Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Αυστηρότερες ποινές προτείνει η Κομισιόν

Πρόταση για την επικαιροποίηση των κανόνων ποινικού δικαίου σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών, ενέκρινε την Τρίτη (6/2) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απειλή τόσο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών όσο και της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης στην ΕΕ αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, επηρεάζοντας 1,5 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ μόνο το 2022. Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο, οι υφιστάμενοι ποινικοί κανόνες για τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών δεν είναι πλέον κατάλληλοι, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή η ΕΕ θα επεκτείνει τον ορισμό σε όλα τα κράτη μέλη του τι χαρακτηρίζεται ως ποινικό αδίκημα όταν πρόκειται για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, για να καλύψει αδικήματα όπως η ζωντανή μετάδοση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Όσον αφορά την αντιμετώπιση αδικημάτων, η δίωξη και η υποστήριξη θα ενισχυθούν. Αυτό θα δώσει στα θύματα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αναφέρουν τη σεξουαλική κακοποίηση, θα τους παραχωρήσει δικαιώματα για οικονομική αποζημίωση και θα παράσχει περισσότερη υποστήριξη στα παιδιά θύματα και στους ενήλικες επιζώντες.

Παράλληλα αναφέρει ότι θα ενισχυθεί και η πρόληψη. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν καλύτερη χρήση των διαθέσιμων προγραμμάτων πρόληψης και να επενδύσουν περισσότερο για την ευαισθητοποίηση, ιδίως για τους διαδικτυακούς κινδύνους. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι προσλήψεων για δραστηριότητες που περιλαμβάνουν στενή επαφή με παιδιά και για οργανισμούς που εργάζονται κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών πρέπει να υποχρεούνται να ελέγχουν το ποινικό μητρώο των υποψηφίων.

Οι εν λόγω αναθεωρημένοι κανόνες διευρύνουν τους ορισμούς των αδικημάτων και θεσπίζουν αυστηρότερες ποινές και ειδικότερες απαιτήσεις για την πρόληψη και την παροχή βοήθειας στα θύματα. Συμπληρώνουν την πρόταση κανονισμού που υπέβαλε η Επιτροπή το 2022 — η οποία θεσπίζει υποχρεώσεις που έχουν οι διαδικτυακές εταιρείες να εντοπίζουν, να καταγγέλλουν και να αφαιρούν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η απειλή της κακοποίησης είναι πραγματική και έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την ΕΕ. Μόνο μέσα στο 2022 υπήρξαν 1,5 εκατομμύριο καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην ΕΕ. Ένα στα πέντε παιδιά υποφέρει από κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου. Το διαδίκτυο έχει επιδεινώσει σημαντικά την εξάπλωση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, επιτρέποντας στους δράστες να συναντώνται διαδικτυακά και να ανταλλάζουν άμεσα βίντεο και φωτογραφίες σοβαρής σεξουαλικής βίας κατά παιδιών — συχνά πολύ μικρών παιδιών.

Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ στον τομέα αυτό συμφωνήθηκαν το 2011. Πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις τελευταίες εξελίξεις και να ενισχύουν την πρόληψη και την προστασία των θυμάτων.

Βασικές πτυχές της πρότασης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

• Διεύρυνση του ορισμού των ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε όλα τα κράτη μέλη: τα νέα αυτά αδικήματα περιλαμβάνουν τη ζωντανή μετάδοση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και την κατοχή και ανταλλαγή παιδοφιλικών εγχειριδίων. Οι νέοι κανόνες επικαιροποιούν επίσης τους ορισμούς του εγκλήματος ώστε να συμπεριληφθεί το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε υλικό βαθυπαραποίησης (deep fakes) ή υλικό που παράγεται από ΤΝ.

• Ενίσχυση της δίωξης, της πρόληψης και της στήριξης: Η πρόταση θα ορίσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα θύματα μπορούν να καταγγείλουν τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν και να ασκήσουν αγωγή κατά του δράστη. Οι νέοι κανόνες θα παρέχουν επίσης στα θύματα δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων βλαβών που προκαλεί η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Επιπλέον, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν μηχανισμό συντονισμού για τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων προγραμμάτων για την πρόληψη και την παροχή βοήθειας στα θύματα.

• Ενίσχυση της πρόληψης: Τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να εντείνουν τις επενδύσεις στην ευαισθητοποίηση, ιδίως όσον αφορά τους διαδικτυακούς κινδύνους, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το διαδίκτυο είναι ασφαλέστερο και καλύτερο για τα παιδιά και τους νέους. Επιπλέον, οι νέες απαιτήσεις θα διασφαλίζουν ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων για δραστηριότητες που συνεπάγονται στενή επαφή με παιδιά και οι οργανώσεις που ασχολούνται με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών θα πρέπει να ζητούν το ποινικό μητρώο των υποψηφίων.

• Θα καταστεί επίσης υποχρεωτική η καταγγελία αδικήματος τουλάχιστον από επαγγελματίες που εργάζονται σε στενή επαφή με παιδιά με στόχο την αντιμετώπιση μιας σημαντικής πρόκλησης στις προσπάθειες για την ανάσχεση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Σημειώνεται ότι εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συμφωνήσουν επί της πρότασης. Μόλις εγκριθεί, η νέα οδηγία θα τροποποιήσει την ισχύουσα και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή