Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Καιρός: Εικόνα από δορυφόρο για το «ταξίδι» της αφρικάνικης σκόνης – Πότε θα υποχωρήσει

Με δείγματα αφρικανικής σκόνης, λασποβροχές και υψηλές –για την εποχή– θερμοκρασίες ξεκίνησε η σημερινή (28/3) ημέρα με την ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Αττική, να είναι αποπνικτική. Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, παρουσίασε δορυφορικές εικόνες της NASA από το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, με τον Θοδωρή Κολυδά, διευθυντή της ΕΜΥ, να επισημαίνει πως ανάλογα επεισόδια διαρκούν συνήθως δύο με τέσσερις ημέρες.

Ο κ. Κολυδάς, συγκεκριμένα, υπογραμμίζει πως «κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων , καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Τσαντ».

«Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodili στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας. Από τη κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947» συμπληρώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή