Η αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis, της «Αικατερίνης Κελέση» και του «Μάξιμου Σαράφη», έχει ήδη ξεκινήσει. Η δίκη τους είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 7 Μαρτίου, με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης και ψευδούς καταμήνυσης εναντίον πολιτικών προσώπων. Η υπόθεση αυτή, που αποτέλεσε σημείο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης κατά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αναμένεται να ολοκληρωθεί με την εμφάνιση των δύο κατηγορουμένων ενώπιον του δικαστηρίου.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Οκτωβρίου από τις εισαγγελικές αρχές να αναστείλουν το καθεστώς προστασίας που είχαν οι δύο μάρτυρες. Η κατάργηση της προστασίας επέτρεψε την άσκηση δίωξης εναντίον τους, έπειτα από τις μηνύσεις που κατέθεσαν κατά τους πολιτικοί τους αντίπαλοι, όπως οι Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιάννης Στουρνάρας. Οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν καταθέσει εις βάρος αυτών των πολιτικών προσώπων, κατηγορώντας τους για δωροληψία και άλλες αδικοπραξίες, κάτι που αποδείχθηκε αβάσιμο και οδήγησε στο αρχείο των σχετικών δικογραφιών.
Η δικαστική διαδικασία και οι κατηγορίες
Η δίκη αυτή, εκτός από την απολογία των κατηγορουμένων, αναμένεται να εστιάσει στις ψευδείς καταθέσεις που έδωσαν οι Μαραγγέλη και Δεστεμπασίδης. Ειδικότερα, καταδίκες αφορούν την ψευδή καταμήνυση, καθώς και την ψευδή κατάθεση, που σύμφωνα με την κατηγορία, έκαναν σε βάρος πολιτικών.
Ειδικότερα, ο «Μάξιμος Σαράφης» ή Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης με καταθέσεις του στην κυρία Τουλουπάκη είχε κατονομάσει ως δωρολήπτες της Novartis τους πρώην υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά και Αδωνη Γεωργιάδη.
Ενδεικτικά για τον Αδωνη Γεωργιάδη ο «Σαράφης» είχε καταθέσει ότι τον Φεβρουάριο του 2018 η γραμματέας του κανόνιζε για λογαριασμό του «απόρρητες επικοινωνίες του» με τον τότε αντιπρόεδρο της Novartis Hellas Κωνσταντίνο Φρουζή. «Αντικείμενο αυτών των συναντήσεων πιθανολογώ ότι ήταν το κλείσιμο συμφωνιών μεταξύ της εταιρείας και του υπουργού προκειμένου ο τελευταίος να λαμβάνει ευνοϊκές για την εταιρεία πολιτικές αποφάσεις», είχε καταθέσει, μεταξύ άλλων, για τον νυν υπουργό Υγείας ο Δεστεμπασίδης, με την Εισαγγελία τώρα να του καταλογίζει ότι «εν γνώσει του καταμήνυσε άλλον ψευδώς και ανέφερε για αυτόν ενώπιον της Αρχής ότι τέλεσε αξιόποινη πράξη». Χαρακτηριστικά το κλητήριο θέσπισμα αναφέρει για τον «Σαράφη»: «Ενώ εξεταζόταν ένορκα ως μάρτυρας ενώπιον Αρχής αρμόδιας να ενεργεί εξέταση για την κρινόμενη υπόθεση, εν γνώσει του κατέθεσε ψευδή στοιχεία σχετικά με την υπόθεση αυτή και απέκρυψε την αλήθεια». Κατά το κλητήριο θέσπισμα όλα όσα υποστήριξε ο «Σαράφης» στην κατάθεσή του «ουδέποτε είχαν λάβει χώρα στην πραγματικότητα».
Καταπέλτης είναι το ίδιο εισαγγελικό έγγραφο και για την «Αικατερίνη Κελέση» ή Μαρία Μαραγγέλη. Της καταλογίζει ότι σε επτά καταθέσεις που είχε δώσει από το 2017 έως και το 2018 στην κυρία Τουλουπάκη ψευδώς και εν γνώσει της και έχοντας το ακαταδίωκτο από τον νόμο υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε αποπληρώσει χρέος ύψους 65 εκατ. ευρώ του Δημοσίου προς τη Novartis, ποσό που «ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις λοιπές φαρμακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία». Ακόμη, η Μαραγγγέλη είχε ισχυριστεί πως από τη φαρμακευτική εταιρεία είχαν δωροδοκηθεί οι κύριοι Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας. «Ολα τα παραπάνω καταμηνύθηκαν από την κατηγορουμένη με σκοπό να προκαλέσει την ποινική καταδίωξη των ως άνω εγκαλούντων (σ.σ.: των Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα) για τα οικεία αδικήματα, τυγχάνουν δε καθ’ ολοκληρίαν ψευδή και καταγγέλθηκαν από την κατηγορουμένη εν γνώσει της αναληθείας τους, αφού αυτά ουδέποτε έλαβαν χώρα στην πραγματικότητα», αναφέρει τώρα για τη Μαραγγέλη το κλητήριο θέσπισμα της Εισαγγελίας που την παραπέμπει σε δίκη.
Η Μαραγγέλη ως «Αικατερίνη Κελέση» είχε ακόμη κατονομάσει με τις καταθέσεις της στην κυρία Τουλουπάκη τους κυρίους Αβραμόπουλο, Σαλμά, Λοβέρδο, Βενιζέλο και Σαμαρά ως δωρολήπτες της Novartis Hellas. Ενδεικτικά, για τον κ. Σαμαρά η κατηγορουμένη είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στα μέσα του 2013, αν θυμάμαι καλά, ο Φρουζής συναντήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Harvard Project, που αφορούσε την πρόσβαση ασθενών στην Ελλάδα σε υπάρχουσες και νέες θεραπείες, με τον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα Samsonite τύπου τρόλεϊ την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων χρώματος μοβ, κίτρινου και πράσινου, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά».
Επιπλέον, η «Κελέση» είχε υποστηρίξει πως ο κ. Στουρνάρας ευνόησε με απόφασή του φαρμακευτικές εταιρείες και αυτές με τη σειρά τους αύξησαν τις χορηγίες τους προς εταιρεία συμφερόντων της συζύγου του, από την οποία εκείνος και έλαβε δώρα τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ.
Στις «ψευδείς» αυτές καταθέσεις, όπως τις χαρακτηρίζει τώρα η Δικαιοσύνη, η κατηγορουμένη είχε συμπεριλάβει επίσης και τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, για τον οποίο είχε υποστήριξε ότι ο Φρουζής διέδιδε ότι του έδωσε 100.000 ευρώ προκειμένου να προωθήσει την ταχύτερη καταβολή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis. Ωστόσο, κατά την Εισαγγελία, τίποτε από όλα όσα έχει πει η «Κελέση» δεν ισχύει και είναι όλα «καθ’ ολοκληρίαν ψεύδη».
Η άρση της προστασίας και οι πολιτικές αντιδράσεις
Η άρση της προστασίας, με την επιβεβαίωση από την Οικονομική Εισαγγελία, επιτρέπει στην πολιτική ηγεσία να στρέψει την προσοχή στο νομικό σκέλος της υπόθεσης. Οι εξελίξεις στη δίκη, εκτός από τις καταθέσεις των κατηγορουμένων, θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση των στοιχείων και των διατάξεων της Εισαγγελίας, οι οποίες επισήμαναν την αναξιοπιστία των δύο μαρτύρων και τη μη ουσιώδη συνεισφορά τους στην έρευνα της Novartis.
Η δίκη τους αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κεφάλαια της ελληνικής δικαιοσύνης, με τους πολιτικούς να επισημαίνουν τη σημασία της αλήθειας και της προστασίας της θεσμικής ανεξαρτησίας από πολιτικές επιρροές.
Πληροφορίες από: protothema.gr