρωπότητας, περισσότεροι από 100 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων είναι προγραμματισμένο να πάρουν τον λόγο στη Γενική Συνέλευση, ενώ οι συρράξεις μαίνονται σε όλον τον κόσμο, ιδίως στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Γάζα είναι ένας μόνιμος εφιάλτης που απειλεί να παρασύρει όλη την περιοχή στο χάος. Αρχίζοντας από τον Λίβανο, ο λιβανέζικος λαός, ο ισραηλινός λαός και οι λαοί όλοι του κόσμου δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα», είπε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Όλοι θα έπρεπε να θορυβηθούμε από αυτήν την κλιμάκωση. Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατήγγειλε επίσης τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό κυβερνήσεων και άλλων ομάδων που πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα την κάρτα «βγες από τη φυλακή», δηλαδή να παραμένουν ατιμώρητες για τις ενέργειές τους, αναφερόμενος στους πολέμους στην Ουκρανία, στη Γάζα και στο Σουδάν.
«Μπορούν να ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο. Μπορούν να παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Μπορούν να εισβάλλουν σε μια άλλη χώρα, να ερημώνουν ολόκληρες κοινωνίες ή να αμελούν κατάφωρα την ευημερία του ίδιου τους του λαού. Και τίποτα δεν θα συμβεί. Το επίπεδο ατιμωρησίας στον κόσμο είναι αδικαιολόγητο από πολιτικής άποψης και ηθικά απαράδεκτο», πρόσθεσε.
Η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική χώρα τον Φεβρουάριο του 2022 και η σύγκρουση κλιμακώθηκε πρόσφατα, μετά την ουκρανική εισβολή και κατάληψη εδαφών στο Κουρσκ και την αντεπίθεση της Μόσχας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραυλικές επιθέσεις.
«Οι άμαχοι πληρώνουν το τίμημα», είπε ο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι είναι ώρα να επικρατήσει μια «δίκαιη ειρήνη» βασισμένη στον Χάρτη του ΟΗΕ, στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Για το Σουδάν ανέφερε ότι «εξελίσσεται μια ανθρωπιστική καταστροφή καθώς ο λιμός επεκτείνεται» και κατήγγειλε τη «βίαιη διαμάχη για την εξουσία» μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.
Στην ομιλία του, ο γενικός γραμματέας συνόψισε ως «αβίωτη» την κατάσταση του κόσμου σήμερα, αλλά επέμεινε ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν. «Οι γεωπολιτικές διαιρέσεις βαθαίνουν. Ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται. Οι πόλεμοι μαίνονται, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη για το πώς θα τελειώσουν. Και τα πυρηνικά δόγματα και τα νέα όπλα ρίχνουν βαριά σκιά. Οδεύουμε προς το αδιανόητο – μια πυριτιδαποθήκη που υπάρχει κίνδυνος να καταποντίσει τον κόσμο», είπε.
ΟΗΕ: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο
Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη διαφόρων υπηρεσιών του ΟΗΕ, εκφράστηκε η ανησυχία για την απότομη κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, στον Λίβανο, όπου «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη βία» μέσα σε μια εβδομάδα.
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τη σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων (…) Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες και την περασμένη νύχτα, και ο αριθμός τους δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), Μάθιου Σόλτμαρς.
«Αυτοί οι νέοι εκτοπισμοί έρχονται να προστεθούν στους 112.000 εκτοπισμένους από τον Οκτώβριο» του 2023, παρατήρησε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef) στον Λίβανο, Έτι Χίγκινς, από τη Βηρυτό.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε την Τρίτη (24/9) νέα πλήγματα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έπειτα από τους βομβαρδισμούς που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 550 ανθρώπων τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και προκαλούν ανησυχίες για ανάφλεξη της περιοχής σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι στην υγεία σκοτώθηκαν και 16 μέλη πληρώματος ασθενοφόρων τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από την απότομη κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ και καλούμε όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τη βία και να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων», δήλωσε από την πλευρά της εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ραβίνα Σαμντασάνι.
Από την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 6.400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στον Λίβανο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Από τη Βηρυτό, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στον Λίβανο, ο δρ. Αμπντινασίρ Αμπουμπακάρ, εξήγησε πως τουλάχιστον το 90% των τραυμάτων κατά τις εκρήξεις των ασυρμάτων «είναι στο πρόσωπο και στα άκρα, ιδιαίτερα στα χέρια».
Τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο είναι τα πιο φονικά μετά τον τελευταίο πόλεμο ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ το 2006, που διήρκεσε λίγο πάνω από έναν μήνα.
Η Unicef απηύθυνε επείγουσα έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση» και κάλεσε όλα τα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία των μη στρατιωτικών υποδομών και των αμάχων, περιλαμβανομένων παιδιών, εργαζομένων σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες και υγειονομικών.
«Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη που έζησε ο Λίβανος εδώ και 18 χρόνια. Η βία αυτή πρέπει να σταματήσει αμέσως», είπε η εκπρόσωπος της Unicef.
Πολλές ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τη βοήθειά τους στον Λίβανο, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που ήταν ήδη καταστροφική πριν από την κλιμάκωση.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Είναι πολύ χαοτική και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNCHR, ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι μία περιοχή που ήταν ήδη κατεστραμμένη από τον πόλεμο και μια χώρα που γνωρίζει πολύ καλά τον πόνο».
Επιμένει ο Νετανιάχου: Ο Ισραηλινός Στρατός θα συνεχίσει να πλήττει τον Λίβανο
Παρά τα όσα ακούστηκαν από πλευράς ΟΗΕ και των υπηρεσιών του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι ο στρατός της χώρας θα εξακολουθήσει να πλήττει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα συνεχίζονται.
«Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ. Και λέω στον λαό του Λιβάνου: ο πόλεμός μας δεν στρέφεται εναντίον σας, είναι κατά της Χεζμπολάχ», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.
Ιράν: «Εξωφρενική και ακατανόητη» η αδράνεια του ΟΗΕ για Γάζα και Λίβανο
Ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, έκανε λόγο για «εξωφρενική και ακατανόητη» την «αδράνεια» των Ηνωμένων Εθνών έναντι του Ισραήλ στο πλαίσιο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και των πρόσφατων ισραηλινών επιδρομών στον Λίβανο.
«Κατά τη συνάντησή μου με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσα ότι η αδράνεια του ΟΗΕ απέναντι στα εγκλήματα του κατοχικού καθεστώτος είναι εξωφρενική και ακατανόητη», δήλωσε με ανάρτηση στο Χ ο Ιρανός πρόεδρος.
Επίσης διατύπωσε «βαθιά ανησυχία για την επέκταση του πολέμου σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».
Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ «δεν μπορεί να σταθεί μόνη» της ενάντια στο Ισραήλ, «μια χώρα που υπερασπίζεται, υποστηρίζεται και τροφοδοτείται από δυτικές χώρες, από ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ».
Επίσης, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να μην επιτρέψει ο Λίβανος να μετατραπεί σε μια άλλη Γάζα», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Ιράν θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Χεζμπολάχ για να ζητήσει αυτοσυγκράτηση.
Το Ιράν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «λάβει άμεσα δράση» ενάντια στην «εξωφρενική» ισραηλινή κλιμάκωση.