Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πανεπιστήμια: Ενστάσεις για τις διαδικτυακές εξετάσεις – Ποια ιδρύματα αρνούνται να τις εφαρμόσουν

Μοιραστείτε το

Την ώρα που συνεχίζονται για τέταρτη συναπτή εβδομάδα οι φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με περισσότερες από 150 σχολές να τελούν υπό κατάληψη, σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται την πρόσφατη συμφωνία υπουργείου Παιδείας – Συνόδου Πρυτάνεων για τη διεξαγωγή διαδικτυακών εξετάσεων.

 

Ειδικότερα, ορισμένα Ιδρύματα ανακοίνωσαν πως δεν προτίθενται να εφαρμόσουν την πρακτική της εξ αποστάσεως εξεταστικής, λόγω ανησυχιών για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Πανεπιστήμιο Πατρών: Αρνητική η Σύγκλητος για διαδικτυακές εξετάσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση, δεν υιοθετείται η λύση των διαδικτυακών εξετάσεων καθώς τα διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Κατ’εξαίρεση, θα εξεταστούν διαδικτυακά οι φοιτητές Erasmus, οι επί πτυχίω, οι διδακτορικοί και οι μεταδιδακτορικοί.

Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα, που δεν θα εξεταστούν αυτή την περίοδο λόγω καταλήψεων, προβλέπεται η μετάθεση της εξέτασής τους στο πλαίσιο διευρυμένης εξεταστικής σε συνδυασμό με τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.

Στην παρούσα φάση, στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα αξιοποιηθεί για εξετάσεις το διάστημα μεταξύ 10 και 18 Φεβρουαρίου.

ΕΚΠΑ: Ψηφιακά οι εξετάσεις των φοιτητών

Τη διεξαγωγή ψηφιακής εξεταστικής αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, κατόπιν εισηγητικής πρότασης του Πρύτανη, Γεράσιμου Σιάσου.

Πιο συγκεκριμένα, το ανώτερο όργανο του ΕΚΠΑ αποφάσισε καταρχάς ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η εξεταστική για όλους τους φοιτητές με τη διεξαγωγή τους εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα.

Επιπλέον, οι πανεπιστημιακοί καταδίκασαν την εισαγγελική παρέμβαση που εμπλέκει και τους πρυτάνεις, αλλά και τη στοχοποίηση του Πανεπιστημίου από ορισμένα ΜΜΕ, ενώ αναφέρθηκαν και στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση που ταλαιπωρούν το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, η Σύγκλητος υπογράμμισε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν υπάρξει τα τελευταία 14 χρόνια με τη σημαντική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ σημειώνει και ότι από το 2010 το προσωπικό του Πανεπιστημίου μειώθηκε κατά 25% εξαιτίας των αφυπηρετήσεων.

Τέλος, ως το μείζον θέμα του επικείμενου νομοσχεδίου για την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων, η ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ επισημαίνει ότι ο ζήτημα προβληματίζει σοβαρά την πανεπιστημιακή κοινότητα που «παραμένει σταθερή στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Μάλιστα, η Σύγκλητος παίρνει και μία σημαντική πρωτοβουλία διαλόγου καλώντας «το Συμβούλιο Διοίκησης, τις Κοσμητείες, τις Συνελεύσεις των Τμημάτων, τους Συλλόγους των μελών ΔΕΠ, των φοιτητών και του προσωπικού, καθώς τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και τους φορείς της εκπαίδευσης να συμμετέχουν στον διάλογο για το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Οικονομικό πανεπιστήμιο: Διαδικτυακά η εξεταστική των φοιτητών

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου επισημαίνει: ότι η κατάληψη είναι αντιακαδημαϊκή και αυταρχική πρακτική που ακυρώνει την εκπαιδευτική, ερευνητική, και διοικητική λειτουργία του Οικονομικού Πανεπιστημίου και στην πραγματικότητα υπονομεύει το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου, διαπιστώνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 και αποφασίζει ομόφωνα: οι εξετάσεις Περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 με εξ’ αποστάσεως μεθόδους θα διενεργηθούν από την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 έως και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου 10/2/2024 και του Σαββάτου 17/2/2024 σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Εξετάσεων που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.

ΠαΜαΚ: Στις 5 Φεβρουαρίου και εξ αποστάσεως οι εξετάσεις εξαμήνου

Την έναρξη των εξ αποστάσεως εξετάσεων τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου αποφάσισε ομόφωνα η σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας, σύμφωνα με τα ήδη ανακοινωθέντα προγράμματα εξετάσεων των τμημάτων. Οι δύο πρώτες εβδομάδες της εξεταστικής θα μεταφερθούν στο τέλος της εξεταστικής περιόδου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αφού αναφέρει ότι «διαφωνεί και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων, ως εκδήλωση απάδουσα στις δημοκρατικές παραδόσεις της ελληνικής πολιτείας απευθύνει έκκληση «για άμεση διακοπή της κατάληψης και έναρξη του διαλόγου για τα προβλήματα και τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου».

Η παρεμπόδιση- προσθέτει- του διδακτικού έργου και των εξετάσεων καταρρακώνει το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου ως χώρου διδασκαλίας και μάθησης, και πόρρω απέχει από τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες των φοιτητών. Η αδυναμία πρόσβασης στις υποδομές και στα εργαστήρια παρεμποδίζει την πορεία των ερευνητικών προγραμμάτων και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την διακοπή της ερευνητικής συνεισφοράς του ιδρύματος. Η αναστολή των διοικητικών λειτουργιών οδηγεί σε επιβαρύνουσες καθυστερήσεις οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων, με κύρια θιγόμενους τους φοιτητές και δευτερευόντως το πάσης φύσεως προσωπικό του πανεπιστημίου, εξηγούν τα μέλη της συγκλήτου και τονίζουν πως «η κατάληψη οδηγεί σε απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου και αποτελεί την καλύτερη, αν και ψευδεπίγραφη, διαφήμιση για την ανάγκη δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Στην ανακοίνωσή της η σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας αναφέρει ότι «συμμερίζεται την ανησυχία των φοιτητών, διδασκόντων και της ελληνικής κοινωνίας για το μέλλον της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα, ιδιαίτερα ενόψει της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις απόψεις της επί του σχεδιαζόμενου νομοθετήματος, αμέσως μετά την κατάθεσή του στη δημόσια διαβούλευση» ενώ «ενθαρρύνει τους φοιτητές να συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και την ανάδειξη της δυναμικής, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης».

Όπως αναφέρεται «η Σύγκλητος με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την Ελληνική κοινωνία, έχει προβεί μέχρι σήμερα σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε, παρά την αρρυθμία που έχουν προκαλέσει οι καταλήψεις, να έχουν ολοκληρωθεί σε όλα τα Τμήματα οι απαιτούμενες 13 εβδομάδες διδασκαλίας του χειμερινού εξαμήνου και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να επιταχύνει την επιστροφή στην ακαδημαϊκή κανονικότητα. Μετά την επείγουσα Υπουργική εγκύκλιο της 25.01.2024, η Σύγκλητος καταλήγει στην απόφαση διεξαγωγής εξετάσεων με εξ αποστάσεως μεθόδους, παρά τις ακαδημαϊκές και επιπλέον δυσκολίες που απορρέουν τόσο από τη φύση των εξ αποστάσεως μορφών εξέτασης όσο και από την αδυναμία προσέλευσης του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού στους χώρους του Πανεπιστημίου λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης» ορίζοντας ημέρα έναρξης αυτών τη Δευτέρα 5/2/24.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα και θα επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.