Η Σαντορίνη μετά τους σεισμούς: Τι θα γίνει με τον τουρισμό

Μοιραστείτε το
Η Σαντορίνη, το μαγευτικό νησί των Κυκλάδων, που κάθε χρόνο προσελκύει αμέτρητους τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε στις αρχές του 2025. Οι σεισμικές δονήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.
Οι σεισμοί που έπληξαν το νησί ανέδειξαν τόσο τις χρόνιες αδυναμίες στις υποδομές του, όσο και την ανησυχία για τις επιπτώσεις στην επικείμενη τουριστική σεζόν, η οποία αποτελεί σημαντική οικονομική πηγή τόσο για το νησί όσο και για την Ελλάδα. Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα είχε συνέπειες στην καθημερινότητα, με περισσότερους από 12.000 κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω του φόβου των ασταμάτητων δονήσεων.
Παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα και τις διαφορετικές απόψεις που εξέφρασαν οι ειδικοί σχετικά με την κατάσταση, οι επιστήμονες τελικά διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για ηφαιστειακή έκρηξη ή για την εκδήλωση ενός καταστροφικού σεισμού.
Ηφαίστειο της Σαντορίνης
Τι λένε οι κάτοικοι του νησιού
Κάτοικοι της Σαντορίνης, με διαφορετική οπτική επί του θέματος, μιλούν στο Newsbeast και μοιράζονται τις σκέψεις τους για το νησί.
«Όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα ήταν μια δυσκολία, η οποία όμως ήταν βατή. Γνωρίζουμε όλοι ότι ζούμε σε ένα σεισμογενές περιβάλλον, δεν ήταν κάτι καινούργιο για εμάς. Το έχουμε ξαναζήσει το 2011 και το 2012», λέει η Δήμητρα από τη Μεσαριά, λογίστρια και επιχειρηματίας καταλύματος, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος του νησιού τα τελευταία 30 χρόνια.
«Η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι είναι κάπως επιφυλακτικοί ως προς το πώς θα πάει αυτή η σεζόν, διότι δεν γίνονται κρατήσεις αυτή την περίοδο όπως άλλες χρονιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περσινή χρονιά, που τα ξενοδοχεία ήταν ήδη sold out από τον Μάρτιο για ένα τρίμηνο μετά. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει αλλάξει η ζωή στο νησί. Έχουμε μπει στην κανονικότητα μας και περιμένουμε τους επισκέπτες να χαρούν τις ομορφιές του νησιού», αναφέρει.
«Η πολιτεία έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα και αισθάνομαι απόλυτα ασφαλής. Φυσικά αυτή τη φορά, τα μέτρα ήταν αυτά που έπρεπε. Το διευκρινίζω, γιατί το 2011 και το 2012 δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο. Πλέον, ακόμα και αν συμβεί κάτι έκτακτο, νιώθω ασφάλεια. Η μόνη ανησυχία που έχω και την έχω εδώ και 30 χρόνια που ζω στη Σαντορίνη, είναι το λιμάνι μας, η θέση του, η μορφολογία του», επισημαίνει η ίδια στο Newsbeast.
Μιλώντας για το ποια αλλαγή θα ήθελε η ίδια να δει στο νησί, τονίζει ότι «είναι ο τακτικός έλεγχος στις κτιριακές εγκαταστάσεις, τις δημόσιες και τις ιδιωτικές δομές. Και σίγουρα φρένο στις νέες αδειοδοτήσεις. Θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό το κριτήριο της έκδοσης των οικοδομικών αδειών».
Η Ναταλία, υπεύθυνη ξενοδοχείου και κάτοικος του νησιού που μένει στο χωριό του Βόθωνα, αναφέρει: «Σε γενικές γραμμές, όλα κυλούν φυσιολογικά, απλά υπάρχει αυτή η ανησυχία για τη δουλειά, γιατί βασιζόμαστε στον τουρισμό και δεν ξέρουμε πώς θα κυλήσει η σεζόν. Είναι αλυσίδα. Αν δεν δουλέψει ο τουρισμός, δεν θα δουλέψει κανένας μας».
«Παρατηρούμε σημαντικές αλλαγές στις κρατήσεις των καταλυμάτων. Πολλοί επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν καν αν θα ανοίξουν φέτος τις επιχειρήσεις τους. Ορισμένοι θα ανοίξουν τελικά, σύμφωνα με τις αρχικές προγραμματισμένες ημερομηνίες, αλλά θα είναι γεμάτα από τα δέκα δωμάτια, μόνο τα δύο», λέει.
Αναφορικά με τη διάσταση που πήρε το σεισμικό φαινόμενο και πώς το διαχειρίστηκαν τα ΜΜΕ, η Ναταλία τονίζει ότι «πολλά ξένα ΜΜΕ δεν λένε την αλήθεια για την κατάσταση που επικρατεί στη Σαντορίνη, υπάρχει παραπληροφόρηση. Δεν γνωρίζω αν γίνεται σκόπιμα ή κατά λάθος, αλλά σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντίθετα, εγχώρια ενώ στην αρχή πολλοί “φούσκωναν” την κατάσταση, πλέον φιλτράρουν περισσότερο το τι δημοσιεύουν. Ίσως κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη Σαντορίνη ως προορισμό, για να προωθήσουν άλλες περιοχές. Υποδαυλίζουν την ανησυχία του κόσμου, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι, προκαλώντας πανικό, βλάπτουν όχι μόνο τη Σαντορίνη, αλλά και τα γύρω νησιά. Εκείνοι που ζουν στην Αμερική, στην Αυστραλία ή αλλού και δεν έχουν σωστή ενημέρωση, τρομοκρατούνται και τελικά δεν θα θελήσουν να επισκεφτούν το νησί, το βλέπουμε και από τις ακυρώσεις των κρατήσεων».
Σαντορίνη
«Αυτό που θα πρότεινα θα ήταν ένα καινούργιο λιμάνι. Το λιμάνι που έχουμε ήδη, αν τυχόν γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός και γίνει κατολίσθηση εκεί, θα κλείσει και δεν θα μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και πόσα αεροπλάνα να βάλουν για να φύγουμε εκτάκτως; Δεν υπάρχουν μόνο επιχειρηματίες στο νησί, υπάρχουν και οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους».
πηγή newsbeast
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.