Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Μητσοτάκης – Προγραμματικές: Μεταρρύθμιση άρθρου 16, market pass και μισθολόγιο δημοσίων – Οι ανακοινώσεις

Ενδεδυμένος το κοστούμι του… «εκσυγχρονισμού» εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια κατά την διάρκεια της ομιλίας του επί των προγραμματικών δηλώσεων της «γαλάζιας» κυβέρνησης.

«Η γενιά μας καλείται να δώσει περιεχόμενο στο δικό της εθνικό στόχο, έναν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό. Εννοώ τη μεγάλη προσπάθεια η χώρα να αντιμετωπίσει πολλές παθογένειες και να κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον» είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας και πρόσθεσε: «Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να είναι συμπεριληπτική προστατεύοντας πρώτα και πάνω από όλα τους πιο αδύναμους. Φιλόδοξη και δίκαιη. Στο εθνικό πλούτο να έχουν όλοι μερίδιο. Να είναι προσπάθεια ριζοσπαστική».

Το «γάντι» στον Ανδρουλάκη για το άρθρο 16

Την ίδια στιγμή «έριξε το γάντι» προς την πλευρά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη αναφερόμενος στην συνταγματική αναθεώρηση και ειδικότερα για μεταρρύθμιση του άρθρου 16. «Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν. Ανοίγονται στον κόσμο. Παρέχουν πτυχία με μεγαλύτερη αξία στην αγορά εργασίας. Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν τη δυνατότητα με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση των ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα προετοίμαζε το πεδίο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθύνθηκε στον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Σε αυτό τον δρόμο θα κινηθούμε άμεσα. Οι παλαιότεροι θυμόμαστε τη συζήτηση, θυμόμαστε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου. Εύχομαι κ. Ανδρουλάκη να μην κάνετε το ίδιο λάθος. Να βρούμε τους 180 βουλευτές, να σταματήσει η ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα πως πως «μέχρι το 2025 θα εκκινήσει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Το Σύνταγμα είναι πολύ σαφές. Για αυτό και είναι υποχρέωσή μου να επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Το επιβάλει το ίδιο το Σύνταγμα που ζητά 180 βουλευτές. Ο χρόνος θα δείξει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αφήσουν τη στείρα άρνηση».

«Οδικός χάρτης»

Για έναν «κύκλο τοξικότητας» που έκλεισε με το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Η κοινωνία μας έκλεισε οριστικά έναν πολυετή κύκλο καθυστέρησης και διχασμού, ψέματος, άρνησης και τοξικότητας» είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ως «γέφυρα για μια νέα εποχή» την «γαλάζια» τετραετία 2019-2023. «Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Οι πολίτες μας επιβράβευσαν και μας ζήτησαν να προχωρήσουμε γρήγορα στις μεγάλες αλλαγές. Δεν έχουμε το δικαίωμα, δεν έχω το δικαίωμα, να διαψεύσω τις προσδοκίες μας».

Περιγράφοντας τον «οδικό χάρτη» της νέας «γαλάζιας» τετραετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους. Πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα. Μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από 140% έως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία, εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ και μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης και στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται. Αυτή τη διπλή κατεύθυνση υπηρετεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών.

Έτσι απέναντι στην επίμονη ακρίβεια συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το market pass. Καθιερώνουμε ως μόνιμο μέτρο το youth pass σε κάθε νέο, θα καταβληθεί για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο.

Από 1.1.24 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Θα υπάρξει ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Στηρίζουμε και τους δημόσιους υπαλλήλους με οικογένεια αυξάνοντας το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για κάθε ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ από τις φαρμακευτικές δαπάνες.

Καθιερώνεται πια η κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Είναι κατάκτηση αυτή. Κάθε παροχή που θα ακούγεται , πρέπει να είναι ρεαλιστική με τη σφραγίδα του δημοσιονομικού συμβουλίου και να μη ποτίζει τα λεφτόδεντρα των ψεμάτων.

Συνέχιση της εφάπαξ ενισχυσης στο τέλος του έτους όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά του κ. Κατρόυγκαλου. Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη, θα βλέπουν μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη νόμιμη, δηλωμένη αμοιβή τους».

Και πρόσθεσε: «Παραγωγική Ελλάδα: Σημαίνει καλύτερες αμοιβές, ώστε στην τετραετία ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ. Με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις. Με νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1.1.24, να ξεπερνά το 3%.

Στις ελαφρύνσεις να προσθέσετε τη σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%. Υποχώρηση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών και σταδιακά στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Όλα αυτά θα επιτευχθούν με όχημα την ισχυρή ανάπτυξη. Είναι αυτή που μειώνει την ανεργία, δίνει περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη στους εργαζόμενους. Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί από τα 1050 στα 1200 ευρώ. Αυτή η μόνιμη ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών είναι αναγκαία συνθήκη για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή