Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει σε μείωση του αντιτίμου των εισητηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να παρέχει χείρα βοηθείας στα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την ακρίβεια στα καύσιμα. Παρ΄όλα αυτα, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας.
Όσον αφορά τη μορφή που θα έχει το ελληνικό «κλιματικό εισιτήριο» το οποίο στηρίζεται στο γερμανικό μοντέλο, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει εξετάσει διάφορα μοντέλα, προτάσσοντας τη δωρεάν μετακίνηση με τα Μ.Μ.Μ. σε νέους έως 29 ετών, ή τη μεγάλη μείωση των τιμών στις μηνιαίες κάρτες μετακίνησης, στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου.
Το μοντέλο της Γερμανίας
Πυξίδα για το ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται πως αποτελεί το μέτρο που υιοθέτησε τον περασμένο Ιούνιο το Βερολίνο, το οποίο επιδότησε το μηνιαίο εισιτήριο απεριόριστων διαδρομών, ρίχνοντας το κόστος του από τα 85-90 (στο Βερολίνο κοστίζει 107 ευρώ) ευρώ στα μόλις 9.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που, όπως είναι πασιφανές, έχει προσφέρει χείρα βοηθείας στα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, την ίδια ώρα που τα έχει στρέψει στα Μ.Μ.Μ., εξοικονομώντας τόνους εκπομπών CO2.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Γερμανικών Εταιρειών Μέσων Μεταφοράς (VDV) και δείχνουν ότι το εισιτήριο των 9 ευρώ αποκτήθηκε από περισσότερους από 52 εκατ. ανθρώπους, με τη συνακόλουθη μείωση των αυτοκινήτων να επέφερε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,8 εκατ. τόνους.
Έχει επίσης τεκμηριωθεί εντυπωσιακή βελτίωση στην ποιότητα του αέρα στις μητροπολιτικές περιοχές. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώθηκαν έως και 7% κατόπιν της εισαγωγής του εισιτηρίου χαμηλού κόστους.
Το μέτρο του «κλιματικού εισιτηρίου», των 9 ευρώ, εισήχθη τον περασμένο Ιούνιο και εξέπνευσε στο τέλος Αυγούστου, με τους πολίτες να ζητούν τη συνέχισή του, έχοντας την αρωγή των περιβαλλοντικών ενώσεων.