Σε αναμονή βρίσκονταν για ώρες οι μαθητές Λυκείου και Καθηγητές για τις ενδοσχολικές εξετάσεις καθώς από νωρίς το πρωί διευθυντές κι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), προκειμένου να κληρώσουν τα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι μαθητές στις ενδοσχολικές εξετάσεις.ρίς το πρωί σήμερα στα Λύκεια, καθώς οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων αδυνατούν να μπουν στην Τράπεζα Θεμάτων (Τ.Θ.Δ.Δ) για να κληρώσουν, όπως ορίζει η νομοθεσία, τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ έπεσε για ώρες, με αποτέλεσμα τα σχολεία να μην μπορούν να αντλήσουν τα θέματα δύο ή τρεις ώρες πριν την έναρξη των εξετάσεων, ανάλογα με το μάθημα στο οποίο διαγωνίζονται οι μαθητές.
Υπομονή συνέστηνε το ΙΕΠ στους Διευθυντές των Λυκείων για το τεχνικό πρόβλημα οι οποίοι πανικόβλητοι επικοινωνούν με το αρμόδιο γραφείο της Τράπεζας Θεμάτων καθώς λόγω τεχνικού προβλήματος δεν μπορούν να αντλήσουν θέματα για να δώσουν τις ενδοσχολικές και απολυτήριες εξετάσεις οι μαθητές του Λυκείου.
Στη πρόταση Διευθυντών Λυκείων όπως μεταδίδει το esos.gr η επιλογή των θεμάτων να γίνει από τα ίδια τα σχολεία η απάντηση που λαμβάνουν οι Διευθυντές από το υπουργείο Παιδείας ήταν «Δεν προβλέπεται αυτή η διαδικασία από τη σχετική νομοθεσία».
Μετά τις 10:15 το πρωί αποκαστάθηκε η λειτουργία της Τράπεζας θεμάτων ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από τα σχολεία το σύστημα «σέρνεται» και δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντλήσουν θέματα.
Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι διεξήχθησαν τελικά οι ενδοσχολικές εξετάσεις παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις σε πολλά Λύκεια. Εμφαση δόθησε στους μαθητές της Γ’ λυκείου οι οποίοι σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας εξετάστηκαν, για να μην υπάρξει πρόβλημα στον προγραμματισμό των ενδοσχολικών και των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένα λύκεια, αποφασίστηκε η μη διεξαγωγή των εξετάσεων της Α’ και Β’ Λυκείου. Οι εξετάσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα, θα μεταφερθούν στο τέλος του προγράμματος των εξετάσεων, με το κάθε σχολείο να διαμορφώνει ανάλογα το δικό του πρόγραμμα.
Οι μαθητές σε πολλά Λύκεια της χώρας παρέμειναν για ώρες στο προαύλιο του σχολείου τους περιμένοντας να γράψουν τις εξετάσεις τους.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία την ημέρα κάθε προγραμματισμένης εξέτασης ανά συγκεκριμένο μάθημα και Λύκειο, ο/η Διευθυντής/- ντρια και ο/η οικείος/-α ή οι οικείοι/-ες διδάσκοντες/-ουσες, κληρώνουν άπαξ τα προς εξέταση από την Τ.Θ.Δ.Δ. θέματα (έως δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας/Αρχαίων Ελληνικών, των Αγγλικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας/Νέων Ελληνικών, καθώς και για τα μαθήματα Σχεδιαστικού Περιεχομένου).
Συγκεκριμένα για την Τράπεζα θεμάτων
Κατά το σχολικό έτος 2022-23 οι προαγωγικές, απολυτήριες και επαναληπτικές εξετάσεις στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων όλων των τύπων Λυκείου διενεργούνται με θέματα που κληρώνονται από την Τ.Θ.Δ.Δ
Π. Τσαπανίδου: Στο μέλλον των παιδιών μας δεν χωρούν ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί
Τα ίδια θα έχουμε και στις Πανελλαδικές εξετάσεις που έπονται μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις αναρωτιέται η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ώρα που δεκάδες χιλιάδες μαθητές βρέθηκαν «αντιμέτωποι και με μια ακόμη κατάρρευση του περίφημου επιτελικού κράτους της ΝΔ».
«Στο μέλλον των παιδιών μας δεν χωρούν ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί» τονίζε σε δήλωση της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων την ώρα που δεκάδες χιλιάδες μαθητές στα Λύκεια της χώρας δίνουν ενδοσχολικές εξετάσεις.
«Η αγωνία και η αγανάκτηση μαθητών, καθηγητών και γονιών είναι απολύτως εύλογη. Μαζί με το άγχος της εξέτασης ήρθαν αντιμέτωποι και με μια ακόμη κατάρρευση του περίφημου επιτελικού κράτους της ΝΔ» σημειώνει η Π. Τσαπανίδου.
Νίκος Φίλης: Νέο… επιτελικό φιάσκο στο υπουργείο Παιδείας
Για το σημερινό νέο «επιτελικό» φιάσκο του υπουργείου Παιδείας με το blackout της Τράπεζας Θεμάτων, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά η κυρία Κεραμέως, τονίζει σε δήλωση του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης.
«Από το πρωί η Τράπεζα Θεμάτων έχει «πέσει» και οι διευθυντές Λυκείων και οι εκπαιδευτικοί είναι αδύνατο να αντλήσουν θέματα και να τα κληρώσεων για τη διενέργεια των εξετάσεων.
Σε πανικό ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας κ. Κίττας συστήνει… «υπομονή».
Άγνωστο πού είναι και τι πράττει ο εκλεκτός της τ. υπουργού Παιδείας στο ΙΕΠ και υπεύθυνος για τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων, κ. Αντωνίου. Κατόρθωσε επιτέλους να γυρίσει το ρολόι της εκπαίδευσης πίσω στο 2014, όπως ήταν το διακηρυγμένο όραμά του! Ας περιμένουν τώρα οι εκπαιδευτικοί μαζί με μερικές δεκάδες χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές στις αίθουσες.
Η κυρία Κεραμέως έφυγε και αντί για υπουργείο παρέδωσε στον υπηρεσιακό υπουργό τα αποτελέσματα μιας διαλυτικής και καταστροφικής για την εκπαίδευση παρουσίας».
ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Σταματήστε να παίζετε με τα νεύρα των μαθητών
«Η κυβέρνηση της «αξιολόγησης» σχολείων κι εκπαιδευτικών ξαναχτυπά» τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καθώς από νωρίς το πρωί έχει πέσει η πλατφόρμα της Τράπεζας θεμάτων και σε όλα τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα τα σχολεία αδυνατούν να βγάλουν θέματα προκειμένου να ξεκινήσουν οι εξετάσεις. Εκπαιδευτικοί που έχουν πάει στα σχολεία από τις 6μισή και μαθητές περιμένουν, πότε θα ελεήσουν να φτιάξουν το σύστημα.
Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, «είναι δε, τόση η επιμονή τους στο συγκεκριμένο μέτρο, που δε δίνουν μια απλή οδηγία, οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι εκπαιδευτικοί.
Κι έτσι χιλιάδες μαθητές κι εκπαιδευτικοί περιμένουν, εντείνοντας την αγωνία τους, για το πότε θα δώσουν το μάθημα.
Η κυβέρνηση που κόπτεται για να αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία, της ΕΒΕ και της Τράπεζας θεμάτων, του εξεταστικού μαραθωνίου στα σχολεία, δεν μπορούν εδώ και 3 ώρες να φτιάξουν ένα σύστημα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς.
Απαιτούμε την άμεση κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων» καταλήγει η ΕΛΜΕ