Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν: Ο «πόλεμος για το νερό» και η έκκληση από τον ΟΗΕ για «αυτοσυγκράτηση» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ινδία επεξεργάζεται μέτρα για να διασφαλίσει ότι «ούτε μια σταγόνα» νερού δεν θα φτάσει στο Πακιστάν, δήλωσε ο υπουργός Υδάτινων Πόρων της Ινδίας, Σ.Ρ. Πατίλ.

«Θα διασφαλίσουμε ότι ούτε σταγόνα από το νερό του Ινδού ποταμού δεν θα φτάσει στο Πακιστάν», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο X.

Ο ποταμός Ινδός, ο οποίος ρέει από την Ινδία στο Πακιστάν, είναι ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια αγρότες και στα δύο έθνη.  Η αναστολή του διαμοιρασμού των υδάτων πριν από την περίοδο σποράς στο Πακιστάν μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγροτική του παραγωγή , με τους εμπειρογνώμονες να προειδοποιούν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Ο Βίκραμ Μίσρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ ότι χρηματοδοτεί τη «διασυνοριακή τρομοκρατία», καθώς το Νέο Δελχί διέταξε όλους τους υπηκόους του Πακιστάν να φύγουν εντός 72 ωρών.  Η Ινδία ανέστειλε επίσης μια συνθήκη διαμοιρασμού υδάτων δεκαετιών που είχε μεσολαβήσει η Παγκόσμια Τράπεζα το 1960 ως μέρος της αντίδρασής της. Η επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου για την ασφάλεια, υπό την ηγεσία του Μόντι, αποφάσισε να αναστείλει τη συνθήκη για τα ύδατα του Ινδού «έως ότου το Πακιστάν παραιτηθεί αξιόπιστα και αμετάκλητα από την υποστήριξή του στη διασυνοριακή τρομοκρατία», δήλωσε ο Μίσρι.

Οι σχέσεις των δύο χωρών, που έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο στο παρελθόν, επιδεινώνονται ραγδαία.

Μετά την επίθεση της Τρίτης στο ινδικό Κασμίρ, που κόστισε τη ζωή σε 26 πολίτες, το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι στηρίζει και υποθάλπει ισλαμιστές αντάρτες, με το Πακιστάν να απορρίπτει τις «παράλογες» κατηγορίες και να ζητεί αποδείξεις.

Οι δύο γειτονικές χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και έχουν ήδη εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 1947, έχουν αρχίσει να υιοθετούν σειρά τιμωρητικών μέτρων η μία εναντίον της άλλης.

Το χρονικό της έντασης Ινδίας-Πακιστάν μετά το μακελειό στο Κασμίρ

Την Τετάρτη η Ινδία άνοιξε τον χορό των κυρώσεων ανακοινώνοντας σειρά διπλωματικών μέτρων εις βάρος του Πακιστάν, που έχουν κυρίως συμβολική σημασία. Μεταξύ αυτών είναι η αναστολή της στρατηγικής συνθήκης με το Ισλαμαμπάντ που αφορά τους υδάτινους πόρους της λεκάνης του Ινδού ποταμού, το κλείσιμο του βασικού συνοριακού σταθμού με το Πακιστάν και την ανάκληση διπλωματών.

Ειδικότερα, η Ινδία:

  • Ανέστειλε τη Συνθήκη για τα ύδατα του Ινδού, μια βασική συμφωνία διαμοιρασμού των υδάτων με το Πακιστάν.
  • Έκλεισε το κύριο χερσαίο συνοριακό πέρασμα με το Πακιστάν.
  • Ακύρωσε τις βίζες για τους Πακιστανούς υπηκόους και απέλασε Πακιστανούς διπλωμάτες.

Πακιστάν: Πράξη πολέμου αν κόψει η Ινδία το νερό

Το Πακιστάν με τη σειρά του αρνήθηκε την εμπλοκή του στην επίθεση και εφάρμοσε μέτρα αντιποίνων:

Ακύρωσε βίζες για Ινδούς υπηκόους

  • Ανέστειλε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με την Ινδία
  • Έκλεισε τον εναέριο χώρο του στα ινδικά αεροσκάφη
  • Οποιαδήποτε προσπάθεια της Ινδίας να αποκόψει το νερό από το Πακιστάν θα θεωρηθεί «πράξη πολέμου», απείλησε το Ισλαμαμπάντ.

Το Πακιστάν έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αναστείλει τη Συμφωνία της Σίμλα, μια κρίσιμη ειρηνευτική συνθήκη που συνήφθη μετά τον πόλεμο του 1971 μεταξύ των δύο κρατών. Βάσει της συμφωνίας, το Πακιστάν και η χώρα εγκατέστησαν την «Γραμμή Ελέγχου», που προηγουμένως ονομαζόταν γραμμή κατάπαυσης του πυρός, ένα ιδιαίτερα στρατιωτικοποιημένο de facto σύνορο που χωρίζει το αμφισβητούμενο Κασμίρ μεταξύ των χωρών. Η Ινδία και το Πακιστάν διαχειρίζονται από ένα μέρος του Κασμίρ, αλλά και οι δύο διεκδικούν το σύνολο της περιοχής. Οι δύο πλευρές κατηγορούν εδώ και καιρό η μία την άλλη ότι υποστηρίζουν δυνάμεις που αποσταθεροποιούν η μία την άλλη, και το Νέο Δελχί περιγράφει όλες τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες στο Κασμίρ ως τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το Πακιστάν.

Ο ΟΗΕ κάλεσε τόσο το Νέο Δελχί όσο και το Ισλαμαμπάντ να επιδείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» αφού πακιστανικά στρατεύματα φέρεται να πυροβόλησαν μια ινδική θέση στα σύνορα, μετέδωσε η Daily Mail.

Απειλές για πόλεμο στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ

Χθες ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συγκάλεσε διακομματική συνάντηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να τα ενημερώσει σχετικά με την αντίδραση της κυβέρνησης στην επίθεση, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι τα αντίποινα του Νέου Δελχί θα μπορούσαν να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο, υπογραμμίζει η Daily Mail.

Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Καγουάτζα Ασίφ δήλωσε στο Sky News ότι η διαμάχη με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο» μεταξύ της χώρας του και της Ινδίας. Μιλώντας στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης εξήγησε ότι ο κόσμος θα πρέπει να «ανησυχεί» για την προοπτική μιας σύγκρουσης πλήρους κλίμακας στην οποία θα εμπλέκονται τα δύο έθνη, τα οποία διαθέτουν και τα δύο πυρηνικά όπλα.

«Αν τα πράγματα πάνε στραβά, θα μπορούσε να έχει τραγική κατάληξη αυτή η αντιπαράθεση», υπογράμμισε.

Το 2019, όταν αντάρτες εμβόλισαν αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά σε αυτοκινητοπομπή παραστρατιωτικών, σκοτώνοντας 40 στρατιώτες, η Ινδία υποστήριξε ότι χτύπησε στρατόπεδο εκπαίδευσης μαχητών στο εσωτερικό του Πακιστάν. Το Πακιστάν απάντησε με αεροπορικές επιδρομές, καταρρίπτοντας ένα ινδικό στρατιωτικό αεροσκάφος και αιχμαλωτίζοντας έναν Ινδό πιλότο, ο οποίος αφέθηκε αργότερα ελεύθερος.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2021, οι δύο χώρες ανανέωσαν μια προηγούμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος των συνόρων τους, η οποία έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό παρά τις επιθέσεις των ανταρτών στο Κασμίρ κατά των ινδικών δυνάμεων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή