Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Μαγική βασιλόπιτα red velvet – Η συνταγή!

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι ο outsider ζαχαροπλάστης που, παρότι παίζει εκτός έδρας, μια και ζει και εργάζεται στην Αριδαία Πέλλας, κατάφερε να κερδίσει το κοινό μέσα από το κανάλι του στο YouTube, στο οποίο παρουσιάζει εύκολες συνταγές.

20′ προετοιμασία, 45′ ψήσιμο, Σύνολο: 1 ώρα και 5′

Υλικά
Μερίδες: για ταψί 28 εκ.

320 γρ. ζάχαρη
220 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
80 γρ. ελαιόλαδο (προτιμότερο ελαφρύ, π.χ. Λέσβου) ή ηλιέλαιο
6 αυγά
240 γρ. γιαούρτι πλήρες
120 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. κακάο
25 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
3 κρυσταλλάκια μαστίχας, κοπανισμένα σε σκόνη (για να μην κολλάνε, βάζουμε στο γουδί λίγη άχνη ζάχαρη)
2 κουτ. σούπας κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε υγρή μορφή

Για το γλάσο

300 γρ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη
30 γρ. ηλιέλαιο
60 γρ. μαύρη σοκολάτα, για να γράψουμε το 2024 (προαιρετικά)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη βασιλόπιτα red velvet με μαστίχα και τζίντζερ και γλάσο λευκής σοκολάτας, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, με αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. και στρώνουμε στον πάτο ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και το λάδι και ανακατεύουμε με σύρμα. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε τα αυγά, ρίχνοντάς τα δύο δύο τη φορά και ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα.
Προσθέτουμε και το γιαούρτι με το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνοντας μαζί και τη μαστίχα με το τζίντζερ.
Τέλος, προσθέτουμε το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει όλο το μείγμα κόκκινο χρώμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, προσθέτοντας και το φλουρί. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρουμε τη βασιλόπιτα. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε μια σχάρα.

Γλάσο

Βάζουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα μαζί με το ηλιέλαιο σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ανοξείδωτο μπολ το οποίο στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρολίτσα με λίγο νερό που βράζει. Αφήνουμε να λιώσει ανακατεύοντας συνεχώς.
Αποσύρουμε, ανακατεύουμε μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία του γλάσου και περιχύνουμε τη βασιλόπιτα (να έχει κρυώσει πλήρως), καλύπτοντας την επιφάνειά της και τα πλαϊνά.
Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.
Αν θέλουμε, μπορούμε να γράψουμε το 2024 με λιωμένη μαύρη σοκολάτα και κορνέ.
Πηγή: gastronomos.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή