Πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο για την Παρασκευή 18 Μαρτίου προετοιμάζουν οι επιτροπές των αγροτικών μπλόκων, ενώ τη συμμετοχή τους δηλώνουν οι περισσότεροι αγροτικοί φορείς της χώρας. Εκτιμάται πως ο κύριος όγκος των αγροτών θα έρθει με λεωφορεία στην Αθήνα.
Η πανελλαδική των μπλόκων έλαβε άδεια από την κυβέρνηση για την είσοδο των τρακτέρ στην πλατεία Βάθης όπου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το συλλαλητήριο την Παρασκευή το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣ Καρδίτσας, Κώστα Τζέλλα, την προηγούμενη φορά που είχαν κατέβει τρακτέρ στην Αθήνα ήταν το 2016, αριθμούσαν 17 και ήταν τρακτέρ από Καρδίτσα και Λάρισα από το μπλόκο της Νίκαιας. Αξίζει να τονιστεί πως οι αγρότες σχεδιάζουν αν η συμμετοχή είναι μεγάλη να κάνουν πορεία στη συνέχεια και προς την πλατεία Συντάγματος έξω από τη Βουλή.
Αναφερόμενος στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το αγροτικό πετρέλαιο τόνισε ότι «γίνονται κάτω από την πίεση του αγώνα των αγροτών και άλλωστε αυτό το επιχείρημα επικαλέστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσφατα στις Βρυξέλλες προκειμένου να πιέσει για μέτρα ελάφρυνσης των αγροτών, άρα κατέληξε ας γνωρίζουν οι αγρότες ότι μπορεί να καθυστερούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ευνόητους λόγους, αλλά κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.»
Παράλληλα ο Κ. Τζέλλας αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι χαλαζόπληκτοι βαμβακοπαραγωγοί σε Καρδίτσα και Φάρσαλα, για τους οποίους υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος, καθώς έχουν καθυστερήσει τα πορίσματα του ΕΛΓΑ και δεν έχουν πάρει ακόμη από πέρυσι το καλοκαίρι αποζημιώσεις, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, να μην πάρουν την επόμενη εβδομάδα τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, αλλά αυτή να μετατεθεί για τον Ιούνιο.
«Χωρίς ρευστότητα όμως πως να φουλάρουμε το τρακτέρ για το όργωμα με τις τρέχουσες μάλιστα τιμές στο πετρέλαιο και πως να προμηθευτούμε σπόρο και λίπασμα» , αναρωτήθηκε, καταλήγοντας πως «αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής πολλές εκτάσεις στη χώρα θα μείνουν ακαλλιέργητες, όχι μόνο στο βαμβάκι που είναι εξαγώγιμο προϊόν και φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα, αλλά και στο καλαμπόκι, που είναι πολύτιμο αυτή την περίοδο για τους κτηνοτρόφους, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία».