Οι δύο χειριστές του μονοκινητήριου δεν είχαν λάβει άδεια από την Πολεμική Αεροπορία για προσγείωση στο Μάλεμε των Χανίων, ούτε και έγκριση προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Σούδας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Χανίων, ο κυβερνήτης είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης με προορισμό το Μάλεμε και αυτό είχε αυτόματα εγκριθεί από το σύστημα. Ωστόσο, δεν είχε πάρει ad hoc (επί τούτου) άδεια από την Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να πραγματοποιήσει την πτήση.
Επίσης, είναι βέβαιο ότι δεν υπήρχε έγκριση για προσγείωση σε κανένα από τα δύο αεροδρόμια (Μάλεμε και Σούδας).
Σημειώνεται ότι η Πολεμική Αεροπορία χειρίζεται τις πτήσεις από και προς το ανενεργό, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αεροδρόμιο. Δίνονται εγκρίσεις κάθε έξι μήνες για συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνα.
Οι δύο άτυχοι πιλότοι του διθέσιου αεροσκάφους που κατέπεσε στη θάλασσα του Μάλεμε, στην Κρήτη, βρέθηκαν δεμένοι στις θέσεις τους, γεγονός που μαρτυρά ότι δεν έκαναν κάποια κίνηση για τον απεγκλωβισμό τους.
«Παρακολουθούσα το στίγμα του στο κινητό και ήταν χαμένο» είπε ο γιος του πιλότου του μοιραίου μονοκινητήριου
«Παρακολούθησα το στίγμα του στο κινητό και είδα ότι ήταν χαμένο και μετά πήρα τηλέφωνο και το έμαθα». Στα δραματικά αυτά λόγια συμπυκνώνεται ο πόνος του γιου του πιλότου, Θεόδωρου Πάντου, που βρήκε τραγικό τέλος δεμένος στα καθίσματα του μονοκινητήριου αεροσκάφους το οποίο έπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε, στην Κρήτη.
«Ήταν πολύ ξαφνικό, δεν…δεν…δεν…Πολύ κοντά στην ακτή, ρηχά. Τώρα τι να λέμε, δεν… Και εκπαιδευμένος» τόνισε στο Mega ο γιος του πιλότου.
«Τώρα μιλάμε για άνθρωπο με καλή εμπειρία δηλαδή. Με εμπειρία και αγάπη για αυτό το πράγμα. Ο πατέρας μου ήταν χρόνια, από μικρός» συμπλήρωσε.
«Το λάτρευε, του άρεσε. Τώρα τι να πω; Τρομερός άνθρωπος» υπογράμμισε με βαθιά λύπη.