Skip to content
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025

Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση Πούτιν – Γουίτκοφ: «Πιο κοντά οι δύο πλευρές» – Οι τελικές προτάσεις Τραμπ για ειρήνευση στην Ουκρανία

Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Στιβ Γουίτκοφ και του ειδικού απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ, στο Κρεμλίνο. Στο επίκεντρο βρέθηκε το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο στενός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Η συζήτηση, όπως επισημαίνεται, διεξήχθη σε «εποικοδομητικό κλίμα» και οι συνομιλίες «έφεραν τις δύο πλευρές πιο κοντά» τόσο σε ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία όσο και σε άλλα διεθνή θέματα, τόνισε ο Ουσάκοφ, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση. «Ο παραγωγικός διάλογος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα συνεχιστεί σε διάφορα επίπεδα», συμπλήρωσε.

Το τελεσίγραφο Τραμπ σε Κίεβο και Ευρώπη

Το εν λόγω σχέδιο απηχεί πολλές από τις ρωσικές προτεραιότητες καθώς προβλέπει παραχώρηση στη Ρωσία των εδαφών που έχουν καταληφθεί από την έναρξη του πολέμου, αναγνώριση της Κριμαίας και δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η «τελική πρόταση», όπως έχει χαρακτηριστεί από την Ουάσιγκτον, επιδόθηκε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως τελεσίγραφο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει πως πρόεδρος της Ουκρανίας έχει δύο επιλογές και θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα: «Ή να υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης ή να συνεχίσει τον πόλεμο και να χάσει όλη τη χώρα». «Είτε θα πουν το “ναι”, είτε οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία», διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, υπογραμμίζοντας πως για το τέλος της σύγκρουσης απαιτείται το Κίεβο να αποδεχτεί απώλεια εδαφών.

Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ – σχολιάζοντας την αντίθεση του Ζελένσκι στην παράδοση εδαφών και την αναγνώριση της Κριμαίας – έσπευσε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ουκρανική ηγεσία αλλά και τους ευρωπαίους συμμάχους του, τονίζοντας πως «η Κριμαία θα παραμείνει στη Ρωσία» και κατηγορώντας το Κίεβο για την  έναρξη του πολέμου. «Νομίζω ότι αυτό που προκάλεσε την έναρξη του πολέμου ήταν όταν άρχισαν να μιλάνε για ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ εκτός από την αναγνώριση της Κριμαίας και την παραχώρηση εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό και αντιστοιχούν περίπου στο 20% της ουκρανικής επικράτειας, προβλέπεται και η δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Επιγραμματικά το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει:

  • Μόνιμη κατάπαυση του πυρός
  • Και οι δύο πλευρές να συμμετέχουν αμέσως σε διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας
  • Παροχή στην Ουκρανία ισχυρών εγγυήσεων ασφάλειας, χωρίς όμως τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Οι εγγυήτριες χώρες θα είναι μια ad hoc ομάδα ευρωπαϊκών κρατών και πρόθυμων μη ευρωπαϊκών κρατών
  • Η Ουκρανία δεν θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
  • Η Ουκρανία μπορεί να επιδιώξει την ένταξή της στην ΕΕ
  • Οι ΗΠΑ παρέχουν de jure αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου της Κριμαίας
  • Οι ΗΠΑ παρέχουν de facto αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου του Λουχάνσκ
  • Οι ΗΠΑ παρέχουν de facto αναγνώριση των ρωσικών ελεγχόμενων τμημάτων της Ζαπορίζια, του Ντονέτσκ και της Χερσώνα
  • Η Ουκρανία ανακτά κάποια εδάφη στην περιφέρεια Χάρκοβο
  • Η Ουκρανία ανακτά τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια μέσω του ελέγχου και διαχείρισης του σταθμού από τις ΗΠΑ, με ηλεκτρική ενέργεια που διανέμεται και στις δύο πλευρές, καθώς και του φράγματος της Καχόβκα.
  • Η Ουκρανία να απολαμβάνει την ανεμπόδιστη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο και τον έλεγχο της χερσονήσου Κινμπουρν.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία θα εφαρμόσουν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας/ορυκτών
  • Η Ουκρανία θα ανακατασκευαστεί πλήρως και να αποζημιωθεί οικονομικά
  • Οι κυρώσεις στη Ρωσία που προκύπτουν από αυτή τη σύγκρουση από το 2014 θα καταργηθούν
  • Οικονομική συνεργασία ΗΠΑ – Ρωσίας στον ενεργειακό και άλλους βιομηχανικούς τομείς.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή