Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Μετωπική αγροτών – κυβέρνησης: Κλείνουν τις εθνικές οδούς και κατεβαίνουν Αθήνα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες που προετοιμάζονται για τη μεγάλη κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα ενώ ξεκινούν δίωρα μπλόκα στις Εθνικές Οδούς της χώρας. Στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας, στην οποία συμμετείχαν 55 μπλόκα και 70 αγροτικοί συνεταιρισμοί, αποφάσισαν να ακολουθήσουν σκληρή στάση.

Στέλνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση και αξιώνουν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης να πάρουν απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο αγώνας συνεχίζεται, ούτε βήμα πίσω, κλιμακώνουμε», λένε.

«Η Ελλάδα πρέπει να γεμίσει μπλόκα και τρακτέρ κι αν δεν υπάρχει απάντηση, όλα αυτά τα ρυάκια θα γίνουν ένα ποτάμι που θα πάει στην Αθήνα και θα πλημμυρίσει την πρωτεύουσα», ανέφερε ο Ρ. Μαρούδας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Οι αγρότες, ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Τα έξι βασικά αιτήματα αλλά και ένα ξεχωριστό υπόμνημα με τα αιτήματα των Θεσσαλών αγροτών – λόγω και των ζημιών από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» – πρέπει να ικανοποιηθούν, όπως τονίζουν.

Οι αγρότες ζητούν:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
  • Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Για τους αγρότες που επλήγησαν από τη θεομηνία Ντάνιελ, άνοιξε χθες η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τις αιτήσεις του δεύτερου κύκλου. Θα δοθούν 5.000 και 10.000 ευρώ στους δικαιούχους, ανάλογα με τις ζημιές.

Στους αγρότες αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε συζήτηση στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Όπως είπε «βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά».

Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα βγήκε πολύ τραυματισμένη από μία δεκαετή κρίση και χάσαμε το ένα τέταρτο του εθνικού εισοδήματος» τονίζοντας ότι κρατήσαμε τη χώρα όρθια με μεγάλη προσπάθεια. «Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα γίνουν», όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα π.χ. ότι τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ» τόνισε σε άλλο σημείο.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης από το βήμα της Βουλής, ανέφερε ότι τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και με διάθεση για συνεννόηση, στην οποία η κυβέρνηση επιμένει, όπως είπε.

«Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο μαζί τους. Σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελούν προτεραιότητά μας. Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις, μαζί», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιρίπτει τις ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενη στην «πετσοκομένη» ΚΑΠ κατά 240 εκατ. ευρώ. Όπως επισήμανε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, «υπάρχει ένα μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση της ΝΔ», καθώς «ο κ. Αυγενάκης έχει δηλώσει, σε συνέντευξή του, ότι ‘η μείωση κατά περίπου 20% στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του υπουργείου την περίοδο του 2021’».

Ωστόσο, «εχθές ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει: ‘Το θυμάμαι πολύ καλά, γιατί εγώ έκανα τις διαπραγματεύσεις’», σημείωσε ο κ. Παππάς, μιλώντας στο Action24.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, αναφερόμενη στο θέμα, έκανε λόγο για έναν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «που διώχνει από πάνω του τον μουτζούρη για την μείωση της βασικής ενίσχυσης κι έναν πρωθυπουργό που μένει με τον μουτζούρη!».

«Σε μια κρίση ειλικρίνειας, σε συνέντευξή του στις 4/11/2023, ο κ. Αυγενάκης είχε ρίξει τις ευθύνες για τη μείωση της βασικής ενίσχυσης στην προηγούμενη γαλάζια ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας: ‘Η μείωση κατά, περίπου 20%, στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ την περίοδο του 2021. Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκ εύρω έναντι 1.068 εκ ευρώ το 2022’», ανέφερε η Δώρα Αυγέρη και πρόσθεσε:

«Χθες, κατά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, λέγοντας ότι γνώριζε και ότι ο ίδιος έκανε τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: ‘Το θυμάμαι γιατί εγώ έκανα τις διαπραγματεύσεις’».

«Όντως, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει τη διαπραγμάτευση», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 26/7/2021 ενημερώθηκε από τον τότε υπουργό κ. Λιβανό και ενέκρινε το σύνολο της ελληνικής πρότασης για την ΚΑΠ, που αφαιρεί 240 εκατομμύρια τον χρόνο από τις τσέπες των μικρών και μεσαίων αγροτών, μόνο από τη βασική ενίσχυση».

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση περιφρονεί επί πέντε χρόνια τους αγρότες

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε παρέμβασή του για τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα.

Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιφρονεί επί πέντε χρόνια τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, με αποτέλεσμα να μην έχει χαράξει μία μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα για την παραγωγική εξωστρέφεια της χώρας και την αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας».

Ο κ. Ανδρουλάκης παρέθεσε τα αρνητικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πρωτογενή τομέα της χώρας και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «απέτυχε» να διαχειριστεί σωστά την ΚΑΠ, με τεράστιες απώλειες για τους αγρότες και κτηνοτρόφους και αναφερόμενος στην άνευ οράματος, όπως τόνισε, κατάθεση του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική από την κυβέρνηση, έθεσε το… ρητορικό ερώτημα αν υπήρχε «τόσο μεγάλη ανικανότητα ή δεν ήθελε η κυβέρνηση να ακουστεί η αλήθεια πριν τις εθνικές εκλογές».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή