Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Φωτιά στον Εβρο: Βρέχει στη Δαδιά – Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο εθνικό πάρκο – Αποκλεισμένο το χωριό

Μια θεόσταλτη βροχή ήρθε να συμβάλλει στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που δίνουν μεγάλη μάχη στον Εβρο, όπου καίγεται για 5η μέρα το δάσος της Δαδιάς, το οποίο αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura, καθώς μεταξύ άλλων είναι «σπίτι» για δεκάδες χιλιάδες πουλιά, πτηνά και ζώα που διαβιούν στις εκτάσεις του.

Σε ό,τι αφορά στο μέτωπο τα πράγματα πάνε καλά στα βορειοανατολικά προς Λυκόφως, στα βορειοδυτικά προς Δαδιά και στα δυτικά. Το πρόβλημα παραμένει νοτιοδυτικά στο πυκνό δάσος πριν την Α1.

Συνεχείς ήταν οι αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς, όπου το παρθένο δάσος καίγεται για 5η μέρα, με την Πυροσβεστική να μην έχει καταφέρει να ελέγξει την πυρκαγιά που «καταπίνει» δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Εκτός από την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί το προστατευμένο δάσος, κινδυνεύουν με αφανισμό μεγάλοι πληθυσμοί σπάνιων πουλιών που διαβιούν στη Δαδιά στον Εβρο. Σε ό,τι αφορά στο χωριό, είναι αποκλεισμένο από την πρόσβαση σ’ αυτό, καθώς η Εθνική Οδός είναι κλειστή, ωστόσο, προς ώρας, ο οικισμός δεν κινδυνεύει, καθώς οι φλόγες έχουν αλλάξει κατεύθυνση. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα εκκένωσης στο κινητό τους, που τους καλούσε να κινηθούν προς το Σουφλί, ενώ μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς σημειώθηκε χθες.

Πριν από λίγα λεπτά ξεκίνησαν και πάλι να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, τα οποία λόγω του μεγάλου θερμικού φορτίου δεν μπορούν να προσεγγίσουν με μεγάλη ακρίβεια τα μέτωπα, και κυρίως δυσκολεύονται τα αεροπλάνα, οπότε, το έργο της κατάσβεσης πέφτει ως επί το πλείστον στα ελικόπτερα. Στον Εβρο, το ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται βόρεια, προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου, ενώ το δεύτερο είναι νότια, προς το φράγμα της Λύρας, λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης. Στην περιοχή της Δαδιάς Εβρου μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη για 205 είδη σπάνιων πουλιών, μερικά από τα οποία έχουν εκεί την μοναδική στα Βαλκάνια αποικία τους. Στο δάσος ζουν πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημά τους. Οι ταΐστρες ων πουλιών έχουν καεί ολοσχερώς και αυτά έχουν μεταναστεύσει σε πιο πεδινές περιοχές, ενώ τα ζαρκάδια έχουν κινηθεί προς τα Πομακοχώρια για να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή